Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": Cinci noi cărți

Editura "Sapientia" propune cinci noi titluri: Expuși iubirii lui Cristos. Modele de adorație euharistică pentru tineri, de Cristian Bîrnat, Povestea unui monument, de Dănuț Doboș, Sinodalitatea în viața și în misiunea Bisericii, de Comisia Teologică Internațională, Chipul lui Cristos oglindit în Biserica din Apocalips. Idei despre ecleziologia Apocalipsului și cristologia Evangheliilor, de pr. Iulian Faraoanu, și Cristos, idealul călugărului. Conferințe despre viața monastică și religioasă, de Columba Marmion.

* * *

La Editura "Sapientia" a apărut de curând cartea Expuși iubirii lui Cristos. Modele de adorație euharistică pentru tineri, scrisă sub coordonarea pr. Cristian Bîrnat. Cartea apare în colecția "Rugăciuni creștine", în formatul 14x20 cm, are 409 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 25 lei.

Există colțuri și ascunzișuri în inima noastră unde nu poate vedea niciun ochi omenesc; există încercări în care nu ne poate fi de folos niciun prieten om; există situații grele și complicate, există doruri scumpe inimii noastre, există bucurii pe care nu le putem descrie în cuvinte și pe care nu le putem destăinui nici celui mai apropiat prieten.

Dar există un Prieten care ne știe mai mult chiar decât ne putem noi cunoaște. E Isus Cristos.

"Persoana lui Isus continuă să-i fascineze pe mulți tineri. Ei caută parcursuri în care să realizeze curajul și elanurile inimii în slujba omenirii" (din Mesajul Papei Francisc pentru Ziua Mondială a Misiunilor 2017).

Și când simte un tânăr cel mai intens fascinația lui Isus? Când "se ridică din rugăciune, inima sa a devenit mai generoasă, s-a eliberat de egoism și este doritoare să facă binele și să împărtășească viața cu alții" (Evangelii gaudium 282). Fără îndoială, cea mai importantă rugăciune a Bisericii este Euharistia, "izvor și culme a întregii vieți creștine" (LG 11). De la ea pornește viața Bisericii și spre ea se îndreaptă. Celelalte sacramente și toate operele de apostolat ale Bisericii sunt strâns unite cu preasfânta Euharistie și se orientează spre ea.

În decursul istoriei Bisericii s-a dezvoltat practica adorării preasfintei Euharistii și în afara celebrării Liturghiei. Iată ce spune sfântul Augustin: "Nimeni să nu mănânce Trupul lui Cristos fără ca mai înainte să-l adore; am păcătui dacă nu l-am adora".

Actul de adorație în afara sfintei Liturghii prelungește și intensifică ceea ce s-a făcut în celebrarea liturgică însăși.

Papa emerit Benedict al XVI-lea constata cu bucurie spirituală că astăzi "asistăm la o nouă primăvară euharistică", iar acest aspect se poate observa și în realitatea cotidiană a catedralei noastre, exprimat clar de o tânără (în prezent medic): "Părinte, tinerii au nevoie de adorație! Când este următoarea adorație?" Așa începe și istoria cărții pe care o ții acum în mână prin întrebarea adresată la începutul activității mele pastorale la catedrala din Iași. De atunci, pe lângă adorația săptămânală din programul obișnuit al catedralei, de două ori pe lună, la ceas de seară, tinerii organizează o oră de adorație în fața preasfântului Sacrament. Ne bucurăm că și la catedrala noastră putem trăi această "primăvară euharistică".

Aducem mulțumiri bunului Dumnezeu pentru că ne-a oferit și ne oferă această șansă de a-l adora. Recunoștința noastră se îndreaptă și spre tinerii care au colaborat la realizarea acestor adorații: Amalia Adam, Anca Andrieș, Mădălina Andrieș, Marco Bacușcă, Cristina-Corina Bitiușcă, Emanuela Bondea, Cristina Bordea, Cristina Budău, Iolanda Budău, pr. Alois Bulai, Daniela Cobzariu, Gabriel Cocianga, Cristina Crețu, Laurențiu Diac, Adela-Elena Doboș, Luiza Doboș, Daniel Duma, Bianca Farcaș, Dalia Farcaș, Flavia Farcaș, Margareta-Marina Ferenț, Paul Frona, Iolanda Fusteș-Dămoc, Andreea-Iuliana Ghiuzan, Alin Hazi, Andreea Hortolomei, pr. Daniel Iacobuț, Olesea Jmurciuc, Alexandra-Veronica Luca, Iulian Micu, Ana-Veronica Mihoc, Ana Moraru, Mădălin Munteanu, pr. Cristian Nistor, Alin Sabău, Iuliana Sescu, Iuliana Tofana, Benedicta Toma, pr. Laurențiu Turbuc, pr. Petru Ciobanu. De asemenea, preoților parohi care au încurajat acest proiect: pr. Iosif Dorcu și pr. Benone Lucaci.

La cererea tinerilor, am adunat textele adorațiilor din perioada 4 octombrie 2013 - iulie 2018. Textele nu ne aparțin întru totul, fiind preluate din mai multe surse scrise, tipărite sau digitale. Le punem la dispoziția tuturor celor care doresc să se folosească de un astfel de material în pregătirea întâlnirii cu Domnul în forma euharistică.

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea: "Atunci când îl vezi expus (Trupul lui Cristos), spune-ți: mulțumită acestui Trup nu mai sunt praf și cenușă, nu mai sunt sclav, ci om liber; de aici am speranța să obțin cerul și lucrurile bune care sunt pentru mine, viața veșnică, moștenirea Îngerilor, prietenia lui Cristos".

Pr. Cristian Bîrnat

* * *

La Editura "Sapientia" va apărea în curând cartea Povestea unui monument, scrisă de dr. Dănuț Doboș. Cartea apare în colecția "Magistra vitae", în formatul 14x20 cm, are 91 pagini (dintre care 15 color) și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 15 lei.

În anul Centenarului Unirii de la 1918, avem datoria de a-i omagia așa cum se cuvine pe făuritorii României reîntregite, aducându-le prinosul nostru de recunoștință, organizând manifestări specifice acestui eveniment național.

La 11 noiembrie a.c., vom comemora o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial, conflagrație care a îndoliat întreaga Europă, moment particular când ne vom ruga și-i vom omagia pe toți cei care au știut să-și apere țara dându-și viața și sângele pentru un viitor liniștit și binecuvântat al tuturor fiilor acestui pământ sfințit cu o iubire veșnică.

În rândul Armatei Române care a luptat vitejește pentru apărarea Patriei și realipirea cu Țara a provinciilor românești înrobite de imperiile vecine au luptat peste 12.000 de soldați catolici, mulți dinte aceștia vărsându-și sângele pe câmpul de onoare.

Jertfa eroilor catolici nu a fost uitată niciodată, rămânând vie și neștearsă în comunitățile noastre parohiale.

Timp de o sută de ani de la aceste evenimente, vrednicii noștri înaintași din satele și comunitățile noastre catolice s-au mobilizat cu multă dăruire pentru a ridica în mijlocul lor monumente și cruci comemorative, care să le amintească generațiilor viitoare de jertfa și eroismul bunicilor și părinților lor.

Aflăm cu bucurie din paginile acestei cărți faptul că la Răchiteni și Adjudeni au fost sfințite acum un veac (19 august 1918) primele monumente comemorative din România, cu multe luni înainte de sfârșitul măcelului mondial.

Istoria și povestea monumentului de la Răchiteni reprezintă și subiectul prezentei lucrări, întocmită de prof. dr. Dănuț Doboș, de la Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, fiu al satului Răchiteni, în colaborare cu părintele paroh Inocențiu Arcana, cu domnul primar Petre Doboș și cu alți fii și fiice ale satului. Suntem bucuroși să constatăm faptul că, în Anul Centenarului, există atât de multe inițiative aniversare și comemorative în biserici, centre de cultură, școli și primării, animate de cei care se simt vrednici de trecutul de jertfă plină de iubire al bravilor noștri înaintași, situație care face cinste poporului credincios al Diecezei noastre.

Acum o sută de ani, Patria i-a chemat pe strămoșii noștri să ia parte la făurirea României Mari, asumându-și jertfe și chiar sacrificiul suprem.

Astăzi, Patria ne cheamă din nou să fim alături de eroii noștri și de făuritorii României întregite.

Adresăm felicitările noastre coordonatorului acestui proiect, dl profesor dr. Dănuț Doboș, fiu al acestei comunități, care, împreună cu colaboratorii săi, cu membrii Editurii "Sapientia" din Iași, cu sprijinul autorităților comunale și al comunităților parohiale Răchiteni și Sturza, a adus pentru publicul larg această lucrare ce poartă numele inspirat de "Povestea unui monument". Cinste lor și binecuvântare tuturor celor ce nu-și uită trecutul plin de trăirea și jertfa înaintașilor lor! Cinste lor pentru modul în care cultivă memoria eroilor și valorile moștenite de la vrednicii lor înaintași și pe care doresc să le transmită generațiilor prezente și viitoare! Glorie eternă tuturor celor ce au fost în stare să-și dea viața pentru țară și popor! Prețuire și onoare tuturor celor ce vor parcurge aceste rânduri dedicate elogierii celor ce ne-au lăsat o astfel de moștenire!

În veci amintirea lor!

Iași, 14 septembrie 2018

PS Petru Gherghel,
episcop de Iași

* * *

La Editura "Sapientia" a apărut de curând cartea Sinodalitatea în viața și în misiunea Bisericii, scrisă de Comisia Teologică Internațională și tradusă în limba română de pr. dr. Mihai Pătrașcu. Cartea apare în colecția "Magisterium", în formatul 14x20 cm, are 94 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 10 lei.

"Drumul sinodalității este drumul pe care Dumnezeu îl așteaptă de la Biserica din cel de-al treilea mileniu": această angajare programatică a fost propusă de Papa Francisc la comemorarea celei de-a cincizecea aniversări a instituirii Sinodului Episcopilor din partea fericitului Paul al VI-lea. De fapt, sinodalitatea - a subliniat el - "este dimensiune constitutivă a Bisericii", așa că "ceea ce Domnul ne cere, într-un anumit sens, este deja conținut în cuvântul «sinod»".

Acest document vrea să ofere câteva linii utile aprofundării teologice a semnificației acestei angajări împreună cu câteva orientări pastorale cu privire la implicările care derivă pentru misiunea Bisericii. În introducere se amintesc datele etimologice și conceptuale necesare pentru a clarifica în formă preliminară conținutul și folosirea cuvântului "sinodalitate", pentru a contextualiza după aceea pregnanța și noutatea învățăturii care ne este oferită în această privință de magisteriu, mergând pe urma Conciliului al II-lea din Vatican.

Acest document se angajează în primele două capitole să răspundă la exigența de a aprofunda semnificația teologică a sinodalității în perspectiva ecleziologiei catolice în sintonie cu învățătura Conciliului al II-lea din Vatican. În primul, se merge la izvoarele normative ale Sfintei Scripturi și Tradiției pentru a scoate la lumină înrădăcinarea figurii sinodale a Bisericii în desfășurarea istorică a revelației și pentru a evidenția conotațiile fundamentale și criteriile teologice specifice care-i definesc conceptul și îi reglementează practica.

În al doilea, se propun fundamentele teologale ale sinodalității în conformitate cu doctrina ecleziologică a Conciliului al II-lea din Vatican, articulându-le cu perspectiva poporului lui Dumnezeu pelerin și misionar și cu misterul Bisericii comuniune, cu referință la proprietățile distinctive ale unității, sfințeniei, catolicității și apostolicității Bisericii. În cele din urmă, se aprofundează raportul dintre participarea tuturor membrilor poporului lui Dumnezeu la misiunea Bisericii și exercitarea autorității păstorilor.

Al treilea și al patrulea capitol, pe această bază, vor să ofere câteva orientări pastorale: al treilea, cu referință la realizarea concretă a sinodalității la diferitele niveluri, în Biserica particulară, în comuniunea dintre Bisericile particulare într-o regiune, în Biserica universală; al patrulea, cu referință la convertirea spirituală și pastorală și la discernământul comunitar și apostolic cerute pentru o experiență autentică de Biserică sinodală, apreciindu-i reflecțiile pozitive în drumul ecumenic și în diaconia socială a Bisericii.

Parresía în Duhul cerută poporului lui Dumnezeu pe drumul sinodal este încrederea, franchețea și curajul de "a intra în mărimea orizontului lui Dumnezeu" pentru "a vesti că în lume există un sacrament de unitate și de aceea umanitatea nu este destinată devierii sau rătăcirii". Experiența trăită și perseverentă a sinodalității este pentru poporul lui Dumnezeu izvor al bucuriei promise de Isus, ferment de viață nouă, rampă de lansare pentru o nouă fază de angajare misionară.

Maria, Mama lui Dumnezeu și a Bisericii, care "îi aduna pe discipoli pentru a-l invoca pe Duhul Sfânt (cf. Fap 1,14) și, astfel, a făcut posibilă explozia misionară care a avut loc la Rusalii", să însoțească pelerinajul sinodal al poporului lui Dumnezeu, arătând ținta și învățând stilul frumos, duios și puternic al acestei noi etape a evanghelizării.

Comisia Teologică Internațională

* * *

La Editura "Sapientia" a apărut de curând cartea Chipul lui Cristos oglindit în Biserica din Apocalips. Idei despre ecleziologia Apocalipsului și cristologia Evangheliilor, scrisă de pr. dr. Iulian Faraoanu. Cartea apare în colecția "Studii biblice", în formatul 14x20 cm, are 162 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 15 lei.

Studiul Bibliei, potrivit orientărilor Conciliului al II-lea din Vatican, constituie sufletul teologiei (DV 24). Dar nu numai teologia are nevoie imperioasă de Sfânta Scriptură, ci și creștinul oricărei epoci.

Plecând de la această premisă, în ultimii ani a existat o strădanie constantă de a aduce o umilă contribuție la cunoașterea tezaurului Bibliei și la transpunerea rezultatelor cercetării științifice în mediul socio-cultural al lumii în care trăim. Setea de Cuvânt a fost mobilul sondării misterului lui Dumnezeu prezent în paginile scripturistice. Totuși, dorința de a cunoaște a avut mereu în față conștiința neputinței minții în fața tainei divine. De cealaltă parte, s-a simțit totuși nevoia de a oferi ceva din știința despre revelația dumnezeiască oamenilor timpului nostru. Acest lucru s-a dorit a fi și un exercițiu de fidelitate față de practica biblică a actualizării permanente a tradițiilor religioase. De-a lungul istoriei biblice, Cuvântul lui Dumnezeu a fost permanent reluat, reelaborat și reinterpretat pentru a fi grăitor omului contemporan. Cuvântul Domnului, deși provine din negura vremurilor, este viu și vital și are ceva de spus oricărei generații umane.

Domeniul specific al atenției și studiului a fost constituit în linii mari de Noul Testament. Cărțile noii alianțe au fost întotdeauna privilegiate pentru accesibilitatea lor și pentru consonanța lor cu trăirea creștină. Asta nu înseamnă că s-a neglijat Vechiul Testament, ci s-a simțit nevoia unei delimitări. Așadar, aria specifică de cercetare a fost Noul Testament în ansamblul său, iar direcțiile de investigare s-au axat în mod special pe două linii: Evangheliile sinoptice și Cartea Apocalipsului. Nu a lipsit nici atenția față de cadrul mai general al Scripturii, cu temele și problematicile sale. De altfel, era nevoie de o încadrare a întregului discurs în contextul mai amplu al unității Bibliei, ținând cont de una dintre indicațiile Constituției dogmatice Dei Verbum, și anume analogia Scripturae.

În paginile care urmează redau conținutul tezei de abilitare în teologie, subdomeniul teologia biblică a Noului Testament. Titlul lucrării intenționează să surprindă cele două direcții ale cercetării: persoana lui Isus Cristos așa cum este descrisă în Evangheliile sinoptice și comunitatea de credință care se străduiește în permanență să cunoască ceva din misterul prezenței și acțiunii lui Dumnezeu în istorie și în lume. Această comunitate evoluează în cunoașterea vitală a divinității întreite pentru a ajunge la mântuire și la viață.

Cercetarea a avut drept punct de pornire în primul rând stimulii primiți în cadrul muncii de predare; semnalele venite de la studenți și dialogul cu ei au avut o bună înrâurire asupra studiului. În cadrul aprofundărilor, au fost și motivații personale, spre exemplu, dorința de a pricepe ceva mai mult din misterul lui Isus Cristos; sau intenția de a cunoaște universul realităților escatologice cu latura lor misterioasă. Nu întâmplător, subiectul tezei de doctorat a fost Ierusalimul cel nou care coboară din cer la sfârșitul lumii. În sfârșit, ar trebui adăugat că activitatea de cercetare a fost uneori condiționată de cerințele mediului universitar din țara noastră.

Destinatarii lucrării sunt toți oamenii de bunăvoință în care Dumnezeu își găsește bucuria și plăcerea. Peste ei se revarsă pacea adusă de Fiul lui Dumnezeu în noaptea Betleemului. De la momentul crucial al Întrupării lui Cristos până în zilele noastre a existat o pleiadă neîntreruptă de persoane care s-au străduit să înțeleagă cine este acest Isus Cristos în care atâția oameni au crezut și continuă să creadă. În acest lanț al celor care cercetează misterul întrepătrunderii dintre Isus istoric și Cristos al credinței, ar putea să se insereze și ideile din această carte.

Sper ca această lucrare să constituie o contribuție la sinteza dintre Biblie și teologie și să fie un aport la o mai bună cunoaștere a lui Isus Cristos, centrul Scripturilor.

Pr. dr. Iulian Faraoanu

* * *

La Editura "Sapientia" a apărut de curând cartea Cristos, idealul călugărului. Conferințe despre viața monastică și religioasă, scrisă de dom Columba Marmion și tradusă în limba română de pr. dr. Eduard Ferenț. Cartea apare în colecția "Maeștri ai spiritualității", în formatul 17x24, are 520 pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țara la prețul de 35 lei.

Isus Cristos este idealul sublim al oricărei sfințenii, modelul dumnezeiesc prezentat de Dumnezeu însuși spre a fi imitat de către aleșii săi. Sfințenia creștină constă în acceptarea completă și sinceră a lui Cristos prin credință și în dezvoltarea acestei credințe prin speranță și caritate; ea comportă înrâurirea stabilă și totală exercitată de Cristos asupra activității noastre, grație influenței supranaturale a Duhului său. Alfa și Omega al tuturor operelor noastre, Isus Cristos devine, prin comunicarea propriei sale vieți, însăși viața sufletelor noastre. "Pentru mine, a trăi este Cristos" (Fil 1,21). Acest lucru am încercat să-l arătăm, în lumina Evangheliei și a epistolelor sfântului Paul și ale sfântului Ioan, într-o primă serie de conferințe, intitulată "Cristos, viața sufletului".

Ca urmare logică, aceste adevăruri dogmatice cereau expunerea concretă a existenței înseși a Cuvântului întrupat. Această existență s-a revelat privirilor noastre prin stările și misterele sale, prin actele și cuvintele sfintei omenități a lui Isus. Operele lui Cristos în timpul vieții sale pământești sunt deopotrivă modele de imitat și izvoare de sfințenie: din ele iese întotdeauna o putere viguroasă și eficientă, care vindecă, iluminează și sfințește pe cei care vin în contact cu misterele lui Isus prin credință, cu dorință sinceră de a merge pe căile sale. Noi am studiat, în această lumină, Cuvântul întrupat, într-un al doilea volum: "Cristos în misterele sale".

Dar în afara poruncilor impuse de Cristos discipolilor săi drept condiție esențială a mântuirii și a sfințeniei, în Evanghelie se află și sfaturile pe care Cristos le propune acelora care vor să parcurgă urcușul înălțimilor sublime ale perfecțiunii. "Dacă vrei să fii desăvârșit, mergi, vinde tot ceea ce ai și dă săracilor și vei avea comoară în cer, apoi vino și urmează-mă!" (Mt 19,21).

Acestea nu sunt decât sfaturi, fără îndoială: "Dacă vrei", spune Învățătorul. Dar promisiunile strălucite făcute de el acelora care-l urmează arată răsplata pe care el însuși o atașează îndeplinirii lor: observarea lor are ca scop o imitare mai completă și perfectă a Mântuitorului.

Și aici, Isus Cristos este calea și modelul. Desăvârșirea religioasă nu este decât cucerirea deplină și luarea în posesie a sufletului de către exemplul și doctrina Cuvântului Întrupat.

Acestea sunt ideile pe care am încercat să le expunem în volumul de față. În mod constant am plasat sub ochii sufletelor privilegiate, chemate să meargă pe calea sfaturilor evanghelice, chipul dumnezeiesc al lui Cristos: nimic nu este mai eficient decât această contemplație pentru a atinge și a atrage sufletul și pentru a obține de la el eforturile necesare ca să rămână credincios unei vocații atât de înalte și atât de bogate în promisiuni veșnice.

