"Fără Putin, fără Chiril". A fost ales primatul noii Biserici ortodoxe ucrainene
De Gianni Valente
Primatul noii Biserici ortodoxe ucrainene autocefale, independentă de Patriarhia de Moscova, este mitropolitul Epiphany Dumenko, până acum în fruntea mitropoliei de Pereyaslav și Bila Tserkva. Membru autoritar și candidat emblematic susținut de episcopii din așa-numita "patriarhie de Kiev", comunitate eclezială creată de bătrânul mitropolit Filaret și care până acum câteva luni era considerată ca o entitate schismatică din partea tuturor Bisericilor canonice ale ortodoxiei. Noul primat a fost ales de "Conciliul de Unificare" convocat de patriarhul ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu I, și desfășurat la Kiev la catedrala "Sfânta Sofia". Anunțarea alegerii a fost dată mulțimii de mii de ucraineni adunați în fața catedralei de ministrul ucrainean al culturii. După anunțare, noul primat a ieșit din catedrală împreună cu președintele ucrainean Petro Poroshenko, cu președintele parlamentului ucrainean Andrij Parubij și cu mitropolitul Emmanuel din Franța, reprezentantul patriarhiei de Constantinopol.
În intervenția sa, președintele Poroshenko a anunțat crearea "Bisericii ortodoxe locale autocefale din Ucraina", remarcând că nou Biserică va fi "fără Putin, fără Chiril" (patriarhul de Moscova, nr) dar "cu Dumnezeu și cu Ucraina". În prima sa intervenție adresată mulțimii prezente în piață, noul primat Epiphany a mulțumit președintelui Poroshenko pentru contribuția sa la crearea noii comunități ecleziale și a adus omagiu și mitropolitului Filaret - care s-a proclamat "patriarh de Kiev" în 1995 - definindu-l ca "părinte spiritual al tuturor ucrainenilor".
La Conciliul de Unificare erau prezenți 192 de reprezentanți ai realităților ecleziale ortodoxe prezente în Ucraina, inclusiv cei peste 40 de episcopi din auto-proclamata "patriarhie de Kiev" și doisprezece episcopi din așa-numita Biserica autocefală ucraineană. Numai doi din cei nouăzeci de episcopi din Biserica ortodoxă ucraineană legată de patriarhia de Moscova au luat parte la adunarea pentru crearea noii Biserici ucrainene independente de jurisdicția moscovită.
Epiphany, 39 de ani, este născut în regiunea Odessa, a studiat la Academia Ecleziastică din Kiev și la Facultatea de Filozofie din Atena. A fost hirotoni ieromonah în 2008, pentru a deveni după aceea secretar al patriarhului Filaret, a cărui mână dreaptă a fost considerat până acum. A fost consacrat episcop în 2009 și a devenit mitropolit în 2013.
Reacțiile patriarhiei de Moscova la alegerea lui Epiphany nu s-au lăsat așteptate. Protopopul Nicolay Balashov, numărul doi din departamentul pentru relațiile externe al patriarhiei de Moscova, a definit Conciliul de Unificare ucrainean ca o "adunare necanonică de indivizi, dintre care unii au și mulți nu au nici măcar hirotonirea episcopală legitimă, sub conducerea generală a unui laic, șeful statului, și a unui străin, care nu înțelege nimic din limba locală, care au ales un «ierarh» necanonic ca «primat» și el necanonic" adăugând că "pentru noi acest eveniment nu înseamnă absolut nimic".
Mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, președintele departamentului pentru relațiile externe al patriarhiei de Moscova, încă înainte de încheierea Conciliului de Unificare ucrainean a afirmat că nicio altă Biserică ortodoxă n-a trimis mesaje acelei adunări locale. Conform lui Hilarion, "planul patriarhului Bartolomeu de a convinge Biserica canonică din Ucraina să participe la crearea unei noi structuri a eșuat" și episcopatul legat de patriarhia de Moscova, "cu excepția a doi trădători, a manifestat unanimitate, fermitate și curaj. Destinul «pseudo-Conciliului» de astăzi este același al altor întâlniri asemănătoare care au avut loc în istorie. Participanții săi vor fi șterși din amintirea istorică a Bisericii, vor fi ca «pleava pe care o spulberă vântul»".
Patriarhia ecumenică de Constantinopol, cu un comunicat oficial, a exprimat "laudă lui Dumnezeu" și "mare bucurie și satisfacție" pentru "completarea pozitivă a lucrării Conciliului de Unificare, fundament al noii Biserici ortodoxe autocefale din Ucraina", anunțând și că patriarhul ecumenic Bartolomeu "a invitat pe Preafericirea Sa Epiphany să concelebreze Dumnezeiasca Liturghie la Fanar în marea sărbătoare de Teofanie", pentru a-i acorda în acel cadru solemn "Tomos-ul de întemeiere a noii Biserici autocefale surori".
La 6 ianuarie, pentru a primi Tomos-ul de autocefalie din mâinile lui Bartolomeu, alături de noul primat Epiphany va fi și președintele ucrainean Poroshenko. A anunțat acest lucru el însuși în intervenția adresată mulțimii în sărbătoare prezente în fața catedralei "Sfânta Sofia". În dimineața de sâmbătă 15 decembrie, Poroshenko îndemnase cu tonuri inspirate și pe participanții la Conciliul de Unificare. "Mă adresez direct fiecăruia dintre voi" a spus el, amintind membrilor adunării "responsabilitatea colosală care apasă asupra voastră în acest moment. Statul", a adăugat Poroshenko, "a făcut tot ceea ce putea să facă din partea sa. Acum viitorul Ucrainei, viitorul marii noastre națiuni, al libertății noastre, al statului nostru și al independenței noastre spirituale depinde de voi și numai de voi".
(După Vatican Insider, 16 decembrie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.