Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc în Maroc la 30 și 31 martie 2019

De Salvatore Cernuzio

Agenda călătoriilor internaționale ale papei Francisc în 2019 se îmbogățește cu o nouă etapă: Marocul, unde pontiful va merge la 30 și 31 martie 2019, vizitând orașele Casablanca și Rabat unde din 1976 are sediu nunțiatura apostolică.

A anunțat asta directorul Sălii de Presă a Sfântului Scaun, Greg Burke, cu un comunicat în care explică faptul că vizita se naște la invitația episcopilor și a regelui Mohamed al VI-lea, suveran stimat la nivel global de liderii musulmani și ai celorlalte religii pentru pozițiile sale deschise la dialog. "Programul călătoriei va fi publicat la timpul său", informează nota vaticană fără a furniza alte detalii.

Este vorba de a doua oară a unui pontif în Maroc, după 33 de ani de la călătoria lui Ioan Paul al II-lea în august 1985, la invitația regelui de atunci Hassan al II-lea, care a marcat refacerea raporturilor dintre Sfântul Scaun și autoritățile marocane și a favorizat deschiderea unui dialog permanent între creștini și musulmani.

Și este a doua oară când Jorge Mario Bergoglio merge într-o țară nord-africană cu majoritate islamică, după aceea în Egipt în aprilie 2017 rod al "dezghețării" dintre Vatican și prestigioasa universitate sunnită Al-Azhar. Ca pentru etapa egipteană, și aceasta marocană are oblăduirea Consiliului Pontifical pentru Dialogul Interreligios - condus temporar de secretarul Miguel Ángel Ayuso Guixot, după moartea preaiubitului președinte cardinalul Jean-Louis Tauran - care a pregătit terenul prin diferite evenimente și inițiative care, în ultimele luni, au implicat imami și ambasadori din Maroc și din Africa subsahariană precum și reprezentanți creștini.

Îndeosebi trebuie amintită ziua despre tema "Credincioși și cetățeni într-o lume care se schimbă" desfășurată la Rabat la 3 mai 2018 în prezența câtorva profesori din Universitățile pontificale și promovată de Academia Regatului Marocului și de Dicasterul interreligios pentru a pecetlui dialogul dintre creștini și musulmani care trebuie continuat - afirma declarația finală - "cu răbdare și înțelepciune, pentru că nu este facultativ, ci este o necesitate pentru pacea, siguranța și bunăstarea societăților". În aceeași ocazie a fost semnat un acord important între Sfântul Scaun și Rabita Mohammedia, importantă organizație de ulema - experți în științe religioase, apropiate regelui - cu scopul de a ține întâlniri despre tematici alese de comun acord.

Călătoria din martie 2019 a papei va fi deci o nouă ocazie pentru a potența acest dialog deja demarat între Biserica catolică și islam și pentru a încuraja comunitatea catolică mică: puțin peste 27 de mii de credincioși, conform statisticilor, la o populație de 34 de milioane de locuitori (deci 0,08%).

Anterior, papa a fost deja în Africa în noiembrie 2015 vizitând Kenya, Uganda și Republica Centrafricană. În afară de asta, noua călătorie se adaugă la cele programate deja pentru anul viitor: în afară de călătoria din ianuarie în Panama pentru ZMT, și vizitele - anunțate dar nu confirmate - în Japonia, Madagascar și Mozambic, fără a uita eventualitatea unei călătorii în Coreea.

(După Vatican Insider, 13 noiembrie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat