Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pilat, la 57 de ani de la descoperirea lespezii s-a găsit inelul său

De Andrea Tornielli

În afara Evangheliilor - care vorbesc pe larg și în acord - despre Ponțiu Pilat, prefectul din Iudeea care l-a dat la moarte pe Isus din Nazaret știrile trebuie căutate cu lupa. Dar acum o descoperire nouă, extraordinară adaugă o pietricică utilă pentru a încadra figura sa: pe un inel descoperit la sfârșitul anilor Șaizeci în Herodion aproape de Betleem a fost posibilă în sfârșit descifrarea scrierii și aceasta atestă tocmai numele lui Pilat. Cei care au citit cuvintele pe inel au fost doi studioși israelieni.

Cele patru Evanghelii, Faptele Apostolilor, istoricii Iosif Flaviu și Tacitus concordă în a afirma că Isus a fost condamnat la moarte și răstignit în timpul administrației lui Ponțiu Pilat în Iudeea, o informație care a rămas codificată și în Crez (fie în formula niceno-constantinopolitană fie în aceea mai scurtă a simbolului apostolilor: "A fost răstignit sub Ponțiu Pilat" sau "A pătimit sub Ponțiu Pilat"). Pe baza informațiilor furnizate nouă de Iosif Flaviu, dar și de Filon, Tacitus, Suetonius, Dion Cassius și Eusebiu, este posibilă stabilirea că Pilat a desfășurat mandatul său în Iudeea între 26 și 36, sau începutul lui 37 după Cristos.

Zece ani sunt o perioadă destul de lungă pentru o funcție de guvernator și asta ne-ar face să credem că Pilat era destul de capabil în a ține supuse populațiile care i-au fost încredințate de împăratul Tiberiu. Pe baza datelor călătoriilor sfântului Paul, care presupuneau răspândirea creștinismului în Palestina, întemeierea Bisericii din Antiohia, etc., se poate consideră cu o anumită siguranță că răstignirea la Ierusalim n-a avut loc în ultimii ani ai mandatului guvernatorului al cărui nume este repetat în Crez de milioane de credincioși la fiecare celebrare liturgică duminicală. De aceea se poate face ipoteza că moartea nazarineanului s-a petrecut cum scrie John P. Meier, "aproximativ la sfârșitul anilor douăzeci sau la începutul anilor treizeci din secolul I d.C.".

În 1961, un grup de arheologi italieni condus de Antonio Frova, în timp ce se dedica săpăturilor dintr-un teatru roman în vechea capitală a Iudeii, Cezareea Maritimă, întorcând una din pietrele care compuneau treptele și a dat seama că avea imprimată o inscripție, în parte distrusă. Pe care se citește:

[DIS AUGUSTI]S TIBERIEUM
[...PO]NTIUS PILATUS
[...PRAEF]ECTUS IUDA[EA]E
[...FECIT D]E[DICAVIT]

"Onorabililor zei August Tiberiu
... Ponțiu Pilat
... prefect al Iudeii
... a dedicat [asta]".

Este posibil ca structura unde a fost găsită inscripția să fi fost la origine un templu construit în cinstea împăratului Tiberiu chiar din partea lui Ponțiu Pilat în timpul prefecturii sale în Iudeea. Inscripția este păstrată actualmente în Muzeul Israelului din Ierusalim.

Câțiva ani după acea descoperire, în 1968, arheologul izraelian Gideon Forster, lucrând asupra resturilor fortăreței construite pe lângă Betleem de Irod cel Mare, printre miile de piese a găsit și inelul de bronz. A cărei descifrare, după jumătate de secol, a fost făcută posibilă, scrie Nir Hasson în cotidianul Haaretz, după ce inscripția a fost fotografiată cu un aparat de fotografiat special și puternic. Experimentul a fost descris în Israel Exploration Journal. Cercetătorii Shua Amurai-Stark și Malcha Hershkovitz au putut găsi pe inel imaginea unei cupe înconjurată de numele lui Pilat scris cu caractere grecești.

Daniel R. Schwartz, de la Hebrew University din Ierusalim, a afirmat în mod semnificativ: "Acest nume era rar în Israel în acele timpuri. Nu cunosc niciun alt Pilat din acea perioadă și inelul arată că era o persoană de rang și înstărită". Obiectul, aproape sigur un sigiliu, este de factură simplă. O circumstanță care lasă să se presupună că înaltul funcționar roman îl purta în fiecare zi și nu numai cu ocazia evenimentelor speciale.

(După Vatican Insider, 2 decembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat