Mitropolitul Hilarion: Papa nu poate fi "arbitru" între ortodocși
De Gianni Valente
Conflictul devastator care există între Patriarhia ecumenică de Constantinopol și Patriarhia de Moscova este destinat prin natura sa să nu rămână problemă "internă" a ortodoxiei. El implică în mod fatal raporturile pe care diferitele părți în cauză le-au țesut cu Biserica Catolică și cu papa Francisc. A spus asta fără ocolișuri mitropolitul ortodox rus Hilarion de Volokolamsk care nu pierde ocazia de a-l întâlni pe papa în vizitele sale la Roma. După ce a fost primit de Bergoglio la 19 octombrie 2018, Hilarion a voit să relateze lumii că în colocviul său cu pontiful "o parte importantă a discuției a fost rezervată situației din Ucraina", unde Patriarhia de Constantinopol a demarat procedurile pentru recunoașterea autocefaliei (autonomie deplină) a unei Biserici Ortodoxe Ucrainene, care nu mai este supusă jurisdicției Moscovei. Ca urmare a acestei decizii, Patriarhia de Moscova a întrerupt de fapt raporturile de comuniune cu patriarhia ecumenică. Dar cu privire la această ciocnire sfâșietoare - a avertizat Hilarion - papa Francis nu poate avea rolul de arbitru. Mai mult, dezbinarea care sfâșie creștinătățile ortodoxe de matrice bizantină s-ar putea repercuta repede și asupra dialogului teologic care există de multe decenii între Bisericile Ortodoxe și Biserica Catolică.
Declarațiile, de mare însemnătate, au fost rostite de Hilarion în cursul unui recent interviu transmis pe canalul tv Russija 24. Biserica Ortodoxă Rusă - a subliniat Hilarion - "nu se așteaptă la nicio participare a Vaticanului" în tentativele de a depăși contrastul apărut între Constantinopol și Moscova. "Noi - a explicat mitropolitul rus - nu considerăm că papa poate să fie arbitrul acestui conflict", deoarece "n-ar fi corect să fie implicat în această problemă sau să se aștepte de la el vreo intervenție, sau ca el să poată exprima solidaritate cu o parte sau cu alta". "Biserica Ortodoxă", a mai adăugat responsabilul Bisericii ruse pentru raporturile cu străinătatea, "trăiește după propriile reguli și propriile canoane, iar noi vom reglementa problema în manieră independentă, fără participarea papei Francisc".
Viitor în pericol pentru dialogul teologic
Cuvintele lui Hilarion exprimă cu tonuri respectuoase din partea rusă ca Biserica Catolică și Sfântul Scaun să stea la distanță cuvenită de disputele intra-ortodoxe cu privire la învățătură și jurisdicție. În același timp, același Hilarion, în interviul transmis la Russija 24, a arătat clar că ruperea comuniunii dintre Biserica Rusă și Patriarhia de Constantinopol va condiționa și raporturile dintre Patriarhia de Moscova și Biserica catolică: "În afară de relațiile bilaterale dintre Biserica Rusă și Biserica de Roma - a explicat Hilarion - există și dialogul teologic dintre ortodocși și catolici", dar de acum înainte "Biserica Ortodoxă nu mai participă la acest dialog, precum și la toate dialogurile care sunt prezidate sau co-prezidate de patriarhul de Constantinopol". Mitropolitul rus a exprimat oricum cuvinte de apreciere pentru apropierea asumată până acum de Sfântul Scaun cu privire la dosarul ucrainean: "Noi - a afirmat Hilarion referindu-se la Vatican - nu am înregistrat niciodată vreun sprijin dat actelor autorităților ucrainene menite să introducă discriminări în daunele populației rusofone. Luăm act că o poziție în general echilibrată este exprimată de însuși papa Francisc, de Vatican, de Biserica Catolică la diferite niveluri".
În același timp, numărul doi din ierarhia ruso-ortodoxă a risipit vocile insistente despre o posibilă călătorie în Rusia a episcopului de Roma, descurajând cu argumente mai mult decât elocvente orice proiect de vizită papală la Moscova: "Mai ales jurnaliștii, și nu credincioșii, arată interes față de acest lucru", a afirmat Hilarion, adăugând că "în cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, cel puțin printre unii credincioși, inclusiv credincioșii activi, prevalează o atitudine destul de negativă față de Biserica Catolică. Dacă o astfel de vizită papală ar avea loc, ea ar putea să fie însoțită de anumite provocări, de o anumită nemulțumire, și noi nu avem nevoie deloc de asta". Hilarion a amintit și că "recent, înseși Biserica Catolică din Rusia a declarat că ea consideră prematură vizita papei".
Bartolomeu: Biserica de Constantinopol "origine" a tuturor Bisericilor locale
Distanța dintre Patriarhia de Moscova și Patriarhia ecumenică de Constantinopol pare să se lărgească, în pofida tuturor apelurilor de a căuta calea comuniunii exprimate și de reprezentanții altor Biserici ortodoxe. În timpul liturgiei divine celebrate la 26 octombrie la Salonic, în sanctuarul "Sfântul Dimitrios Xirokrinis", patriarhul ecumenic Bartolomeu a revendicat cu putere "Bisericii mame" de Constantinopol dreptul de a recunoaște autocefalia Bisericilor ortodoxe. "Forța marii Biserici - a spus patriarhul în omilie - nu este din această lume și nu este atestată de numere. Patriarhia noastră ecumenică este puternică pentru că are o iubire care se oferă ca jertfă și acționează prin umilință și cruce". În organizațiile lumești, a adăugat Bartolomeu, contează numai forța banului și a puterii, în timp ce "Biserica de Constantinopol reprezintă întruparea iubirii gratuite a lui Cristos, care nu răstignește ci se lasă răstignit pentru prietenii săi, adică pentru toți oamenii", inclusiv dușmanii "și toți cei care nu sunt în măsură să tolereze această mare realitate", adică faptul "că patriarhia ecumenică este prima Biserică și originea tuturor Bisericilor locale", "Biserica mamă" care "a întemeiat în mod jertfelnic și a recunoscut toate Bisericile ortodoxe autocefale în lumea contemporană".
Responsabilitatea "Bisericii mame", a adăugat patriarhul ecumenic, nu are dată de expirare. Numai Biserica de Constantinopol "deține această înaltă responsabilitate prin canoanele divine și sfinte", și "de fiecare dată când se încearcă să se interfereze în acest principiu ecleziologic fundamental, se comite un păcat foarte grav în abuzul de autoritate, adică unii susțin că sunt primii fără să fie primii și să ia inițiative fără a avea dreptul la asta, uitând că patriarhia ecumenică exercita obligația sa în iubire, că este altruistă și se oferă ca jertfă".
(După Vatican Insider, 30 octombrie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 26.