Multe pagini interpretează viața religioasă după cum o înțelege sfântul Benedict, dar așa cum se va vedea din abundență din cele ce urmează, în ochii Patriarhului monahilor, starea religioasă considerată în ceea ce ea are ca esențial nu constituie o formă particulară de existență la marginea sau lângă creștinism: ea este creștinismul (trăit în plinătatea lui în lumina pură a evangheliei: "Conduși de evanghelie, să umblăm pe căile lui Cristos".

Extraordinara fecunditate supranaturală de care a dat dovadă doctrina sa de-a lungul veacurilor nu se explică decât prin caracterul esențial creștin imprimat de sfântul Benedict întregii sale învățături.

O simplă privire aruncată asupra Indicelui conferințelor, plasat la începutul volumului, ne va arăta simplitatea planului adoptat. Prima parte ne prezintă, în linii mari, o expunere generală a ideii și a instituției monastice, așa cum apar ele acelora care voiesc să treacă pragul mănăstirii. Partea a doua dezvoltă programul pe care trebuie să-l îndeplinească sufletul dornic de a se adapta acestei instituții, în așa manieră încât să-i asimileze cu totul spiritul.

Această muncă include un dublu aspect: trebuie să renunți la creaturi pentru a adera la Cristos; calea îndepărtării și a dezlipirii de creaturi, astfel acceptată, conduce la viața de unire: "Iată, am părăsit toate pentru a te urma" (Mt 19,27). Aici se află toată substanța practicii sfaturilor evanghelice, secretul perfecțiunii.

După cum se vede, acest plan reproduce evident planul pe care l-am urmat în cartea "Cristos, viața sufletului". Nu-i nimic surprinzător, deoarece perfecțiunea religioasă este esențial aceeași dezvoltare supranaturală ca și sfințenia creștină.

Să dea bunul Dumnezeu ca aceste pagini să servească la înțelegerea mai profundă de către un mare număr de suflete a naturii acestei perfecțiuni la care Dumnezeu invită din plin creștinii; să revigoreze în cât mai mulți dintre aceștia stima față de vocația religioasă, stimă pe care timpul nostru uneori o subestimează; să ajute cel puțin pe unii dintre noi, cei aleși, să redescopere în ei chemarea harului sau să învingă obstacolele ridicate împotriva acesteia de afecțiunile naturale sau de frivolitatea mondenă. Să dea bunul Dumnezeu ca ele, în chip deosebit, să reaprindă fervoarea lor inițială în unul sau altul dintre cei consacrați, în care durata drumului le istovește probabil perseverența; să dobândească celor care sunt credincioși față de voturile lor fermitatea de a continua fără răgaz urcușul spre virtuți: să stimuleze, în sfârșit, în cei mai buni dorințele lor, nicicând satisfăcute, după sfințenie!

Dom Columba Marmion

* * *

Expuși iubirii lui Cristos. Modele de adorație euharistică pentru tineri
Cristian Bîrnat, coord., Ed. "Sapientia", 2018, 409 p., 14x20 cm, ISBN 978-606-578-345-4, 25 lei

Povestea unui monument
Dănuț Doboș, Ed. "Sapientia", 2018, 92 p., 14x20 cm, ISBN 978-606-578-346-1, 15 lei

Sinodalitatea în viața și în misiunea Bisericii
Comisia Teologică Internațională, Ed. "Sapientia", 2018, 94 p., 17x24 cm, ISBN 978-606-578-344-7, 10 lei

Chipul lui Cristos oglindit în Biserica din Apocalips. Idei despre ecleziologia Apocalipsului și cristologia Evangheliilor
Iulian Faraoanu, Ed. "Sapientia", 2018, 162 p., 17x24 cm, ISBN 978-606-578-342-3, 15 lei

Cristos, idealul călugărului. Conferințe despre viața monastică și religioasă
Columba Marmion, Ed. "Sapientia", 2018, 520 p., 17x24 cm, ISBN 978-606-578-337-9, 35 lei

* * *

Aceste materiale, în limita stocului disponibil, pot fi procurate prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):

Din Librăria "Presa Bună":

  • prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
  • prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
  • prin e-mail: libraria@ercis.ro
  • prin Internet: www.ercis.ro/libraria

* * *

Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro


 

lecturi: 58.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat