Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian (NT): Jubileul de 50 de ani de Preoție al IPS Ioan Robu

La 15 august 2018 se vor împlini 50 de ani de la sfințirea de preot a IPS Ioan Robu (și a colegilor săi din generația 1968). Ținând cont de apropierea acestui jubileu de aur, Înaltpreasfințitul a dorit să celebreze acest moment și în comunitatea natală, cea din Traian (NT), duminică, 12 august 2018. Cu o seară înainte, sâmbătă, au trecut pe la parohie să-l salute PS Petru Gherghel și apoi PS Ladislau Böcskei, episcop de Oradea, care, întrucât nu puteau fi prezenți a doua zi la sfânta Liturghie, au ținut să-l felicite în ajun.

Încă de la început, de când a comunicat acest lucru, a dorit să fie un moment simplu, fără prea mari pregătiri - așa cum a menționat și dânsul la finalul sfintei Liturghii jubiliare. Și așa a și fost: o sfântă Liturghie duminicală. Sigur, înconjurat fiind totuși de câțiva preoți, printre care Mons. Ionuț Strejac, care actualmente lucrează în Secretariatul de Stat, de pr. Antoine Abboud, de la Congregația pentru Bisericile Orientale, de pr. Gabriel Popa, secretarul personal al IPS Robu, de pr. Adrian Faraoanu, de la Centrul "Gaudium et Spes", de pr. Daniel Budău, de la Centrul Medical Barticești, și de subsemnatul.

A fost cu adevărat o celebrare intensă, într-un cadru familiar. Mons. Ionuț, în cuvântul predicii, a dorit să menționeze că acest jubileu este trăit prin prisma sentimentelor de admirație și recunoștință. Admirație pentru tot ceea ce în preotul și mai apoi în episcopul Ioan Dumnezeu a reușit să realizeze. Recunoștință și lui Dumnezeu pentru paternitatea și înțelepciunea arhiepiscopului Ioan, și aceluiași episcop pentru generozitatea în colaborarea cu planul lui Dumnezeu. A dat apoi citire mesajului Sfântului Părinte adresat Înaltpreasfinției sale cu ocazia acestui jubileu de aur. Frumoase cuvinte adresate de papa arhiepiscopului de București, cuvinte de prețuire și de recunoștință!

La finalul sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul a împărtășit câteva din sentimentele dânsului. Mai întâi, a amintit cum s-a desfășurat primiția de acum 50 de ani: cum a fost adus de pr. Ioan Pârțac cu trăsura de la Săbăoani, ajungând cam cu o oră înainte de începerea sfintei Liturghii de primiție: evident, nu era nimeni la biserică, decât o persoană, pe nume Aurel, care i-a zis "Bine ați venit, părinte!". A amintit apoi de pr. Alois Dămoc, ales să țină predica de primiție. Și, evident, de pr. Eugen Blăjuț, proaspătul (și primul) paroh de Traian. A fost - zicea Excelența Sa - o primiție foarte simplă. Și așa a voit să fie și "primiția" jubiliară.

Apoi a dorit să împărtășească două experiențe simple din viața Excelenței Sale. Mai întâi - zicea - cele mai senine, liniștite, mulțumite și împăcate persoane pe care le-a întâlnit dânsul nu au fost persoanele bogate material sau chiar intelectual, ci persoanele puternic înrădăcinate în credința creștină. Se vedea - preciza Înaltpreasfinția Sa - că credința era izvorul nesecat al forței lor, al seninătății și libertății vieții lor. A doua experiență împărtășită se referea la un medic, prieten de-al Excelenței Sale, care i-a dat odată un sfat: "Să nu uite să mai treacă pe pământul unde a copilărit și unde a crescut". Ei bine, celebrarea de ieri se înscrie foarte bine în cele două experiențe mai sus menționate: simplitatea în credință și trăirea ei ancorată în ceea ce primim de la înaintașii noștri.

În numele comunității din Traian, țin să-i mulțumesc Înaltpreasfinției sale pentru prezența în mijlocul nostru, pentru sfânta Liturghie celebrată cu noi, fără prea multe alte detalii decât cele tipice unei sfinte Liturghii duminicale, pentru rugăciunea făcută împreună în biserica noastră. Vă mulțumim totodată pentru simpatia, jovialitatea și paternitatea trăite în cele două zile pe care le-am petrecut împreună în parohie.

În numele întregii comunități vă dorim ca Dumnezeu să vă țină, Înaltpreasfințite, mulți ani în viață și să vă însoțească cu grija și milostivirea sa, ca să ne putem ruga și bucura împreună, cântând fără încetare milostivirile Domnului.

Pr. Eduard Patrașcu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 12 august: Traian (NT): Jubileul de 50 de ani de Preoție al IPS Ioan Robu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat