Unici, solidari și creativi
Lucrările Sinodului
"Noi pentru. Unici, solidari, creativi": este sloganul întâlnirii tinerilor cu papa și părinții sinodali ai celei de-a XV-a Adunări Generale Ordinare, care se desfășoară în după-amiaza zilei de 6 octombrie în aula "Paul al VI-lea". Promovat de Secretariatul General al Sinodului și de Congregația pentru Educația Catolică, evenimentul care implică mii de tinere și tineri, a fost prezentat cu puține ore înainte de cardinalul Giuseppe Versaldi, prefect al Congregației organizatoare, în timpul briefingului zilnic în Sala de Presă a Sfântului Scaun cu privire la mersul lucrărilor sinodale. În programul sărbătorii sunt prevăzute mărturii, bucăți muzicale, coreografii referitoare la trei teme îndrăgite de noile generații: căutarea identității, relațiile și viața ca slujire și dăruire. De altfel, a explicat cardinalul, experiența sinodală ajută la a merge împreună ca Biserică: "experimentăm cu adevărat universalitatea și asta ne ajută să înțelegem și diferențele".
La întâlnirea cu jurnaliștii acreditați, în prezența prefectului Dicasterului pentru Comunicare, Paolo Ruffini, și a directorului Sălii de Presă, Greg Burke, au intervenit și cardinalul centrafrican Dieudonné Nzapalainga, și auditorul Mariano Germán García. Pentru arhiepiscopul de Bangui este fundamentală ascultarea Cuvântului lui Dumnezeu pentru a găsi o cale pentru acest nou tineret. În timp ce lucrătorul din pastorația tineretului din Argentina a vorbit în numele celor de vârsta lui prezenți la Roma în aceste zile: "Noi tinerii - a spus el - ne simțim primăvara Bisericii! Acest sinod este un copac care urmează să înflorească, o mare oportunitate. Este minunat a vedea cât de mult crede papa în visele tinerilor".
Între timp a fost făcut cunoscut că la lucrări au intervenit până acum: 66 de părinți sinodali, 9 dintre auditori și auditoare și invitatul special. În afară de asta, au fost înregistrate 24 de intervenții libere, între care aceea a papei Francisc în după-amiaza de joi 4 octombrie la a treia congregație generală.
Anterior, în după-amiaza de vineri 5 octombrie și înainte de amiaza de sâmbătă 6 octombrie, s-au desfășurat prima și a doua sesiune a cercurilor mici, cu alegerea raportorilor și a moderatorilor pentru grupuri lingvistice.
Pe lângă lucrările sinodale, printre multele momente în afara programului, vineri dimineața în timpul pauzei lucrărilor celei de-a patra congregații, episcopul Emmanuel Gobilliard, auxiliar de Lyon, a cerut papei Francisc să trimită un mesaj "de întărire și de speranță" tinerilor din arhidieceza sa, printr-un scurt interviu înregistrat pe celular. Și chiar pe speranță a centrat pontiful răspunsul său: "Voi sunteți protagoniștii speranței. Viitorul și prezentul sunt în mâinile voastre".
Tinerilor din Lyon - și prin intermediul lor și celor din toată lumea - papa n-a evitat un "cuvânt de întărire: nu vă fie frică, luați în mână responsabilitățile, fiți curajoși, duceți înainte visele voastre". Și le-a dat și un prețios "sfat care - a asigurat el - vă va ajuta mult: vorbiți cu bătrânii, pentru că ei sunt rădăcinile și voi trebuie să luați de la ei acea viață trăită care nu mai există, dar care sunt rădăcinile unui popor. Și voi trebuie s-o duceți înainte pentru a o face să înflorească și să dea rod. Nu uitați că «ceea ce are pomul înflorit vine de la ceea ce este sub pământ»".
Așadar, este sugestia lui Francisc adresată tinerilor, "mergeți înainte, fără teamă, cu curaj". Mereu "în dialog, dar cu apartenența la istoria poporului vostru. Istoria poporului vostru sunt rădăcinile și toată dezvoltarea poporului, dar poporul vostru are nevoie să meargă înainte, și acest lucru este în mâinile voastre. Aceasta este speranța voastră, aceasta este întărirea voastră și aceasta este provocarea voastră. Curaj! Înainte!".
Episcopul Gobilliard a încheiat colocviul scurt, un adevărat video-interviu "artizanal" amintind tinerilor împreună cu Francisc întâlnirea pentru Ziua Mondială a Tineretului care se va desfășura la Panamá de la 22 la 27 ianuarie 2019.
(După L'Osservatore Romano, 7 octombrie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 16.