Monseniorul You: Preoți la Pyongyang și libertate religioasă pentru a pregăti vizita papei în Coreea de Nord
De Bernardo Cervellera
Invitația liderului Kim Jong-un pentru o vizită a papei Francisc în Coreea de Nord a fost primită cu bucurie de toți coreenii. Însă pentru a pregăti această vizită, care este "pastorală" și nu "politică", ar fi necesar ca în Coreea de Nord să se accepte prezența de preoți la Pyongyang și să se garanteze o mai mare libertate religioasă poporului său. Este comentariul Monseniorului Lazzaro You Heung-sik, episcop de Daejeon (Coreea de Sud), la știrea despre invitația pe care Kim Jong-un a adresat-o pontifului. Scrisoarea oficială va fi încredințată în mâinile lui Francisc de președintele sud-coreean Moon Jae-in, în vizită la Vatican pe 17-18 octombrie 2018.
Pentru Monseniorul You, la Roma pentru a participa la Sinodul tinerilor, ca membru invitat de papa, pregătirea vizitei va avea nevoie de mult timp. Oricum ea este un pas care folosește la normalizarea relațiilor internaționale dintre Coreea de Nord și celelalte țări. În privința persecuției încă prezente în Nord, episcopul de Daejeon, care este președintele Comisiei episcopale pentru societate, afirmă că în dialogul cu Coreea de Nord, Vaticanul lucrează pentru detensionare și pace, fără a uita drepturile umane. Iată interviul pe care Monseniorul You l-a dat la AsiaNews.
Monseniore You, ce sens are această invitație așa de absolut nouă a lui Kim Jong-un adresată papei Francisc?
Cred că pentru Kim Jong-un, o vizită a papei ar folosi la normalizarea relațiilor internaționale cu celelalte țări. Știrea este foarte pozitivă, dar după părerea mea mai este încă așa de mult de făcut și trebuie înțeles cât timp va fi necesar pentru ca să fie dezvoltări. În diplomație se înaintează cu pași mici și acum este necesar să se prezinte o scrisoare oficială pentru a-l invita pe papa, apoi să se aștepte răspunsul. În afară de asta, trebuie ținut cont că vizitele pontifului sunt înainte de toate vizite pastorale, nu politice. Nu cred că este posibil de organizat vizita în timp scurt.
În trecut s-au încercat unele raporturi între Pyongyang și Vatican: ambasadorul nord-coreean pentru Italia, mort în urmă cu câțiva ani, avea un raport foarte bun cu Biserica catolică și ar fi voit să invite pe cineva de la Sfântul Scaun. Totuși, după moartea sa nu s-a făcut nimic.
Când am aflat despre acordul provizoriu între Sfântul Scaun și Republica Populară Chineză m-am gândit: "Asta ar putea avea o influență pozitivă și asupra Coreii de Nord, care depinde mult de Pechin". Aș vrea să afirm că pentru a-l primi pe Sfântul Părinte la Pyongyang, ar trebui puse în aplicare unele condiții din partea Coreii de Nord: de exemplu, să accepte prezența preoților în Nord și să garanteze o mai mare libertate religioasă poporului nord-coreean. Aceste două inițiative, care sunt strâns legate, ar fi semnele cele mai concrete ale cotiturii poziției Coreii de Nord în fața tuturor țărilor din lume.
Cum a fost primită știrea din partea poporului sud-coreean?
Toate mass-media sud-coreene au dat mare importanță știrii și a fost primită cu mare favoare de comunitatea catolică. Problema este foarte delicată, pentru că atunci când există atâtea așteptări, dacă vine un eșec face și mai rău. Putem să sperăm, să ne rugăm, dar că Sfântul Scaun acceptă sau nu invitația este un alt lucru.
Venind în Vatican la 17 și 18 octombrie, președintele Moon va vorbi cu papa și cu cardinalul Parolin și va fi mai concret și specific. Deocamdată ne bazăm numai pe puținele declarații făcute de purtătorul de cuvânt al președintelui.
Nu există poziții critice ale persoanelor care cer să nu se uite persecuția care a existat și care continuă în Nord?
În iulie, Monseniorul Gallagher a venit în Coreea la invitația statului. După ce s-au terminat întâlnirile oficiale cu președintele și miniștrii, el i-a întâlnit pe deputații catolici din toate partidele. Deputații sunt în total 300 și catolici sunt 76; cel puțin 50 dintre aceștia au venit la întâlnire și acest lucru este deja o minune. Întâlnirea dintre arhiepiscopul Gallagher și deputați a durat o oră și jumătate. Printre participanți, era unul care nu era mulțumit de reapropierea între cele două Corei. Acesta a exclamat: "Sfântul Scaun este foarte interesat de problemele despre drepturile umane. Însă acum se vorbește numai despre pace". Monseniorul Gallagher a răspuns: "Drepturile umane sunt foarte importante, dar dacă există războiul, acesta distruge tot. Pentru aceasta pacea are primul loc în preocupările Sfântului Scaun".
În Coreea cei care înainte erau critici în privința dialogului, văzând pașii concreți care se întâmplă, își schimbă părerea. Aceasta este situația actuală în Coreea.
(După AsiaNews, 11 octombrie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 16.