Bagdad, patriarhii din Orient: Uniți împotriva persecuțiilor, extremismului și migrației
A întări unitatea între creștinii din Orient, pentru a răspunde la multele provocări care amenință supraviețuirea înseși a comunităților în diferitele țări din regiune, între care persecuțiile, extremismul și migrația. Cu acest obiectiv s-a deschis ieri a 26-a Conferință a Patriarhilor din Orient, programată (pentru prima dată în istorie) la Bagdad, în Irak, până la 30 noiembrie. La eveniment sunt prezenți cei mai importanți lideri ai Bisericilor orientale: patriarhul maronit cardinal Beshara Ra?, greco-catolicul Youssef Absi, siro-catolicul Ignace Joseph al III-lea Younan, reprezentantul patriarhiei latine de Ierusalim mons. Shomali și stăpânul casei, patriarhul caldeean cardinalul Louis Raphael Sako care a ținut discursul de deschidere. Iată, în continuare, pasajele mai importante din discursul introductiv al patriarhului caldeean, trimis spre cunoștință la agenția AsiaNews:
Convocarea celei de-a 26-a Conferințe a Patriarhilor Catolici din Orient, care se ține pentru prima dată în Irak, are un impact semnificativ asupra prezenței noastre, drept creștini, în circumstanțe așa de dificile și în fața unor provocări care prin însemnătatea lor n-au fost înfruntate niciodată.
Prezența voastră aici, astăzi, ca lideri și părinți ai Bisericilor antice este cu adevărat o puternică manifestare de solidaritate, o mărturisire că sunteți uniți cu noi în tot ceea ce am înfruntat: persecuții, evacuare, abandonare, migrații forțate... Această adunare care se ține în Irak, într-un moment așa de special, ne umple de speranță și încurajează familiile să se întoarcă și să rămână în țara lor de origine menținând tare credința noastră, identitatea noastră, etica, tradițiile și limba.
La deschiderea Sinodului Episcopilor care s-a ținut la Roma (3-28 octombrie 2018) despre tema "Tinerii, credința și discernământul vocațional", Sanctitatea Sa papa Francisc a amintit importanța sinodului în optica de "trezire a inimilor noastre" pentru a fi "extrem de rodnic în vederea generării speranței". Pe baza aceasta, permiteți-mi să urez ca această întâlnire a noastră să fie un moment de cotitură într-o optică de "har și binecuvântare" pentru creștinii și pentru concetățenii noștri în acest Orient "agitat", cu speranța ca să fie aici un viitor mai bun de pace, de stabilitate și o societate prosperă.
Astăzi suntem chemați să creăm o viziune unitară a creștinismului în Orient care să aibă un plan strategic cu scopul de a susține existența noastră și rolul nostru în această parte a lumii. Și pentru a face asta este nevoie: să fim mai puternici decât "diviziunile"; să înlăturăm barierele psihologice și istorice; în afară de asta, să respectăm diferitele idei și opinii, care sunt un fapt cu totul natural. Să înțelegem că această unitate a Bisericilor noastre este "necesară" și crucială [...] în fața provocărilor "presante" pe care trebuie să le înfruntăm, cum sunt emigrația și "extremismul religios" care este cea mai gravă problemă.
Așadar, această colaborare a tuturor Bisericilor din regiune este chemată să "sublinieze" necesitățile teologice și spirituale ale celor evacuați și ale migranților; teologia întoarcerii și celebrarea unei reconstruiri și a unei reînnoiri. În afară de asta, noi toți - uniți - trebuie să lucrăm pentru asta, deoarece reprezintă "reflexia" speranței creștine pe care trebuie s-o creștem și s-o răspândim.
Această conferință este un mesaj "vital" pentru toți irakienii, pentru cetățenii din Orientul Mijlociu pentru ca să lupte pentru a elimina intoleranța, să ia asupra lor nevoia de dialog, să răspândească valorile păcii și cetățeniei, să consolideze principiile coexistenței prin recunoaștere, acceptarea și respectarea lui privacy, care este aproape complet "dispărută" din societatea noastră.
În spiritul unui ambient așa de binecuvântat, de adevărată reînnoire pentru un viitor mai bun, nutrim speranța ca nouă guvern irakian - format recent - să dea prioritate unui plan "serios" care să aibă ca scop reconcilierea între comunități; o strategie bazată pe cetățenie, pe lege, egalitatea și garanția de servicii pentru toți irakienii pentru ca să poată trăi în libertate, demnitate și dreptate socială deplină.
(După AsiaNews, 27 noiembrie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 10.