Papa invită să ne rugăm Rozariul în octombrie. Părintele Fornos: "Diavolul este în spatele abuzurilor și a dezbinărilor interne din Biserică"
De Riccardo Benotti
"A-i ajuta pe tineri să descopere toată profunzimea Rozariului poate să fie o ocazie frumoasă în această lună în care este Sinodul Episcopilor despre tineri". Pentru părintele Frederic Fornos, director internațional al Rețelei Mondiale de Rugăciune a Papei și al Mișcării Euharistice a Tineretului, invitația adresată de papa credincioșilor din toată lumea pentru ca să se roage zilnic Rozariul în luna octombrie poate să fie ocazia justă pentru a redescoperi forța rugăciunii.
De ce papa a simțit nevoia de a adresa un asemenea apel credincioșilor din toată lumea?
În timpul acestor ultimi ani și luni, am trăit în Biserică situații dificile, între care abuzuri sexuale, de putere și de conștiință din partea clericilor, persoanelor consacrate și laicilor. Fără a uita dezbinările interne. Pentru toate acestea misiunea Bisericii devine mai dificilă și se discreditează. Papa Francisc ne spune că diavolul, care mereu tinde să ne despartă de Dumnezeu și între noi, este în spatele la toate acestea. De multe ori uităm asta. Am interiorizat lupta spirituală la nivel individual, ajungând s-o reducem, uneori, numai la situație psihologică personală și l-am uitat pe "dușmanul mortal al naturii noastre umane" (Exerciții spirituale ale sfântului Ignațiu de Loyola, nr. 136) și incidența sa la nivel personal și comunitar.
Ce formă are răul?
În tradiția creștină răul are reprezentări diferite, ca "Satanás", care în ebraică înseamnă "adversar", sau "diábolos" în greacă, acela care desparte sau seamănă discordie. În tradiția biblică și spirituală se vorbește și despre "seducătorul lumii", despre "tatăl minciunii" sau despre "Lucifer", cel care se prezintă ca un înger de lumină, bun în aparență, dar care induce la înșelare. Papa Francisc, în capitolul 5 al exortației Gaudete et exsultate, ne spune: "Nu vom admite existența diavolului dacă ne încăpățânăm să privim viața numai cu criterii empirice și fără o perspectivă supranaturală (...). Așadar să nu credem că este un mit, o reprezentare, un simbol, o figură sau o idee (...). Și astfel, în timp ce reducem apărările, el profită de asta pentru a distruge viața noastră, familiile noastre și comunitățile noastre".
Persoanele nu se mai roagă?
Este adevărat. Cred că este o problemă a lumii noastre și pentru misiunea Bisericii faptul că ne rugăm puțin, rapid, fără a merge în profunzime, inimă la inimă cu Domnul, în meditarea Cuvântului său. Însă papa Francisc ne cere în această lună să ne rugăm mai intens pentru că, așa cum a spus într-o omilie la "Sfânta Marta": "Rugăciunea este arma împotriva marelui acuzator (...). Numai rugăciunea îl poate înfrânge". Pentru aceasta ne cere să o rugăm pe Fecioara Maria pentru "a ne proteja sub mantia Sfintei Născătoare de Dumnezeu rostind invocația «Sub ocrotirea ta» și pe sfântul arhanghel Mihail".
Pentru tineri rugăciunea Rozariului mai are valoare?
Pentru unii da. Alții trebuie să descopere profunzimea sa. Rozariul, cu contemplarea lui Cristos împreună cu Maria, ne ajută să mergem în profunzime în Evanghelie. În contextul în care se primește cererea Sfântului Părinte de a ne ruga pentru Biserică, această rugăciune ne ajută să fim aproape de Fecioara Maria, care a rămas la picioarele crucii. Când sunt multe dificultăți, există uneori ispita de a fugi. Maria ne ajută să stăm sub cruce, cu Fiul său, în pătimirea sa. A-i ajuta pe tineri să descopere toată profunzimea Rozariului poate să fie o ocazie frumoasă în această lună în care este Sinodul Episcopilor despre tineri. Sfânta Tereza a Pruncului Isus spunea că Rozariul este ca un lanț lung care leagă cerul cu pământul: una dintre extremități este în mâinile noastre și cealaltă în cele ale Sfintei Fecioare.
Cine trebuie să învețe rugăciunea? În atâtea familii nu se mai roagă, și parohiile...
Nu se învață rugăciunea pentru că nu ne rugăm, sau o facem puțin. Când tinerii îi văd pe părinții lor rugându-se, sau persoane din familia lor, li se comunică lor această respirație a inimii. Dar dacă nu văd niciodată pe niciun adult rugându-se, căutând momente de tăcere, de contemplație, oricare ar fi ele, va fi greu pentru ei să găsească această cale a rugăciunii. Uneori, parohiile fac propuneri de formare la rugăciune. Este foarte important de a cunoaște tradiția noastră spirituală catolică, este o comoară imensă și ne ajută în lupta spirituală, fără a uita tradiția creștină orientală.
Luna octombrie este un timp special pentru rugăciune?
Desigur, octombrie este o lună mariană, cu sărbătoarea Sfântului Rozariu al Fecioarei Maria, la 7 octombrie. Și această lună octombrie este și mai mult timp special de rugăciune cu Sinodul Episcopilor despre tineri, credință și discernământ. Trebuie să ne rugăm pentru Biserică sfântul Rozariu în fiecare zi, așa cum a invitat papa Francisc în această lună, cu rugăciunea către sfântul arhanghel Mihail, și să ne rugăm pentru unitatea Bisericii și pentru misiunea sa în lume.
(După agenția SIR, 9 octombrie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.