Onești: Împlinirea a 35 de ani de la beatificarea fericitului Ieremia Valahul
La sanctuarul diecezan "Fericitul Ieremia" din Onești, în prezența a numeroși cinstitori ai primului român ridicat la cinstea altarelor, s-a celebrat la 30 octombrie 2018 împlinirea a 35 de ani de la acest măreț eveniment din viața Bisericii Catolice din România.
Sfânta Liturghie aniversară a fost prezidată de fr. Lucian Iosif Dumea, custodele Fraților Capucini și președintele Conferinței Superiorilor Majori din România, alături de care au concelebrat 35 de confrați preoți.
În cuvântul său de învățătură, fr. Lucian, plecând de la cuvintele sfântului papă Ioan Paul al II-lea rostite în urmă cu 35 de ani în Piața "Sfântul Petru" din Vatican, a scos în evidență faptul că umilul frate capucin, a cărui cauză canonică a rămas tăinuită timp de trei veacuri, a ieșit la lumină "în zilele noastre", după cum s-a exprimat sfântul papă Ioan Paul al II-lea, care l-a înălțat la slava altarelor.
Atunci (în 1983), ca și azi, când sărbătorim trecerea a 35 de ani de la acel măreț moment și a 10 ani de când se află în mijlocul concetățenilor săi, umilul frate capucin s-a dovedit a fi cu adevărat un model de dragoste activă pentru frați.
Plecând de la întrebarea din evanghelie: "Cine este aproapele meu?" (Lc 10,29), fr. Lucian a scos în evidență faptul că, atât pe timpul vieții sale pământești, dar și din patria cerească, fratele Ieremia s-a dovedit a fi aproapele tuturor acelora care au apelat la ajutorul și mijlocirea sa: bolnavi, persoane aflate departe de țară și de familie, persoane aflate în dificultate spirituală sau materială, copii despărțiți de părinți și marcați de dorul acestora etc. și i-a îndemnat pe cei prezenți să învețe de la acest model cum să se întrebe, dar mai ales să se transforme în aproapele celui de lângă el, al celui aflat în dificultate, să se roage, așa cum se ruga concetățeanul nostru lui Dumnezeu, cu umilință și încredere.
La sfârșit, fr. Flavian Gondoș, rectorul sanctuarului, a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate asupra noastră prin mijlocirea fericitului Ieremia, a mulțumit preoților prezenți, grupurilor de pelerini din parohiile: Roman "Isus, Bunul Păstor", Barticești și Faraoani, care, însoțiți de păstorii lor sufletești, au apelat cu încredere la mijlocirea acestui sfânt mijlocitor, cinstitorilor fericitului Ieremia din Onești și din localitățile învecinate, corului și tuturor acelora care s-au implicat, într-un fel sau altul la buna reușită a acestei sărbători.
După sfânta Liturghie, pelerinii au fost invitați la o agapă fraternă oferită de frații capucini de la sanctuar.
Fr. Petre-Marian Ianoș, OFMCap.
*
"(...) Al treilea fericit este fratele capucin Ieremia din Valahia: un fiu al României, nobila națiune care poartă în limbă și în nume amprenta Romei. Preamărirea acestui slujitor credincios al Domnului, după trei veacuri de misterioasă tăinuire, a fost rezervată zilelor noastre (...) Adresându-mă vouă, românilor, în limba voastră, mă bucur că ați cerut să fie așezată pe candelabru această făclie aprinsă. Voi ați descoperit mesajul lui și v-ați unit în jurul persoanei lui, care sintetizează și exprimă tradiția voastră creștină și aspirațiile voastre. În bimilenara voastră istorie, atât de bogată, cu atâtea valori de credință, Ieremia este primul român care a fost oficial ridicat la slava altarelor. El, care în viața sa a realizat o sinteză armonioasă între patria sa naturală și cea adoptivă, să contribuie acum, proclamat «Fericit», la promovarea păcii între națiuni și la unitatea creștinilor, arătând cu exemplul său drumul principal, adică: dragostea activă pentru frați (...)". (Sfântul Ioan Paul al II-lea, 30 octombrie 1983; fragmente din predica beatificării).
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
30 octombrie: Onești: Împlinirea a 35 de ani de la beatificarea fericitului Ieremia Valahul
* * *
Reamintim existența secțiunii speciale "Ieremia Valahul" pe ercis.ro, dedicată întoarcerii în România a relicvelor fericitului Ieremia Valahul în anul 2008).
lecturi: 12.