Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Sfânta Liturghie în comemorarea tuturor credincioșilor răposați (Cimitirul Laurentino, vineri, 2 noiembrie 2018)

Liturgia de astăzi este realistă, este concretă. Ne încadrează în cele trei dimensiuni ale vieții, dimensiuni pe care și copiii le înțeleg: trecutul, viitorul, prezentul.

Astăzi este o zi de amintire a trecutului, o zi pentru a-i aminti pe cei care au mers înaintea noastră, care ne-au și însoțit, ne-au dat viața. A aminti, a comemora. Amintirea este ceea ce face puternic un popor, pentru că se simte înrădăcinat într-un drum, înrădăcinat într-o istorie, înrădăcinat într-un popor. Amintirea ne face să înțelegem că nu suntem singuri, suntem un popor: un popor care are istorie, care are trecut, care are viață. Amintire a atâtora care au împărtășit cu noi un drum și sunt aici [indică mormintele din jur]. Nu este ușor a comemora. Nouă, de atâtea ori, ne vine greu să ne întoarcem înapoi cu gândul la ceea ce s-a întâmplat în viața mea, în familia mea, în poporul meu... Însă astăzi este o zi de amintire, amintirea care ne duce la rădăcini: la rădăcinile mele, la rădăcinile poporului meu.

Și astăzi este și o zi de speranță: lectura a doua ne-a arătat ce ne așteaptă. Un cer nou, un pământ nou și cetatea sfântă Ierusalim, nouă. E frumoasă imaginea pe care o folosește pentru a ne da de înțeles ceea ce ne așteaptă: "Am văzut-o coborând din cer, coborând de la Dumnezeu, pregătită ca o mireasă împodobită pentru mirele său" (cf. Ap 21,2). Ne așteaptă frumusețea... Amintire și speranță, speranță de a ne întâlni, speranță de a ajunge acolo unde este Iubirea care ne-a creat, unde este Iubirea care ne așteaptă: iubirea de Tată.

Și între amintire și speranță este a treia dimensiune, aceea a drumului pe care noi trebuie să-l parcurgem și pe care noi îl parcurgem. Și cum se parcurge drumul fără a greși? Care sunt luminile care mă vor ajuta să nu greșesc drumul? Care este "navigatorul" pe care însuși Dumnezeu ni l-a dat, pentru a nu greși drumul? Sunt Fericirile pe care ni le-a învățat Isus în Evanghelie. Aceste Fericiri - blândețea, sărăcia în duh, dreptatea, milostivirea, curăția inimii - sunt luminile care ne însoțesc pentru a nu greși drumul: acesta este prezentul nostru.

În acest cimitir sunt cele trei dimensiuni ale vieții: amintirea, putem s-o vedem acolo [indică mormintele]; speranța, o vom celebra acum în credință, nu în vedere; și luminile pentru a ne conduce pe drum pentru a nu greși drumul, le-am auzit în Evanghelie: sunt Fericirile.

Să-i cerem astăzi Domnului ca să ne dea harul de a nu pierde niciodată amintirea, de a nu ascunde niciodată amintirea - amintirea de persoană, amintirea de familie, amintirea de popor -; și ca să ne dea harul speranței, pentru că speranța este un dar al său: a ști să sperăm, a privi orizontul, a nu rămâne închiși în fața unui zid. A privi mereu orizontul și speranța. Și să ne dea harul de a înțelege care sunt luminile care ne vor însoți pe drum pentru a nu greși și astfel să ajungem acolo unde ne așteaptă cu atâta iubire.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat