Vatican: Mărturia personală este mai grăitoare decât cuvintele. Papa Francisc la Liturghia cu episcopii catolici români în vizita "ad limina apostolorum"
Parabola oii pierdute, relatată de evanghelia liturgiei zilei, după sfântul Luca, capitolul 15, s-a aflat în centrul omiliei rostită de papa Francisc la sfânta Liturghie de joi, 8 noiembrie 2018, concelebrată cu episcopii romano-catolici și greco-catolici din România, împreună cu episcopul Diecezei de Chișinău, în capela Casei "Sfânta Marta", din Vatican. Episcopii catolici din România se află la Roma, în perioada 5-10 noiembrie, în vizita apostolică "ad limina apostolorum".
Evidențiind modalitatea în care Isus proclamă milostivirea - prin propria mărturie - pontiful s-a oprit asupra reacției suscitată în rândul fariseilor și a cărturarilor care, în loc să vadă intenția lui Isus de a-i converti pe păcătoși, încep să murmure, să facă comentarii negative, să spună: "Acesta îi primește pe păcătoși și mănâncă cu ei", și astfel, prin acest mod strâmb de a interpreta, urmăresc să distrugă mărturia dată de Isus.
Papa Francisc: "A da mărturie înseamnă să întrerupi un obicei, un mod de a fi, să-l îmbunătățești, să-l schimbi în bine. De aceea, Biserica merge înainte continuând să dea mărturie. Ceea ce atrage este mărturia și nu cuvintele care, da, ajută, însă mărturia este cea care atrage și face să crească Biserica. Isus dă mărturie. [Am putea spune n.n.] că este o modalitate cu totul nouă dar, de fapt, nu este fără precedent, pentru că milostivirea lui Dumnezeu exista și în Vechiul Testament. Acești cărturari nu au înțeles niciodată ce înseamnă: «Milă voiesc iar nu jertfă». Studiau despre milostivire, dar nu înțelegeau ce însemna. Dar Isus, prin modul său de a acționa, proclama această milostivire dând mărturie directă".
Papa Francisc: "Și în dieceză? Luptele interne din dieceze? Sunt lupte despre care ați auzit, care există și în politică, iar acesta nu este un lucru bun. Când un guvern nu este onest, încearcă să-i împroaște pe adversari murmurând împotriva lor, defăimându-i, calomniindu-i".
Și, adresându-se episcopilor din România prezenți la sfânta Liturghie, papa a spus: "Iar voi, care cunoașteți bine guvernele dictatoriale pentru că ați trăit această realitate, știți cum se comportă un regim dictatorial. Mai întâi, printr-o lege, pune stăpânire pe mijloacele de comunicare și apoi începe să murmure, să-i umilească pe toți cei care reprezintă un pericol pentru guvern".
"Murmurarea, a mai spus pontiful, este pâinea noastră zilnică, atât pe plan personal, familial, parohial, diecezan, social", explicând că logica fariseilor este o logică a evaluării, potrivit căreia mai bine să nu expui riscului cele 99 de oi pentru a salva una; mai bine să nu riști, să nu te murdărești mergând în căutarea celor rătăciți.
Papa Francisc: "Să uităm de oaia rătăcită, pentru că la bilanț nu i se va observa lipsa, și să ne ocupăm de celelalte: însă, aceasta este logica fariseică, a cărturarilor. «Care om dintre voi...», este întrebarea lui Isus la începutul parabolei. Însă fariseii și cărturarii aleg să facă contrariul, aleg să nu meargă în căutarea păcătoșilor, a vameșilor și, gândindu-se că este riscant să se compromită cu astfel de persoane, își spun: «Să ni-i păstrăm pe ai noștri». Isus este inteligent în a le pune întrebarea; intră în cazuistica lor, dar îi lasă într-o poziție diferită de cea corectă. «Care dintre voi?» Însă nimeni nu spune: «Da, este adevărat», ci toți spun: «Nu, eu nu aș face acest lucru». Și pentru aceasta, ei sunt incapabili de a ierta, de a fi milostivi, de a primi".
După "Vatican News"
lecturi: 20.