Papa Francisc: Există un val de închidere față de cel străin, este o sinucidere
De Iacopo Scaramuzzi
"Astăzi există un val de închidere față de cel străin" și "există atâtea situații de trafic de persoane străine": este denunțul pe care papa Francisc l-a rostit primindu-i pe misionarii scalabrinieni, din totdeauna alături de migranți și refugiați, subliniind că "bunăstarea este sinucigașă" pentru că duce la "o iarnă demografică" și la "închiderea ușilor", și amintind că și Europa "nu s-a născut așa, ci a fost făcută de atâtea valuri migratoare de-a lungul secolelor".
"Este mai ușor a primi un străin decât a fi primit", a spus papa vorbind liber scalabrinienilor, "și voi trebuie să faceți ambele lucruri, voi trebuie să învățați pentru a ajuta să fie primit cel străin, să dați toate posibilitățile națiunilor care au de toate sau sunt suficiente pentru a folosi aceste patru cuvinte (rostite anterior de superiorul scalabrinienilor: a primi, a promova, a proteja, a integra, nt). Cum se primește un străin... uimește mult Cuvântul lui Dumnezeu, deja în Vechiul Testament, subliniază asta: a-l primi pe cel străin, amintește-ți că tu ai fost străin. Este adevărat - a subliniat Francisc - că astăzi există un val de închidere față de cel străin și există și atâtea situații de trafic de persoane străine: este exploatat cel străin. Eu sunt fiu de migranți și îmi amintesc timpul de după război - eram copil și aveam 10 sau 12 ani... - când acolo unde lucra tata au venit polonezii să lucreze, toți migranți, și cum erau primiți bine. Argentina are această experiență de a primi, pentru că era de muncă, și era și nevoie. Argentina, experiența mea, este un cocktail de valuri migratoare, voi o știți mai bine decât mine. Pentru că migranții construiesc o țară, așa cum au construit Europa, care nu s-a născut așa ci a fost făcută de atâtea valuri migratoare de-a lungul secolelor".
"Dumneavoastră - a continuat papa adresându-se superiorului Congregației Misionarilor Sfântului Carol - ați folosit un cuvânt «urât», bunăstarea: dar bunăstarea este sinucigașă, pentru că te duce la două lucruri: la închiderea ușilor, pentru ca să nu te deranjeze, numai acele persoane care folosesc pentru bunăstarea mea pot să intre. Și pe de altă parte prin bunăstare se ajunge să nu fim rodnici: și noi avem astăzi această dramă a unei ierni demografice și a unei închideri a ușilor. Asta trebuie să ne ajute să înțelegem un pic mai bine să-l primim pe cel străin. Da, este un străin, nu este dintre ai noștri, dar cum se primește un străin? Aceasta este o muncă pe care voi o faceți, a crea conștiințele pentru a face bine asta, și pentru asta vă mulțumesc".
Papa Francisc le-a mulțumit scalabrinienilor pentru ceea ce fac, amintind că i-a cunoscut "dinainte de a fi arhiepiscop de Buenos Aires, studenții voștri studiau în facultatea noastră: au fost buni! Apoi ca arhiepiscop am avut ajutorul vostru, în acel oraș care avea atâtea probleme de imigrație: multe mulțumiri. Și mulțumesc (acum) pentru că ne-ați dat pe unul dintre cei doi subsecretari pentru migranți (părintele Fabio Baggio, subsecretar al Secțiunii Migranți și Refugiați din Dicasterul pentru Dezvoltarea Umană Integrală, împreună cu iezuitul Michael Czerny, nt) care lucrează atât de bine amândoi".
Papa a vorbit liber "din inimă", dar i-a dat părintelui general un discurs scris pregătit, în care, printre altele, amintește că "în fața fenomenului migrator de astăzi, foarte vast și complex", congregația călugărească întemeiată de fericitul Giovanni Battista Scalabrini "își ia resursele spirituale necesare din mărturia profetică a fondatorului, deosebit de actuală, și din experiența atâtor confrați care au lucrat cu mare generozitate de la începuturi, în urmă cu 131 de ani, până astăzi. Astăzi ca și ieri, misiunea voastră se desfășoară în contexte dificile, uneori caracterizate de atitudini de suspiciune și de prejudecată, dacă nu chiar de refuz față de persoana străină. Asta vă stimulează și mai mult la un entuziasm apostolic curajos și perseverent, pentru a duce iubirea lui Cristos la cei care, departe de patrie și de familie, riscă să se simtă departe și de Dumnezeu". Astăzi, în mod deosebit, "câte istorii sunt în inimile migranților! Istorii frumoase și urâte. Pericolul este ca să fie înlăturate: cele urâte, este clar; dar și cele frumoase, pentru că amintirea lor provoacă suferință. Și astfel riscul este ca migrantul să devină o persoană dezrădăcinată, fără chip, fără identitate. Însă aceasta este o pierdere foarte gravă, care se poate evita cu ascultarea, mergând alături de persoanele și de comunitățile migrante. A putea face asta este un har și este și o resursă pentru Biserică și pentru lume".
Introducând audiența, noul superior general al scalabrinienilor, brazilianul Leonir Chiarello, ales în cursul celui de-al cincisprezecelea capitlu care se desfășoară în aceste zile la Roma, a subliniat că "trăim într-un timp în care explozia fenomenului migrator este ca o provocare nouă și angajantă pentru carisma noastră. Noutatea nu se referă numai la creșterea masivă a fluxurilor ci și la natura substanțial diferită a acestor mișcări: dacă până acum câteva decenii persoanele migrau spre destinații mai mult sau mai puțin precise, spre ținuturi în care să rămână în mod stabil, astăzi datorită naturii forțate a migrațiilor tot mai frecvent călătoria este fără sfârșit și fără țintă precisă, este o mutare continuă și din cauza conjuncturilor potrivnice și a logicilor criminale se transformă în adevărate tragedii umane".
"Pe de altă parte - a subliniat superiorul - societățile chemate să primească în mod generos, în numele dreptății și solidarității, se închid tot mai mult în ele însele preocupate să salvgardeze propria bunăstare, înfricoșate de o continuă și insistentă propagandă care îl prezintă pe migrant și pe refugiat ca un pericol, o amenințare pentru siguranța națională sau identitatea culturală". În acest context, a adăugat el, "considerăm că această carismă a noastră ne cere, astăzi ca și ieri, să devenim însoțitori de călătorie pentru toți migranții și refugiații și în același timp însoțitori de călătorie pentru Bisericile locale, chemate să-i primească, să-i promoveze, să-i protejeze și să-i integreze". "Într-o lume tot mai polarizată și determinată să îmbrățișeze extremismele xenofobe și intolerante, carisma noastră ne determină să fim sare și lumină, drojdie de convertire și sămânță de adevărată trăire fraternă, pentru ca Biserica să poată reflecta tot mai mult lumina lui Cristos care cu moartea și învierea sa a dărâmat zidul care despărțea popoarele". De aici o mulțumire în sfârșit față de papa pentru "atenția constantă și referința continuă îndreptată spre lume cu privire la necesitatea de a împărtăși călătoria noastră cu migranții".
(După Vatican Insider, 29 octombrie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 10.