Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Întâlnire între Chiril și Bartolomeu la sfârșitul lui august, o ocazie riscantă

De Gianni Valente

Patriarhul de Moscova, Chiril, se pregătește să-l viziteze la Constantinopol pe fratele său Bartolomeu, patriarh ecumenic de Constantinopol, primus inter pares între capii Bisericilor ortodoxe. Întâlnirea este fixată pentru 31 august 2018, în ajunul Sinodului "lărgit" al patriarhiei ecumenice, cel care se reunește o dată la trei ani și la care participă și Biserici din diaspora ortodoxă care sunt sub jurisdicția directă a "Bisericii mamă" de Constantinopol.

Întâlnirea de la sfârșitul - anticipată in primis de un sit grec de informație religioasă - ar putea însemna un punct de cotitură cu privire la "dosarul ucrainean" care de mult timp pune sub stres raporturile dintre Bisericile ortodoxe, chemate să ia poziție în disputa canonico-ecleziologică dintre scaunele de Moscova și de Constantinopol cu privire la viitorul ortodoxiei în Ucraina.

În acea țară, sectoarele politice și ecleziale cer cu insistență ca patriarhia de Constantinopol să-și dea sprijinul său canonic recunoașterii unei Biserici ortodoxe naționale, total independente de patriarhia de Moscova. În timp ce exponenții maximi ai ortodoxiei ruse - ca mitropolitul Hilarion de Volokolamsk - profețesc că "va curge sânge" dacă crearea unei Biserici ortodoxe independente, puternic susține de actuala conducere politică de la Kiev, va avea loc efectiv (și se va realiza o ruptură care i-ar lua Bisericii de Moscova jurisdicția asupra diecezelor și parohiilor care aparțin actualmente Bisericii ortodoxe ruse legate cu un status de autonomie cu patriarhia moscovită).

Agenda și tacticile

Indiscreția cu privire la întâlnirea iminentă dintre Bartolomeu și Chiril a fost confirmată de ambele patriarhii. Dar și în comunicatele de confirmare se observă accente diferite. De la Constantinopol/Istanbul informează că cererea întâlnirii a venit de la Moscova, că patriarhul Chiril va fi însoțit de o delegație care-l cuprinde pe mitropolitul Hilarion și că în centrul colocviilor va fi problema Bisericii ortodoxe din Ucraina și cererea venită la patriarhia de Constantinopol de a-i recunoaște autocefalia. Mitropolitul Ekpidofor de Bursa, episcop din patriarhia ecumenică, a declarat și că reprezentanții patriarhiei de Moscova vor fi chemați să dea cont despre polemicile ridicate de sectoare ale Bisericii de Moscova împotriva exponenților de prim plan ai patriarhiei ecumenice, începând de la Bartolomeu. Confirmările oficiale ale întâlnirii venite de la Moscova apar mult mai laconice: purtătorii de cuvânt oficiali al patriarhului (preotul Alexander Volkov) și al Departamentului Relațiilor Externe (protopopul Nicolay Balshov) au confirmat că întâlnirea va fi, dar au adăugat că agenda conversațiilor este încă pe cale de definire.

Tonurile diferite ale comunicatelor par să confirme tacticile mediatice și de politică ecleziastică ce au dominat în manieră crescândă confruntarea intra-ortodoxă cu privire la problema ucraineană. În ultimele săptămâni, patriarhia ecumenică, invocând prerogativele sale de "Biserică mamă" a ortodoxiei, a trimis reprezentanții săi să-i viziteze pe capii celorlalte Biserici ortodoxe - inclusiv cea rusă - pentru a înregistra orientările prevalente în sânul ortodoxiei în fața ipotezei de acordare a autocefaliei (independență deplină) unei Biserici naționale în Ucraina. Rezultatele acestui sondaj deosebit n-au fost publicate, dar între timp mass-media rusești legate cu patriarhia de Moscova au dat mare relevanță pronunțărilor unor înalți ierarhi ortodocși - ca patriarhul Theodosios de Alexandria, sau reprezentanții Bisericii ortodoxe din Georgia - care deocamdată stigmatizează "presiunile politice" făcute pentru a favoriza recunoașterea unei Biserici ortodoxe ucrainene independente.

Și celebrările recente pentru a 1030-a aniversare a așa-numitului «Botezul lui Rus'» - indicat drept actul inițial al convertirii la creștinism din partea slavilor orientali - au devenit ocazie pentru a încerca să se descifreze sensibilitățile diferitelor Biserici și comunități ortodoxe cu privire la problema ucraineană. O delegație a patriarhiei ecumenice de Constantinopol - condusă de mitropolitul Emmanuel de Franța - la invitația președintelui ucrainean Petro Poroshenko a luat parte la celebrările pentru Botezul lui Rus' care au avut loc la Kiev. Emmanuel i-a dus lui Poroshenko și un mesaj al patriarhului ecumenic, în care Bartolomeu scrie printre altele că Scaunul de Constantinopol, în virtutea grijii sale tradiționale față de unitatea creștinilor ortodocși pentru depășirea schismelor și dezbinărilor, "a luat inițiativa de a reface unitatea credincioșilor ortodocși din Ucraina, cu obiectivul final de a acorda autocefalia Bisericii ucrainene".

În aceleași zile, la Moscova, la celebrările pentru cei 1030 de ani ai Botezului lui Rus' convocate de Biserica ortodoxă rusă au luat parte reprezentanții a 10 Biserici ortodoxe, inclusiv patriarhul Theodoros de Alexandria și al întregii Africi. Mass-media apropiate de patriarhia de Moscova relatează că toți reprezentanții Bisericilor ortodoxe prezente ar fi exprimat propriul sprijin Bisericii ortodoxe ruse și Bisericii ortodoxe canonice ucrainene legate cu Moscova, împotriva pretențiilor de independență susținute de grupuri "ucrainene schismatice".

Contraste extenuante

În trecutul recent, patriarhia ecumenică și cea de Moscova au trăit deja perioade dificile și perioade de black out în relațiile bilaterale prin controverse și polemici legate de chestiuni de jurisdicție asupra Bisericilor și comunităților ortodoxe prezente în teritoriile ex-sovietice. Până acum au găsit mereu modul de a reface. Tentativa nereușit a patriarhiei de Moscova de a boicota conciliul panortodox convocat de patriarhul Bartolomeu la Creta în 2016 a lărgit distanța. Acum, problema ucraineană riscă să infecteze rănile deschise în țesutul de comuniune care ține unite Bisericile ortodoxe, mai ales dacă tacticile de politică ecleziastică, jocurile de culise și încercările de forță continuă să se impună asupra criteriilor de discernământ autentic ecleziale și pastorale.

O ocazie bună pentru a relua drumul corect ar putea să fie tocmai ideea de a reporni de la sinodul panortodox din Creta: a relua drumul de acolo, refăcând consensul și unitatea eclezială în jurul acelui eveniment pe care patriarhia de Moscova continuă să nu-l recunoască drept adunare panortodoxă și care totuși, cu toate limitele sale, a reprezentat un bun început de confruntare și comuniune între Bisericile ortodoxe în fața urgențelor și problemelor care apar pe drumul lor, în prezent și în timpul care va veni.

(După Vatican Insider, 7 august 2013)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat