Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Eroii din Primul Război Mondial (LXXXIX): Dărmănești
Dărmănești

În Primul Război Mondial au fost chemați la arme peste 12.000 de catolici din Dieceza de Iași; jumătate dintre ei nu s-au mai întors. Pentru a recupera memoria eroilor din localitățile catolice din Moldova publicăm lista lor pe parohii după cum am primit-o de la părinții parohi sau după cum a rezultat din cercetări. Așteptăm în continuare - din parohiile care n-au trimis încă - lista eroilor și fotografii cu monumente (dacă acestea există) din centrul parohial și din filiale. Numele eroilor pot fi recuperate de pe monumentul ridicat în localitate; din arhiva parohiei (posibil și în Registrul decedaților); de la primărie; de la credincioșii din localitate (mai toți știu bunicii sau străbunicii lor care au murit în primul război).
 

Parohia Dărmănești a fost înființată în 1853 prin desprindere de la Pustiana. Localitatea este menționată în statisticile catolice ale Schematismului Misiunii din 1850, sub forma Dormonesti, având biserica închinată sfântului Ioan Botezătorul și un total de 280 de credincioși. Localitatea e compusă din mai multe grupări-sectoare, care în trecut au fost așezări separate: Brătulești, Boiștea, Mașcaș, Lapoș, Păgubeni, Dărmăneasca și sectorul Dărmănești-centru sau gruparea din jurul fostei gări "Valea Uzului"1. În anul 1902 erau în Dărmănești 151 de familii cu 539 de suflete iar în anul 1926 erau 116 familii cu 422 de credincioși2.

În Dărmănești, în diferite sectoare, sunt mai multe monumente dedicate eroilor. Pe unele apare denumirea unui sector (sat în trecut), și nu a orașului. Preoții Petru Vernica și Sergiu Gabor au trimis fotografii și explicații, precizând că "lista cu numele celor morți în război este comună, nu este împărțită pe confesiuni, și nu avem date care să demonstreze apartenența acestora la o anumită religie. Singurul criteriu de diferențiere ar fi numele lor".

Valea Uzului
În Valea Uzului este un cimitir militar cu o capelă militară. În cimitir se intră pe o poartă din lemn sculptată artistic. Deasupra porții mici sunt săpați în lemn anii: "1916-18 // 1944". Pe un zid de la intrare este scris în patru limbi (română, maghiară, germană, rusă): "Cimitirul eroilor Valea Uzului // 1916-1918-1944". În fața crucilor din cimitir pe un soclu în patru trepte se ridică un monument în formă de obelisc având în vârf crucea. Monumentul e împrejmuit de o fundație din ciment la fiecare colț ridicându-se câte un stâlp din ciment. Pe gardul din față care împrejmuiește cimitirul este scrisă povestea acestor locuri și a bijuteriei din Valea Uzului: capela militară:

"În timpul Primului Război Mondial, cele mai aspre bătălii din împrejurimile Văii Uzului (647 m) s-au purtat pentru obținerea unui sistem de poziții lung de aproximativ patru kilometri, situate pe lanțul munților compus din Vârful Soverjes (1.385 m), Vârful fără nume (1.367 m), Vârful Moghioroș (1.340 m), Vârful Lapoș (1.188 m). Trupele puterilor centrale, conduse de generalul Josef Breit au ocupat fortificațiile printr-un atac declanșat pe 8 martie 1917, soldat cu decesul a 45 de combatanți și rănirea a altor 215. De parte trupelor rusești inamice, și-au pierdut viața 408 persoane, iar 13 ofițeri și 991 de soldați au fost luați prizonieri.

Capela militară a fost ridicată în 1917, de către ostașii Regimentului 11 de Infanterie Pionieri din Munkacs care au participat în lupte, în memoria camarazilor căzuți la datorie. Planurile au fost elaborate de caporalul de infanterie pionieri Janos Varga, tot el a supravegheat și procesul de construire.

Edificiul a fost renovat din temelii în 1970, când picturile murale originale au fost revopsite.

În 1988, la o alunecare de teren, capela a scăpat de prăbușire ca printr-o minune. După aceasta a fost consolidată, prinsă cu brâuri, și astăzi doar poziția sa ușor înclinată mai amintește de cataclism.

În 2001 și 2011 a fost din nou renovată de către locuitorii din Sânmartin, cu ajutorul unor colaboratori din Ungaria.

Sfânta Liturghie de hram a capelei se celebrează în fiecare an în sâmbăta cea mai apropiată de sărbătoarea Sfintei Elisabeta din Casa Arapadiană (19 noiembrie)".

Brătulești
În Brătulești se află o cruce ridicată în 1910, sfințită la 24 iunie același an.

Dărmănești - centru
În Dărmănești-centru, în apropierea Primăriei, este un monument dedicat eroilor în formă de obelisc format din două corpuri având crucea în vârf. Monumentul se ridică pe un postament pavat în trei trepte. Pavele sunt puse și în jurul postamentului. Primul corp formează un altar care se sprijină pe patru coloane, la fel ca celălalt corp mai mic pe care se ridică crucea. Între coloanele de sub cruce este scris: "Spuneți / generațiilor / viitoare că / noi ne-am / făcut datoria!" Pe celelalte trei laturi sunt notate numele a 83 de eroi pe două coloane: 25, 26, 32. Între coloanele primului corp sunt gravate pe toate cele patru laturi, pe trei coloane, numele a 278 de eroi: 98, 57, 67, 56.

Lapoș
În Lapoș monumentul se află într-un parc. La monument se ajunge pe o alee pavată care se termină cu un cerc. În centrul acestuia pe un postament în două trepte se ridică un cop care formează un altar sprijinit pe patru coloane. Deasupra altarului se înalță crucea din marmură. Între coloanele din față stă scris: "Eternă / recunoștință / fiilor satului / Lapoș căzuți / în războaiele / din / 1877, 1916, 1944. // Acest monument / a fost sfințit / în 17.12.2017. // Spuneți / generațiilor / viitoare că noi / ne-am făcut / datoria!". Numele eroilor sunt notate pe celelalte trei laturi: mai întâi: "Anii 1944, 1945 / Lapoș": 8 eroi; Dărmăneasca: 2 eroi; "Eroi de la 1877 / Regimentul 4 Dorobanți": 1; apoi (pe latura din spate): "Mineri / decedați în accidente / în mină": 9; pe a treia latură: "Anii / 1916, 1917, 1918 / Lapoș": 16; Dărmăneasca: 3.

Eroi catolici din Primul Război Mondial

  • David Constantin
  • Bogasiu Neculai
  • Bogasiu Petru
  • Cojocea Neculai
  • Cojocea Gheorghe
  • Tanțoș Ștefan
  • Gabor Vasile
  • Secărăș Gheorghe
  • Bolohan Gheorghe
  • Mititelu Ioan
  • Merlici Gheorghe
  • Merlici Constantin
  • Ferenț Ștefan
  • Coaicea Ioan
  • Șandru David
  • Ferenț Ion
  • Bogasiu Neculai
  • Ferenț Loaieș
  • Coaicea Anton
  • Pal Ioan
  • Ghiurcanaș Ion
  • Ghiurcanaș Simion
  • Ilieș Ștefan
  • Tamaș Ioan
  • Ferenț Anton
  • Ababei Alexandru

Eroi catolici din al II-lea Război Mondial

  • Mocanu Luca
  • Bogasiu Petrică
  • David Constantin
  • Gabor Gheorghe
  • Păcurici Ion
  • Balaș Anton Ion
  • Buhalea Loaieș
  • Covaci Ștefan
  • Păcurici Andrei
  • Ferenț Ștefan
  • Balaș Alesandru
  • Balaș Ioan
  • Bogasiu Alexandru
  • Celmari Ion

