Papa Francisc: "V-o povestesc pe Maria, o tânără normală"
De Andrea Tornielli
"Mi-o imaginez ca o tânără normală, o tânără de astăzi, deschisă să se căsătorească, să facă o familie". Papa Francisc vorbește despre Sfânta Fecioară Maria și explică rugăciunea Bucură-te, Marie în noua carte interviu cu părintele Marco Pozza, capelan al închisorii din Padova, editat de Rizzoli și de Libreria Editrice Vaticana.
În textul volumului agil, din care au fost anticipate câteva fragmente de Corriere della Sera, Bergoglio povestește: "De când s-a născut până la Buna Vestire, la momentul întâlnirii cu îngerul lui Dumnezeu, mi-o imaginez ca o tânără normală, o tânără de astăzi, o tânără nu pot spune de la oraș, pentru că ea este dintr-un sătuc, dar normală, normală, educată normal, deschisă să se căsătorească, să facă o familie. Un lucru pe care-l imaginez este că iubea Scripturile: cunoștea Scripturile, a făcut cateheza dar familială, din inimă. Apoi, după zămislirea lui Isus, tot o femeie normală: Maria este normalitatea, este o femeie pe care oricare femeie din această lume poate spune c-o poate imita. Fără lucruri stranii în viață, o mamă normală: și în căsătoria sa feciorelnică, curată în acel cadru al fecioriei, Maria a fost normală. Muncea, făcea cumpărături, îl ajuta pe Fiul, îl ajuta pe soț: normală".
Subliniind înrădăcinarea Mariei în popor, Francisc reia una dintre temele care apar des în pontificatul său. "Normalitatea înseamnă a trăi în popor și ca popor. Este anormal a trăi fără rădăcini într-un popor, fără legătură cu un popor istoric. În acele condiții se naște un păcat care îi place mult lui Satana, dușmanul nostru: păcatul elitei. Însă, așa cum spune Conciliul în Lumen gentium, Biserica este sfântul popor credincios al lui Dumnezeu. Biserica este popor, poporul lui Dumnezeu. Și diavolului îi plac elitele".
"Re-creația începe de la Maria, de la o femeie singură", mai afirmă papa Bergoglio. "Puten să ne gândim la femeile singure care duc înainte casa, singure îi educă pe copii. Iată, Maria este și mai singură. Singură începe această istorie, care continuă cu Iosif și familia; dar la începutul re-creației este dialogul dintre Dumnezeu și o femeie singură. Singură în momentul vestirii și singură în momentul morții Fiului".
Francisc amintește și evenimentele tragice din țara sa, Argentina și pătimirile mamelor lui desaparecidos. "Unei mame care a suferit ceea ce au suferit mamele din Plaza de Mayo eu permit totul. Poate spune totul, pentru că este imposibil de înțeles durerea unei mame. Cineva mi-a spus: «Aș vrea să văd măcar trupul, oasele fiicei mele, să știu unde a fost îngropată» (...). Există o amintire pe care eu o numesc «amintire maternă», ceva fizic, o amintire de carne și oase. Și această amintire poate explica angoasa. De atâtea ori spun: «Dar unde era Biserica în acel moment, pentru ce nu ne-a apărat?». Eu stau liniștit și le însoțesc. Disperarea mamelor din Plaza de Mayo este teribilă. Nu putem face altceva decât să le însoțim și să respectăm durerea lor, să le luăm de mână, dar este dificil".
Pontiful comentează și o frază spusă de papa Luciani cu privire la maternitatea lui Dumnezeu. "Spunând că Dumnezeu este tată și mamă, papa Ioan Paul I n-a spus nimic straniu. A spus asta Dumnezeu despre sine, prin intermediul lui Isaia și al celorlalți profeți: s-a prezentat ca o mamă, «te păzesc ca o mamă, o mamă nu poate uita de copilul său, și chiar dacă ea ar uita, eu n-aș putea face niciodată asta» (Is 49,15)".
Francisc subliniază apoi ceea ce arhanghelul Gabriel îi spune Sfintei Fecioare Maria în momentul Bunei Vestiri. "Îngerul nu-i spune Mariei: «Tu ești plină de intelect, ești inteligentă, ești plină de virtute, ești o femeie extraordinară». Nu: «Ești plină de har», adică de gratuitate, de frumusețe. Sfânta Fecioară Maria este frumoasa prin excelență. Frumusețea este una dintre dimensiunile umane pe care prea des o neglijăm. Vorbim despre adevăr, despre bunătatea și lăsăm deoparte frumusețea. În schimb este importantă ca și celelalte. Este important a-l găsi pe Dumnezeu în frumusețe".
De asemenea, papa explică: "Maria nu poate să fie mama celor corupți, deoarece corupții o vând pe mama, vând apartenența la o familie, la un popor. Caută numai propriul profit, fie el economic, intelectual, politic, de orice tip. Fac o alegere egoistă, aș spune satanică: încuie cu cheia ușa dinăuntru. Și Maria nu reușește să intre. Pentru aceasta unica rugăciune pentru corupți este ca un cutremur să-i înduioșeze în așa fel încât să-i convingă că lumea n-a început și nu se va termina cu ei (...). Maria este mamă a noastră a tuturor păcătoșilor, de la cel mai sfânt la cel mai puțin sfânt". Și pontiful, așa cum a făcut deja de atâtea ori, se definește pe sine însuși păcătos: "Este realitatea. Dacă aș spune despre mine că nu sunt un păcătos, aș fi cel mai mare corupt".
Conversația papei cu părintele Marco Pozza va fi transmisă în programul "Ave Maria" la Tv2000 de la 16 octombrie în fiecare marți, seara. Avanpremiera a fost prezentată azi dimineață la Filmoteca Vaticană, în prezența părintelui Pozza, a Monseniorului Dario Edoardo Vigan?, asesor al Dicasterului pentru Comunicare Vaticană, a directorului lui Tv2000, Vincenzo Morgante, și a responsabilei editoriale de la Rizzoli, Manuela Galbiati.
(După Vatican Insider, 8 octombrie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 10.