Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnirea de Taizé la Madrid. Fratele Alois, "o civilizație a ospitalității este posibilă"

De M. Chiara Biagioni

"Să nu uităm ospitalitatea!". Aceasta este tema aleasă de comunitatea din Taizé pentru a 41-a Întâlnire europeană a tinerilor, care se va desfășura de la 28 decembrie 2018 la 1 ianuarie 2019, în orașul Madrid. Cincisprezece mii de tineri sunt așteptați în capitala iberică: 170 de parohii și mii de familii vor deschide ușile cu spirit de primire pentru ca tinerii în aceste zile să poată trăi o experiență de rugăciune, tăcere și prietenie dincolo de frontiere. Sunt numeroase bisericile din centru care vor găzdui rugăciunile comune de la amiază, apoi întâlnirea se va muta în fiecare seară în saloanele de la Târgul din Madrid. "În fiecare an trăim o experiență de ospitalitate cu ocazia întâlnirilor europene", spune la agenția SIR de la Madrid frère Alois, prior al comunității din Taizé. "Tinerii sunt găzduiți în familie și în fiecare an experimentăm o mare bucurie".

De ce ați ales tema "ospitalității" chiar în acest an?

Trăim într-o epocă în care fricile se măresc, granițele se închid. Vrem să amintim că ospitalitatea este o temă centrală în Evanghelie. Dumnezeu ne primește mereu, fără condiție. Cristos bate la ușile noastre, ni se prezintă ca un sărac, nu se impune ci ne cere să-l primim. Ne dă încredere și vrea ca tot această încredere să poată locui și în viețile noastre și să se traducă în încredere pentru alții. Nicio societate nu poate trăi fără încredere și pelerinajul nostru de încredere pe pământ vrea pur și simplu să fie un semn de speranță. Speranța că o civilizație a ospitalității este posibilă.

Însă frica - așa cum spuneați dumneavoastră - crește în Europa. Numai în urmă cu puține zile, un tânăr a fost autor al unui atentat la Strasbourg care a provocat victime și răniți grav. A spus că a acționat pentru a da dreptate victimelor din Siria. De ce un tânăr ajunge să ucidă în numele unei dreptăți?

A fost o tragedie. În timpul întâlnirii, ne vom ruga pentru victime. Este adevărat: este neliniștitor că atâția tineri se lasă seduși de o chemare la violență și este adevărat că prea mulți tineri au impresia că viața lor nu contează nimic, că existența nu are sens. Și atunci când văd nedreptăți, unii se lasă chiar convinși să acționeze în numele unei reacții iraționale. În timpul întâlnirii de la Madrid, voi spune tinerilor: să ne deschidem ochii, să nu acceptăm nedreptățile, ci să luptăm cu o inimă reconciliată pentru a vindeca rănile nedreptății. Să nu adăugăm ură la violență.

Ce se întâmplă când deschidem ușa pentru celălalt cu încredere, când depășim frica?

Există adesea descoperirea surprinzătoare a unei proximități cu persoane care nu se cunoșteau deloc. Aici, multe familii vor deschide ușile casei lor. Probabil că nu vorbesc limba tinerilor pe care-i vor primi, dar cu siguranță vor trăi experiența profundă că pot fi fiecare un dar pentru celălalt și că pot să primească de la celălalt ceva frumos și neașteptat. Este descoperirea că toți avem nevoie de celălalt și aceasta este experiența fundamentală care se trăiește atunci când depășim frica. Desigur, încrederea nu este naivă, nu se întemeiază pe un vis. Încrederea se trăiește împreună cu discernământul binelui de rău, dar încrederea știe să ia riscul de a-l primi pe celălalt chiar dacă este diferit de mine.

Mii de tineri au ales și anul acesta să petreacă în mod alternativ sfârșitul anului. Ce anume caută tinerii?

Două cuvinte-cheie: rugăciunea și prietenia. Aici tinerii descoperă frumusețea rugăciunii în comun precum și a vieții interioare. Cincisprezece mii de tineri se vor reuni în imensa hall de la Târgul din Madrid. Vor fi lungi momente de tăcere împreună. Și asta îl duce pe fiecare la o căutare de intimitate cu Cristos, de ascultare a Cuvântului lui Dumnezeu, de cântare și laudă împreună. Sunt momente care anticipă reconcilierea pe care Cristos ne-o dăruiește. Reconciliere între creștini, între popoare. Și asta conduce la prietenie. O prietenie care depășește granițele.

Dumneavoastră ați participat în octombrie la Sinodul Episcopilor despre tineri. În lumina acelei experiențe, ce ați vrea să le spuneți tinerilor reuniți la Madrid?

Sinodul a fost o experiență puternică pentru mine. Există o dorință profundă în mine și la Taizé; după Sinod, această dorință a devenit și mai arzătoare: am vrea ca tinerii să poată descoperi tot mai mult Biserica drept un loc de prietenie, cam ca o a doua familie. Dar pentru ca să se întâmple asta, este necesar ca tinerii să poată găsi persoane care îi ascultă. Preoți, călugări, dar și laici, bărbați și femei, persoane care trăiesc credința și știu să-i asculte pe tineri, să-i primească, să nu-i judece, să-i încurajeze. Cred că Sinodul a arătat un drum de reînnoire care acum trebuie pus în practică.

Care este mesajul pe care anul acesta Madridul vrea să-l dea Europei?

Că Biserica poate să fie loc de universalitate și că, fiind creștini, avem posibilitatea, aș spune responsabilitatea, de a căuta o mondializare cu chip uman. Întâlnirea de la Madrid la care participă așa de mulți tineri arată că tinerii vor și caută această mondializare. Și toate acestea trebuie să meargă împreună cu recunoașterea particularităților care aparțin fiecărui popor precum și diferitelor Biserici. Întâlnirea de la Madrid vrea să spună Europei că este posibil să ne recunoaștem în particularități și să trăim, în același timp, împreună o experiență de universalitate.

(După agenția SIR, 27 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat