Ciugheș: Hramul bisericii
Sâmbătă, 4 august 2018, Parohia "Sfânta Maria a Zăpezii" din Ciugheș și-a sărbătorit hramul printr-o sfântă Liturghie la care au luat parte, în spirit de comuniune, numeroși credincioși din comunitatea Ciugheș, precum și parohiile învecinate. Liturghia a fost prezidată de pr. Augustin Benchea, decan de Pustiana, concelebrând alți patrusprezece preoți au dat curs invitației parohului, pr. Anton Egner.
Încă de dimineață se simțea optimismul enoriașilor că va fi o zi cu adevărat specială. Optimismul a devenit realitate, iar credincioșii însetați de cuvântul lui Dumnezeu, s-au adunat cu aproximativ jumătate de oră înainte de celebrare pentru a o cinsti pe sfânta Fecioară Maria a Zăpezii. La semnalul tradițional al clopotelor bisericii a început procesiunea, iar credincioșii, cu entuziasm în suflet, au intonat cântecul de intrare în cinstea celei care de decenii patronează sfântul locaș al ciugheșenilor. Era într-adevăr o atmosferă de sărbătoare și cu toții sperau ca în continuare să trăiască momente deosebite de bucurie.
Biserica maiestuoasă din satul meu natal, Ciugheș, cu turnul ei înalt care domină valea Ciugheșului, face să vibreze în mine o coardă sensibilă, aceea a apartenenței mele la o biserică măreață.
Ca de fiecare dată în ultimii ani, hramul bisericii din sat este prilej de întâlnire a fiilor satului, cei rămași în localitate cu cei plecați departe de casă, atât în țară, cât și în străinătate. O întâlnire care stă sub semnul revederii cu locurile copilăriei, a întâlnirii cu tradițiile locale și, mai ales, sub semnul bucuriei și al credinței.
La predică, pr. Gheorghe Cojocaru, paroh de Onești, le-a vorbit celor prezenți despre importanța "Da"-ului spus de Sfânta Maria a Zăpezii, acceptând să fie patroana spirituală a credincioșilor catolici din Ciugheș. De aceea, părintele predicator i-a îndemnat pe cei prezenți să alerge mereu la Maria, căci ea ne este "mamă și regină". A vorbit credincioșilor de pitorescul locului și nu zadarnic s-a ales ca patroană a bisericii, Sfânta Maria a Zăpezii, prin dispunerea satului Ciugheș între crestele munților Ciuc.
În continuarea predicii, preotul Gheorghe Cojocaru a ales ca moment educativ relația dintre mamă și copii, între frați și surori, dând exemple zguduitoare care de multe ori întinează relațiile interumane din timpurile noastre atât de tulburi, și care respiră atât de greu din cauza ignoranței și a lipsei de credință. În final, ne-a adresat invitația de a merge și noi pe urmele lui Isus, ba mai mult, să-l ducem în casele noastre prin cuvânt și fapte.
A urmat momentul ofertoriului. Un grup de copii, purtând costume populare, a oferit Sfintei Maria a Zăpezii pâinea, vinul, lumina prin simbolul ei lumânarea, statueta Sfintei Maria a Zăpezii și Biblia. Dar.... dacă ciugheșenii nu au mers în frumosul Maramureș, a venit Maramureșul la Ciugheș. O fetiță mică... mică precum un ghemotoc, în straie de maramureșeană, purtând în picioare opinci, nu mai mari decât cojile de nucă, s-a prezentat la grupul de ofertanți, dorind musai să ofere și ea Sfintei Maria a Zăpezii un cadou. Organizatorul momentului, bucuros, a ales ca micuța din Maramureș să ofere Maicii Domnului sfântul Rozariu, singurul dar pe care micuța îl putea purta pe brațe. Îndrăzneață, ca o adevărată urmașă a lui Bogdan-Vodă, s-a apropiat de părintele decan, Augustin Benchea, oferindu-i sfântul Rozariu, ca dar pentru Sfânta Maria a Zăpezii.
La sfârșitul slujbei, părintele vicar, Cristian Nistor, a ridicat un gând de mulțumire Celui de Sus pentru harurile care au coborât asupra credincioșilor adunați în jurul altarului, precum și preoților care au onorat cu prezența lor, făcând ca această celebrare să fie cu adevărat o sărbătoare. Nu au putut lipsi din rândul mulțumirilor toți cei care au demonstrat, și de data aceasta, că prin multă muncă și voință se pot realiza lucruri mărețe: corul, surorile, cei care au prezentat lecturile zilei și cei care au ornat biserica pregătind-o pentru marea sărbătoare.
Parohul bisericii s-a aflat la pupitrul corului de unde prin talentul și vocea lui minunată a oferit credincioșilor minunatele cântări ce au făcut ca biserica să vibreze.
La final, pr. Augustin Benchea a mulțumit celor prezenți, celor ce au dorit să aducă un pios omagiu Sfintei Maria a Zăpezii în ziua încoronării și le-a amintit că ea este mereu aproape de oameni pentru că este o mamă iubitoare.
După sfânta Liturghie, pe platoul din fața bisericii grupuri, grupuri de credincioși, după o lungă despărțire dialogau depănându-și amintiri, făcându-și planuri de viitor. Era minunat să-i privești!
Mă lovește câte-un dor de ce am fost odat`
Și copil, dar și fecior, pe la noi prin sat.
Cum creștea floarea de soc, sub fereastra mea,
Înainte să mă culc, Doamne, cum era!
Sat frumos și liniștit la gura de rai,
Acolo când te oprești, nicio grijă n-ai.
Mă lovește câte-un dor de floarea de soc,
Ce creștea pe lângă vale, într-un singur loc.
În borcan cu apă rece știam s-o îndulcim,
S-avem mâine la amiază să ne răcorim.
Cu bunicul stam la poartă, așteptam la drum,
Prin sătuc ce-o mai fi oare? Să știm ce și cum.
Veni iarna cea geroasă și ne-a fost destul,
Dar era călduț în casă și eram sătul.
Sat frumos și liniștit la gura de rai,
Acolo când te-oprești, nicio grijă n-ai.
Vă salut, dragii mei ciugheșeni, oriunde v-ați afla!
Nicu Baltă
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
4 august: Ciugheș: Hramul bisericii
lecturi: 21.