Coada Lacului
La Coada Lacului există un monument împrejmuit cu un gard din plase se sârmă la care se ajunge urcând niște scări și intrând pe o portiță. Monumentul constă dintr-o cruce din beton și fier înconjurată de stâlpi de fier, care se ridică pe un soclu din ciment, legați între ei de un lanț. Opt brazi sunt de o parte și de alta al monumentului. În partea dreaptă a crucii pe o piatră este notat: "Reduta / Compania 2 / Reg. 15 Rez B / Locot. Gotcu P. / Maior Ghiorghiu / 1915 1 septe / scris de caporal / ??" În interiorul împrejmuirii cu stâlpii din fier, în fața crucii, există o piatră cu înscrisul: "Aici / zac osemintele / unui erou / necunoscut / 1916". Pe cruce este fixată o placă din fier pe care s-a gravat următorul text: "Pentru veșnica pomenire a celor ce / și-au dat viața pe aceste locuri și pentru cinstirea / celor ce cu vitejie au luptat aici. / Ridicata-am această sfântă cruce pentru neuitata / amintire a zilelor de 27 august și 15 noiembrie 1916. / În acele vremuri s-au găsit aici și în slujba patriei / - Reg. 27 Bacău / - Reg. 15 Războieni P. Neamț / - Reg. 4 Vânători / - Reg. 8 Obuziere / - Reg 4 Artilerie // 29 august 1936 - un grup de veterani". Pe spatele crucii se găsește o altă placă din fier cu înscrisul: "În amintirea foștilor noștri / camarazi din Reg. 7 Inf. morți în / Ardeal, Carpați, Jiu, București, Cireșoaia / 29 august 1936 // Crucea originală din stejar, șubrezită de vreme, a fost depusă la biserica Sf. Nicolae (Boiștea). / Monumentul în forma actuală a fost realizat în februarie 1979 cu osteneala unor cetățeni / patrioți dintre muncitorii constructori ai instalației de cocsare, precum și muncitori și / cadre din Raf. Dărmănești. / De la vechiul monument s-a mai păstrat piatra de pe mormânt precum și textul inscripției / descifrată de pe tablele aplicate pe ambele fețe ale vechii cruci. // Glorie veșnică eroilor neamului / care în 1916-1919 s-au jertfit pentru / Unirea cea mare".

În fața porții de intrare, în stânga, există un afișier care păstrează fotografii și texte care în mare notează istoricul acestui monument, precum și numele celor care s-au implicat în ridicarea și restaurarea lui. Pe o altă foaie este notat un "Scurt istoric al luptelor din Primul Război Mondial de pe Valea Uzului" în care se specifică faptul că "luptele de pe Valea Trotușului - Ghimeș, Sulta, Cibănuș, Uz -, încheiate cu izbânda bravilor ostași români, a costa viața a 52 de ofițeri și 4.092 ostași români".

Alte monumente, pe lângă undele dintre cele redate mai sus, sunt descrise în lucrarea colonelului (r) Corneliu Chirieș3. În aceeași lucrare sunt redate liste ale eroilor din Dărmănești cele trei conflagrații4. Pentru Primul Război Mondial, autorul redă o listă cu 128 de nume de eroi. Este greu de individualizat care dintre acești eroi sunt catolici.

Pr. Cornel Cadar

Note

1 "Lumina creștinului", august 1993, p. 2; septembrie 2003, p. 11; iunie 2006, p. 11; http://www.ercis.ro/dieceza/parohii/fisa.asp?id=31, accesat la 5 septembrie 2018.

2 Iosif Gabor, Dicționar statistic al localităților catolice din Moldova 1865-1948 (mss), vol. 2 (C-F, Frumoasa, 21 martie 1972), p. 81 (191).

3 Colonel (r) Corneliu Chirieș, Județul Bacău. Altar de jertfă și eroism, ediția a II-a revizuită și adăugită, Editura "Babel", Bacău, 2009, p. 64-68.

4 Colonel (r) Corneliu Chirieș, Județul Bacău. Altar de jertfă și eroism, ediția a II-a revizuită și adăugită, Editura "Babel", Bacău, 2009, p. 69-71.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Eroii din Primul Război Mondial (LXXXIX): Dărmănești

* * *

PS Petru Gherghel: Decret episcopal - În veci recunoștința și amintirea lor

* * *

Eroii din Primul Război Mondial (vor urma și alte episoade): (CX): Sascut, (CIX): Fălticeni, (CVIII): Berzunți, (CVII): Botoșani, (CVI): Mircești, (CV): Belcești, (CIV): Târgu Ocna, (CIII): Nisiporești, (CII): Gheorghe Doja (Gâșteni), (CI): Sagna, (C): Bârlad și Tecuci, (XCIX): Roman, (XCVIII): Piatra-Neamț, (XCVII): Onești, (XCVI): Tămășeni, (XCV): Bacău, (XCIV): Văleni, (XCIII): Tețcani, (XCII): Iași, (XCI): Slănic Moldova, Cerdac și Cireșoaia, (XC): Focuri (LXXXIX): Dărmănești, (LXXXVIII): Ferăstrău, (LXXXVII): Târgu Trotuș, (LXXXVI): Tuta, (LXXXV): Ștefan cel Mare (Valea Seacă), (LXXXIV): Vizantea, (LXXXIII): Oituz, (LXXXII): Mărășești, (LXXXI): Rotunda, (LXXX): Pașcani, (LXXIX): Comuna Pârgărești, satele Nicorești, Pârgărești, Satu Nou (LXXVIII): Corhana, (LXXVII): Buruienești, (LXXVI): Horlești, (LXXV): Buhuși, (LXXIV): Bălușești, (LXXIII): Satu Nou - NT, (LXXII): Măgura, (LXXI): Pralea, (LXX): Luizi-Călugăra, (LXIX): Cacica, (LXVIII): Suceava, (LXVII): Mărgineni, (LXVI): Iugani, (LXV): Slobozia, (LXIV): Izvoarele, (LXIII): Gioseni, (LXII): Bârgăuani, (LXI): Dochia, (LX): Solca și Arbore (Parohia Solonețu Nou), (LIX): Gura Humorului, (LVIII): Faraoani și Valea Mare, (LVII): Răducăneni, (LVI): Câmpulung Moldovenesc, (LV): Siret, (LIV): Oțeleni, (LIII): Valea Seacă și Nicolae Bălcescu, (LII): Cotnari, (LI): Galbeni, (L): Răchiteni, (XLIX): Mogoșești-Siret, (XLVIII): Fărcășeni, (XLVII): Huși, (XLVI): Pustiana, (XLV): Scorțeni - Florești, (XLIV): Moinești, (XLIII): Ardeoani, (XLII): Arini, (XLI): Răcăciuni, (XL): Focșani, (XXXIX): Adjudeni, (XXXVIII): Șcheia, (XXXVII): Târgu Neamț, (XXXVI): Hălăucești, (XXXV): Pildești, (XXXIV): Sarata, (XXXIII): Rădăuți, (XXXII): Adjud, (XXXI): Ciucani, (XXX): Dumbrăveni și Berindești, (XXIX): Lespezi, (XXVIII): Galați, (XXVII): Vatra Dornei, (XXVI): Ploscuțeni, (XXV): Dofteana, (XXIV): Schineni, (XXIII): Barticești, (XXII): Cleja, Somușca și Valea Mică, (XXI): Ciugheș, (XX): Lilieci, (XIX): Chetriș, Tamași, Furnicari, (XVIII): Vladnic, (XVII): Poiana Negri și Mâgla, (XVI): Fundu Răcăciuni, (XV): Călugăreni, (XIV): Prăjești, (XIII): Buhoci, (XII): Brusturoasa și Cuchiniș, (XI): Comănești, (X): Frumoasa, (IX): Gherăești, (VIII): Coman, (VII): Luncași, (VI): Bijghir, (V): Buhonca, (IV): Săbăoani și Traian, (III): Traian (BC), (II): Horgești, (I): Butea.


 

lecturi: 189.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat