Este fericită Anna Kolesarova. Cardinalul Becciu: încă prea multe violențe asupra femeilor în Europa civilă
Mare sărbătoare sâmbătă, 1 septembrie, la Košice, în Slovacia, pentru beatificarea Annei Kolesarova, prima laică originară din țară, moartă la 16 ani, în 1944 pentru a apăra propria feciorie de violența tentată a unui militar sovietic în timpul ocupației Armatei Roșii. Un eveniment care amintește, în multe aspecte, pe cel al unei alte sfinte italiene, Maria Goretti (și al Veronicăi Antal din România - n.t.). Ca și ea, Anna, numită afectuos „Anka”, a devenit un model pentru toți tinerii din țara sa.
Ceremonia de beatificare s-a desfășurat pe stadionul Lokomotíva din Košice prezidată, ca reprezentant al papei, de cardinalul Giovanni Angelo Becciu, noul prefect al Congregației pentru Cauzele Sfinților, care, în omilia sa, a denunțat multele „violențe care se mai fac încă asupra femeilor și în Europa”.
„Dacă noi trăim în pace, nu putem să uităm apoi că multe țări sunt în război și cunosc atrocitățile trăite în trecut în Europa noastră. Câte fete și femei continuă să fie obiect de violență!”, a exclamat cardinalul. „Chiar și violul este considerat armă de război, rămâne nepedepsit, fără să fie recunoscut ca o crimă împotriva umanității… Dar câte violențe se mai fac încă asupra femeilor și în această Europă civilă a noastră, unde uciderea femeilor continuă să prospere și corpul femeii este adesea obiect de comerț nedemn de persoana umană!”.
Amintind în detaliu viața Annei Kolesarova, Becciu a adăugat după aceea: „Întărită și bine pregătită de tatăl și de mama care, cu învățăturile și exemplul lor, au învățat-o să-l aleagă pe Dumnezeu înainte de orice alt lucru, la numai 16 ani s-a aflat în fața dilemei tragice dacă să opteze pentru viață sau moarte. Viața însemna a ceda instinctelor brutale ale unui militar din armata sovietică și a trăda propria conștiință, în schimb moartea o ducea curată la îmbrățișarea lui Dumnezeu, pe care învățase să-l iubească mai presus de orice lucru. A fost lovită mortal în seara zilei de miercuri, 22 noiembrie 1944, în fața ochilor tatălui. A fost ucisă din cauza rezistenței sale și din cauza fermității în apărarea propriei integrități fizice și a virtuții castității”.
„Nu se improvizează eroii și cu atât mai puțin sfinții”, a continua cardinalul, „Anna Kolesarova a ajuns pregătită la martiriu grație vieții sale spirituale robuste, hrănite de rugăciunea zilnică și de frecvența la sacramente. Credința sa a făcut-o puternică și curajoasă în a accepta fără șovăieli martiriul. Biserica prezentă în Slovacia poate să fie mândră de această fiică a sa care astăzi este propusă ca model de viață credincioșilor, mai ales tinerilor, pentru ca să redescopere frumusețea iubirii autentice, precum și valoarea curăției”.
Beatificarea acestei tinere slovace, conform prefectului Congregației Sfinților, „reafirmă valoarea castității ca ideal de viață, care, dacă este trăit ca dăruire bucuroasă Domnului și fraților, încă exercită o fascinație irezistibilă și promițătoare”. Nu numai atât, mica Anna, „cu martiriul său, a mărturisit că răului, violenței și nedreptății este posibil să se opună binele. Anna a învins răul cu binele pe care-l ținea ascuns înlăuntrul său, ca pe o comoară. În acea seară, încărcată de durerea și de plânsul unui tată, martor al uciderii unicei fiice, a învins perla prețioasă, numită castitate”.
De aici auspiciul ca mărturia noii fericite să poată deveni „un exemplu de puternică atracție umană și spirituală” în special pentru tineri. „Biserica are mare încredere în voi, își pune speranța în voi pentru o reînflorire a comunității creștine și reînnoirea societății. Pentru voi a fost convocat de papa Francisc un sinod pentru a da răspuns la așteptările voastre pentru o Biserică mai autentică și mai evanghelică. Avem nevoie de asta”, a spus Becciu. „După exemplul și cu mijlocirea fericitei Anna, străduiți-vă să trăiți cu bucurie în fiecare zi evanghelia, atât în situațiile ușoare cât și în cele dificile. Fericita Anna ne învață că merită să fie jertfit totul pentru Domnul, fără a coborî vreodată la compromisuri cu propria conștiință”.
(După Vatican Insider, 1 septembrie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 10.