Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Călătoria apostolică a Sfântului Părinte Francisc în Irlanda
cu ocazia Întâlnirii Mondiale a Familiilor la Dublin

(25-26 august 2018)

Întâlnirea cu episcopii

Conventul Surorilor Dominicane, duminică, 26 august 2018

Iubiți frați episcopi,

În timp ce vizita mea în Irlanda urmează să se încheie, sunt recunoscător pentru această oportunitate de a petrece câteva momente cu voi. Îi mulțumesc arhiepiscopului Eamon Martin pentru cuvintele sale respectuoase de introduce și vă salut pe toți cu afect în Domnul.

Întâlnirea noastră din această seară reia discuția fraternă pe care am avut-o la Roma anul trecut în timpul vizitei voastre ad limina Apostolorum. În aceste scurte idei, aș vrea să rezum conversația noastră precedentă, în spiritul Întâlnirii Mondiale a Familiilor pe care tocmai am celebrat-o. Noi toți, ca episcopi, suntem conștienți de responsabilitatea noastră că suntem părinți pentru sfântul popor credincios al lui Dumnezeu. Ca buni părinți, vrem să încurajăm și să inspirăm, să reconciliem și să unim, și mai ales să ocrotim tot binele transmis din generație în generație în această mare familie care este Biserica din Irlanda.

De aceea, în această seară cuvântul meu pentru voi este cel al încurajării pentru eforturile voastre, în aceste momente de provocare, pentru a persevera în slujirea voastră de crainici ai Evangheliei și de păstori ai turmei lui Cristos. În mod deosebit, sunt recunoscător pentru atenția pe care o arătați față de cei săraci, cei excluși și cei care au nevoie de ajutor, așa cum a mărturisit recent scrisoarea voastră pastorală despre cei fără locuință și despre dependențe. Sunt recunoscător și pentru ajutorul pe care-l oferiți preoților voștri, a căror suferință și a căror descurajare din cauza recentelor scandaluri sunt adesea ignorate.

O temă frecventă a vizitei mele, desigur, a fost aceea a necesității pentru Biserică de a recunoaște și a remedia cu onestitate evanghelică și curaj greșelile trecute cu privire la protejarea copiilor și a adulților vulnerabili. În anii recenți voi, ca un corp episcopal, ați înaintat cu hotărâre, nu numai să întreprindeți parcursuri de purificare și reconciliere cu victimele abuzului, ci și, cu ajutorul lui National Board pentru ocrotirea copiilor în Biserica din Irlanda, să stabiliți un ansamblu riguros de norme menit să garanteze siguranța tinerilor. În acești ani, noi toți a trebuit să deschidem ochii asupra gravității și extinderii abuzului sexual în diferite contexte sociale. În Irlanda, ca și în altă parte, onestitatea și integritatea cu care Biserica decide să înfrunte acest capitol dureros din istoria sa poate să ofere un exemplu și o referință întregii societăți.

Așa cum am menționat în conversația noastră de la Roma, transmiterea credinței în integritatea și frumusețea sa reprezintă o provocare semnificativă în contextul evoluției rapide a societății. Întâlnirea Mondială a Familiilor ne-a dat mare speranță și încurajare cu privire la faptul că familiile devin tot mai conștiente despre rolul lor de neînlocuit în transmiterea credinței. În același timp, școlile catolice și programele de instruire religioasă continuă să desfășoare o funcție indispensabilă în crearea unei culturi de credință și un sentiment de ucenicie misionară. Știu că acesta este motiv de îngrijire pastorală pentru voi toți. Formarea religioasă genuină cere profesori fideli și bucuroși, capabili să formeze nu numai mințile ci și inimile la iubirea lui Cristos și la practica rugăciunii. Pregătirea acestor profesori și răspândirea programelor pentru formarea permanentă sunt esențiale pentru viitorul comunității creștine, în care un laicat angajat va fi chemai și mai mult să aducă înțelepciunea și valorile credinței sale în cadrul angajării în diferitele sectoare ale vieții sociale, politice și culturale ale țării.

Tulburările din ultimii ani au pus la încercare credința tradițional puternică a poporului irlandez. Totuși au oferit și oportunitatea unei reînnoiri interioare a Bisericii în această țară și au indicat noi moduri pentru a imagina viața sa și misiunea sa. "Dumnezeu este mereu noutate" și "ne determină încontinuu să pornim din nou și să schimbăm locul pentru a merge dincolo de ceea ce este cunoscut" (Exortația apostolică Gaudete et exsultate, 135). Cu umilință și încredere în harul său, fie ca să puteți discerne și întreprinde noi drumuri pentru aceste timpuri noi. Desigur, puternicul simț misionar înrădăcinat în sufletul poporului vostru vă va inspira căi creative pentru a da mărturie despre adevărul Evangheliei și pentru crește comunitatea celor care cred în iubirea lui Cristos și în zelul pentru creșterea Împărăției sale.

În eforturile voastre zilnice pentru a fi părinți și păstori ai familiei lui Dumnezeu în această țară, fie ca să puteți fi mereu susținuți de speranța care se întemeiază pe adevărul cuvintelor lui Cristos și pe certitudinea promisiunilor sale. În orice timp și loc, acel adevăr ne eliberează (cf. In 8,32); el are o proprie putere intrinsecă pentru a convinge mințile și a conduce inimile la sine. De fiecare dată când voi și poporul vostru simțiți că sunteți o turmă mică expusă provocărilor și dificultăților, nu vă descurajați. Așa cum ne învață sfântul Ioan al Crucii, în noaptea întunecată lumina credinței strălucește mai curată în inimile noastre. Și acea lumină va arăta calea pentru reînnoirea vieții creștine în Irlanda în anii viitori.

În sfârșit, în spiritul comuniunii ecleziale, vă cer să continuați să promovați unitate și fraternitate între voi și, împreună cu liderii altor comunități creștine, să lucrați și să vă rugați cu fervoare pentru reconcilierea și pacea între toți membrii familiei irlandeze.

Cu aceste gânduri, iubiți frați, vă asigur rugăciunile mele pentru intențiile voastre și vă cer să vă amintiți de mine în rugăciunile voastre. Vouă tuturor și credincioșilor încredințați grijii voastre pastorale împart Binecuvântarea mea Apostolică, garanție de bucurie și de forță în Domnul Isus Cristos.

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat