Iezuitul care în subsolurile KGB-ului a reușit să nu-i trădeze pe prieteni
De Andrea Tornielli
Vorbind despre martirii care au făurit Biserica lituaniană, papa Francisc în catedrala din Kaunas a pomenit numele arhiepiscopului iezuit Sigitas Tamkevièius, născut în1938, astăzi emerit. În 1983 a fost arestat de autoritățile sovietice. Istoria sa este relatată în cartea "El baile tras la tormenta" de José Miguel Cejas.
"Nu m-am rugat niciodată atât de intens ca în acele momente - a relatat el -. Isus nu m-a lăsat singur". Tamkevièius amintește momentul arestării: "«Ne-au descoperit», m-am gândit în acea zi din 1983. Urcând în camioneta KGB-ulu, m-a invadat o sudoare rece. Subsolurile închisorii, cu holuri strâmte, plafoane înalte, rău luminate de becuri slabe, cu pete de umiditate și crăpături, nu invitau la seninătate".
L-au întrebat despre nume și apoi despre profesie. A răspuns: "Preot. Iezuit". Au răspuns: "Chiar așa! Este Sigitas, din Comitetul pentru Apărarea Credincioșilor, care face propagandă antisovietică împotriva statului. Știam că nu participarea mea la Comitet îi interesa. Voiau să știe cine erau redactorii Cronicii Bisericii Catolice din Lituania, și cum ajungea în străinătate. Ideea Cronicii îmi venise mie și altor patru preoți în anii Șaptezeci".
"Am decis să scriem texte care să-i întărească pe catolicii lituanieni și să aducă la cunoștință situația noastră în Occident: nu puteam oferi cateheze nici conferințe, nici să evanghelizăm în vreun fel; în puținele liturghii permise existau spioni ai guvernului care își luau notițe din omilii și controlau persoanele care nu erau bătrânii obișnuiți; nu se puteau construi și nici repara biserici".
"Opt agenți au început să mă interogheze o dată la două zile. Nu puteam să-mi imaginez că acel interogatoriu se va prelungi timp de șase luni! Ore și ore de întrebări, într-o succesiune constantă de examinatori «buni» și «răi». Dumnezeu mi-a dat forța de a nu trăda pe nimeni în acea perioadă teribilă, nici măcar în momentele de slăbiciune mai mare".
"«Nu înțeleg cum ai putut să reușești», îmi spun uneori, crezând că aș fi putut depăși toată situația aceea grație forțelor mele. Nu este așa. În închisoare am reușit să cumpăr câteva bucăți de pâine și am verificat că era făcută din grâu. Îmi lipsea numai vinul; într-o scrisoare am cerut familiei mele struguri uscați. De atunci trebuia numai să găsesc un moment bun, știind că tovarășul meu de celulă, așa cum făcea în general, era un criminal obișnuit căruia îi promiteau că îi reduc pedeapsa dacă va furniza vreo informație compromițătoare cu privire la mine".
"Dădeam cu spatele de poartă - a povestit Tamkevièius - cu tocul ochelarilor pe masă; un toc galben de plastic unde pusesem o bucată de pâine și un mic recipient cu un pic de struguri stafidizați. Așteptam ca tovarășul meu de celulă să adoarmă și după aceea, lent, începeam să storc strugurii stafidizați între degete până obțineam câteva picături de vin care în cazuri excepționale era valid pentru a celebra euharistia".
"Mulțumire fie lui Dumnezeu, am o memorie bună - continua episcopul - și îmi aminteam rugăciunile de la liturghie. După consacrare, consumând trupul și sângele lui Cristos, o bucurie indescriptibilă punea stăpânire pe mine. Experimentam o bucurie mai mare decât aceea pe care am simțit-o prima dată când am celebrat liturghia în catedrala din Kaunas. Dumnezeu mă întărea și mă mângâia. Îl simțeam acolo, alături de mine, în mod inefabil".
"A celebra liturghia în acele circumstanțe - explica Tamkevièius - îmi dădea o forță specială, fără de care n-aș fi putut rezista. Uneori trebuia să celebrez întins pe pat, în toiul nopții, cu speciile sacre pe pieptul meu, transformat în altar. Nu-i ceream să mă elibereze; aveam încredere în El. Brațele lui Isus mă susțineau; nu m-a lăsat niciodată singur. A fost mereu speranța mea".
(După Vatican Insider, 23 septembrie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.