Francisc și Benedict al XVI-lea intervin asupra "noilor drepturi"
De Iacopo Scaramuzzi
Apariția unei multiplicități de "noi drepturi" deschide "o serie de probleme care ajung să implice în profunzime înseși ideea de drept și fundamentele sale" (Francisc). "Înmulțirea drepturilor" și riscul "distrugerii ideii de drept" sunt "o problemă actuală și fundamentală pentru a tutela bazele conviețuirii familiei umane" (Benedict al XVI-lea). În două scrisori adresate părintelui Federico Lombardi, președinte al comitetului de administrație al Fundației vaticane Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea, papa și papa emerit dau sprijinul lor simpozionului internațional "Drepturi fundamentale și conflicte între drepturi", organizat de fundație și inaugura în această dimineață în colaborare cu Universitatea Lumsa (15-16 noiembrie 2018).
"În timp ce se apropie a 70-a aniversare a adoptării Declarației universale a drepturilor omului din partea adunării generale a Națiunilor Unite, este oportun nu numai să se celebreze amintirea acelui eveniment istoric, ci și să se pună bazele pentru o reflecție aprofundată asupra atenției sale și asupra dezvoltării viziunii drepturilor umane în lumea de astăzi", scrie papa Francisc. "În Discursul adresat corpului diplomatic din ianuarie, dedicat întocmai acestei Declarații - continuă el - afirmam că ea tinde să înlăture zidurile de despărțire care despart familia umană și să favorizeze dezvoltarea umană integrală. Relevam totuși că în același timp trebuie «constatat că, în cursul anilor, interpretarea unor drepturi s-a modificat progresiv, așa încât a inclus o multiplicitate de 'noi drepturi', adesea în contrapoziție între ele». Astfel se deschide o serie de probleme care ajung să implice în profunzime înseși ideea de drept și fundamentele sale. Papa Benedict al XVI-lea a avertizat cu luciditate urgența acestor tematici pentru timpul nostru și a intervenit cu autoritate asupra lor ca gânditor și ca păstor. Tocmai pentru aceasta în urmă cu douăzeci de ani această Universitate a conferit cardinalului de atunci Ratzinger titlul de doctor honoris causa în jurisprudență".
"De aceea urez - conclude papa - ca simpozionul de înalt nivel academic care urmează să se celebreze, inspirându-se din gândirea și din magisteriul iubitului nostru papă emerit, să poată contribui cu curaj și profunzime să lumineze o problematică esențială pentru tutelarea demnităților persoanei umane și a dezvoltării sale integrale".
"Încă de când am fost informat - în urmă cu mai multe luni - despre primul proiect al simpozionului", scrie la rândul său Joseph Ratzinger în scrisoarea semnată la 12 noiembrie, "v-am manifestat imediat aprecierea mea față de inițiativă, considerând-o extraordinar de utilă. Îndeosebi, mi s-a părut important că se vorbește explicit despre problematica «înmulțirii drepturilor» și despre riscul «distrugerii ideii de drept». Este o problemă actuală și fundamentală pentru a tutela bazele conviețuirii familiei umane, care merită să fie pusă încă o dată ca temă a unei reflecții aprofundate și sistematice, așa cum demonstrează că vrea să facă programul simpozionului. De aceea îi asigur pe toți conferențiarii și pe participanții la simpozion de stima mea și de apropierea mea în rugăciune pentru ca Domnul să binecuvânteze lucrările ca slujire prețioasă pentru Biserică și pentru binele familiei umane".
(După Vatican Insider, 15 noiembrie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.