Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Galbeni: În comuniune cu înaintașii noștri facem sărbătoare

Sfânta Liturghie cu requiemul solemn, costumele populare, biserica frumos împodobită de mulțimea credincioșilor, preoților, autorităților civile și altarul frumos împodobit, au fost câteva din semnele vizibile, prin care întreaga comunitate catolică din Galbeni, a dat dovadă că știe să-și cinstească înaintașii. Sâmbătă, 1 decembrie 2018, ziua Centenarului Marii Uniri, a fost subliniată la Galbeni prin sfințirea monumentului ridicat în cinstea eroilor satului, a celor care și-au jertfit viața în timpul celor două Războaie Mondiale.

În ciuda gerului năprasnic (-11 grade C), cu mic cu mare, credincioșii au pornit către sfânta Liturghie solemnă de la ora 10.00, prezidată de pr. Adrian Chili, parohul comunității, la care au concelebrat pr. Silvestru Bejan, pr. Eusebio Bejan și pr. Silvestro Bejan.

Părintele paroh, în cuvântul de salut, amintind de invitația episcopului de Iași, PS Petru Gherghel, de a celebra Centenarul Marii Uniri, ne-a introdus în contextul istoric, amintind că în Primul Război Mondial au căzut pe front 16 tineri din Galbeni, iar în al Doilea Război Mondial 19 tineri, cărora le-a citit numele. "Prin jertfa lor, eroii satului Galbeni aduc mereu glorie lui Dumnezeu și cinste patriei pentru care s-au jertfit".

În cuvântul de învățătură, pr. Silvestru Bejan a accentuat importanța cultului eroilor pentru perpetuarea cinstirii memoriei celor care s-au jertfit pentru neamul românesc și importanța implicării fiecărui român în construirea unei societăți mai bune, mai oneste și care să aibă ca temelie valorile creștine. "Nu trebuie să trăiești degeaba. Fapta bună nu moare niciodată". Totodată a reamintit că jertfa eroilor satului, "se repetă" într-un mod diferit, astăzi, prin migrația neîncetată, care decimează familiile, România și implicit satul Galbeni.

După recviemul solemn de la sfârșitul sfintei Liturghii a urmat procesiunea spre monumentul eroilor din centrul satului. Aici a avut loc momentul culminant al evenimentului, în care pr. Adrian Chili a sfințit acest monument. I-a îndemnat pe cei prezenți să nu-i uite pe aceia care ne-au precedat în credință, iar acum dorm somnul păcii; iar crucea de pe monumentul de piatră să fie ca un stindard care să-i adune mereu pe creștini. Eroii reprezintă memoria vie a istoriei noastre. Prezentul este construit pe faptele și jertfa înaintașilor, iar datoria noastră este să-i onorăm și să nu-i uităm.

În continuare, au luat cuvântul primarul Anton Șiler, amintind pe toți cei care au susținut și s-au implicat în realizarea acestui monument. În sunetul cântecului "Patria mea este sus, sus în cer" au fost depuse trei coroane flori: din partea comunității creștine din Galbeni, a Primăriei Comunei Nicolae Bălcescu și a Consiliului Local Nicolae Bălcescu.

După ceremonia sfințirii monumentului, la căminul cultural din localitate, au urmat: un bogat moment artistic, hora unirii și o agapă fraternă, de unde nu au lipsit sarmalele, fasolea cu cârnați și vinul fiert, organizată de gălbenenii de bunăvoință.

Din programul artistic amintim copiii din localitate care ne-au prezentat câteva cântece, poezii patriotice și rugăciuni legate de centenar; un grup de copii cântăreți și dansatori din comuna Nicolae Bălcescu; tinerii din localitate care într-o minunată scenetă ne-au prezentat nunta, botezul și înmormântarea așa cum ne-au fost consemnate în istorie, acum 100 de ani, la Galbeni; câteva cântece patriotice interpretate de Mihai Tulbure, iar în final un grup de copii, tineri și adulți din localitate au prezentat câteva dansuri populare, tipice zonei. Minunatul program artistic nu a putut să se termine fără a invita toată lumea la hora unirii.

În toată această zi s-a văzut dorința de a face sărbătoare și mai ales de a fi împreună și de a trăi clipe de neuitat, la fel ca într-o mare familie, unde nimeni nu este exclus, ci fiecare are locul și importanța sa.

Octavian Bejan

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 decembrie: Galbeni: În comuniune cu înaintașii noștri facem sărbătoare


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat