Paroh al poporului
Preotul Vincenzo Romano
De Giovangiuseppe Califano
Postulator
"Preot îmbrăcat în dreptate", motiv de bucurie pentru credincioșii săi, așa cum cântă psalmul 132, Vincenzo Romano este canonizat de papa duminică, 14 octombrie 2018. Paul al VI-lea a fost cel care l-a ridicat la cinstea altarelor în bazilica vaticană la 17 noiembrie 1963, între primele două sesiuni ale Conciliului al II-lea din Vatican. Astăzi ambii sunt propuși Bisericii ca sfinți în cursul aceluiași ritual.
Părintele Vincenzo, paroh de "Sfânta Cruce" în Torre del Greco, a fost un preot de țară, expresie a celor mai bune calități morale și culturale din teritoriu, în măsură la rândul său să formeze creștinește, să evanghelizeze și să sfințească mediul în care trăia. A petrecut întreaga viață în târgul dintre Vezuviu și mare, în acea casă paternă din via Piscopia unde s-a născut la 3 iunie 1751 și care astăzi este sanctuar iubit de torrezi; a împărtășit bucuriile și durerile, speranțele și preocupările concetățenilor săi; a parcurs un itinerar pastoral aparent circumscris la scurta împletire de străzi și de cătune din satul său, dar de fapt deschis la prerogativele slujirii sacerdotale.
Născut într-o familie din popor, s-a dedicat pentru popor, tinzând la binele spiritual și material al colectivității. Imediat după hirotonirea prezbiterală, primită în domul din Napoli la 10 iunie 1775, a început o intensă activitate pastorală privilegiind slujirea Cuvântului și Evanghelia carității. Din aceste priorități și-a inspirat propria misiune, propunându-și ca stil de viață o maximă care în simplitatea sa luminoasă exprimă toată tinderea sa spre perfecțiune: "a face bine binele". Preot tânăr a deschis chiar în casa sa o școală gratuită pentru copiii poporului. Astfel a transfuzat în noile generații cultura învățată în studiile napolitane, dar și mai mult a arătat exemplul unei vieți dăruite în întregime lui Dumnezeu.
Elocvența sa cultă dar accesibilă tuturor l-a favorizat în predicare, căreia se dedica zilnic, atât în liturgie cât și în catehezele și instruirile date poporului. Era obișnuit să repete că "Cuvântul lui Dumnezeu este acea sămânță minunată care produce viață bună, moarte bună și paradisul". Pentru a-i rechema la practica religioasă și pe cei mai îndepărtați, a introdus o modalitate de predicate folosit în tradiția napolitană, dar destul de nouă pentru Torre del Greco, așa-numitul "sciabica" (= un fel de năvod). Termenul, de origine arabă, indica în ambientul marinăresc tehnica deosebită de a pescui cu năvoadele. Pentru părintele Vincenzo "sciabica" însemna așadar a face o tragere a sufletelor cu năvodul pentru Domnul. Se așeza la răscrucile din sat, unde era mai ferventă viața publică, și ridicând între mâini un crucifix începea să predice până când nu se aduna o mică mulțime pe care o conducea după aceea pentru a administra sacramentele.
Aceeași atenție față de exigențele spirituale ale poporului i-a sugerat o metodă total originală pentru a favoriza o participare mai vie a credincioșilor la celebrarea euharistică, pe atunci în limba latină. Era așa-numita "liturghie practică", adică explicarea diferitelor momente ale celebrării făcută în același timp de la pupitru, inspirându-se din pătimirea Domnului. Aceste explicații, sau mai bine zis meditații pe care el însuși le propunea, au fost după aceea adunate și publicate în formă de broșură "mod practic pentru a asculta cu rod sfânta liturghie" care a avut o largă răspândire.
Fără îndoială, evenimentul care a făcut din părintele Vincenzo Romano personajul cel mai autoritar din istoria lui Torre del Greco a fost lucrarea sa de reconstruire a bisericii parohiale "Sfânta Cruce", distrusă de tragica erupție a Vezuviului din 15 iunie 1794. Cu edificiul sacru, centru al vieții sociale și religioase a comunității, și foarte multe locuințe și locuri publice au fost acoperite de lavă. Mari au fost descurajarea și dezorientarea. De aceea era necesar să se reconstruiască împreună cu edificiile țesutul moral al comunității. Numit econom de "Sfânta Cruce", grație inițiativei și capacității sale, templul a fost refăcut în întregime mai splendid decât înainte.
Părintele Vincenzo, pe care toți îl numeau "o prévete fatigatore" (= preotul neobosit) s-a văzut coborând cu muncitorii la mare pentru a încărca pe umeri cărămizile care veneau cu un vas pe mare și a le transporta la șantier. În același mod procura ajutoare și loc de muncă celor care pierduseră totul, făcându-se semănător de speranță.
La 28 decembrie 1799, părintele Vincenzo Romano era numit paroh de "Sfânta Cruce", asumând definitiv rolul de călăuză spirituală și morală a orașului. Timp de peste treizeci de ani a continuat în opera sa care scotea forță din rugăciune și din familiaritatea cu Sfânta Scriptură. Începea dimineața cu o lungă rămânere în adorație în fața tabernacolului, ca mulțumire după prima liturghie. După o zi de muncă jertfea odihna pentru a se dedica iarăși studiului: pregătea noaptea predicile care, în fața retoricii rafinate dar adesea goale a secolului, constituiau un model de simplitate și de claritate. A intensificat opera caritativă deja vastă, aproape precursor al acelei carități sociale care în Biserica din Napoli a avut după aceea în sfântul Ludovic da Casoria, în venerabilul Sisto Riario Sforza și în mulți alți sfinți și sfinte martorii săi eroici.
A dedicat îngrijiri speciale pescarilor de corali, a căror activitate constituia cea mai mare industrie din Torre del Greco. Bărcile de pescuit corali plecau pentru a înfrunta pericolele mării cu binecuvântarea solemnă a parohului și cu cuvântul său de îmbărbătare. În cele circa nouă luni de absență a pescarilor, părintele Vincenzo se preocupa de familiile lor și se îngrijea în caz de necesitate.
Caritatea sa a strălucit alături de patul muribunzilor și bolnavilor până acolo încât a contractat, într-una din aceste vizite, tifosul care l-a condus aproape de sfârșitul vieții. A fost proverbială generozitatea sa: a dăruit tot ceea ce avea personal, așa încât rudele trebuiau să supravegheze ca să nu rămână fără albituri. Unei femei sărace, care avea nevoie absolută pentru dota fiicei care trebuia să se mărite, a dăruit chiar și salteaua propriu. Afectul și stima enoriașilor a crescut în acest mod față de el. Și astăzi este valabilă zicala: "fiecare torrez are marea în casă și pe părintele Vincenzo în inimă".
În dăruirea completă față de popor și în conformitatea cu Cristos Bunul Păstor, părintele Vincenzo și-a petrecut viața sa. În ziua de Anul Nou 1825 a căzut în mod accidental și a fost constrâns la imobilitate. Timp de câțiva ani a fost "om al durerii", cum îl numeau enoriașii săi, până când răpus de o pneumonie a murit la 20 decembrie 1831.
(După L'Osservatore Romano, 11 octombrie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.