Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Paul al VI-lea și atracția față de muntele Schimbării la față

De Marcello Semeraro

În liturgia de astăzi am ascultat amintirea lui Petru: "eram cu el pe muntele cel sfânt". Doresc să ne oprim imediat atenția noastră asupra acestui amănunt. Noul Testament nu ne spune numele muntelui, dar ne spune că acel munte era "înalt"; era înalt până acolo încât discipolii nu ar fi urcat fără încurajarea lui Isus: "i-a dus deoparte, pe un munte înalt". Literalmente: ia dus spre înălțime. Aproape pare că, pentru a-i determina să urce, el i-a luat, așa cum face un tată care ia pe umeri pe copilaș pentru a-i alina truda.

Celălalt lucru pe care-l știm din Noul Testament cu privire la acel munte este că era "sfânt". Am amintit asta la început. Petru scrie: "eram cu el", iar Marcu relatează: i-a "luat cu el". Așadar, pentru acest motiv este "sfânt" muntele acela! Pentru că nu este numai un loc, ci este martorul unei mari intimități a discipolilor cu Învățătorul lor: "deoparte, numai pe ei", notează evanghelistul; numai pe ei așa cum se poate sta între persoane care se iubesc. În fond, așa cum a scris papa în exortația Gaudete et exsultate, sfințenia înseamnă a trăi în unire cu Isus misterele vieții sale (cf. nr. 20).

Nu există sfințenie făcând abstracție de Isus; nu există sfințenie fără Cristos. "Nu se poate trăi spiritual fără Cristos", a spus odată Paul al VI-lea (Omilie la Orvieto, 11 august 1964). L-am citat, pe Paul al VI-lea, pentru că, în sărbătoarea Schimbării la față noi, aici la Castelgandolfo, nu putem omite să-l amintim.

Paul al VI-lea a avut mereu o atracție intimă față de muntele Schimbării la față. A mers acolo pelerin la 5 ianuarie 1964. Știm și că pentru reprezentarea stemei sale episcopale a ales motoul Cum ipso in monte. A fost scos de acolo pentru că părea programul unui contemplativ și nu al unui păstor, cum devenea el atunci pentru Biserica ambroziană. Însă, dacă a renunțat la acea alegere heraldică, Montini i-a rămas mereu fidel cu viața. A fost întotdeauna, conform unei expresii a sfântului Grigore cel Mare, contemplatione suspensus: în "suspendare contemplativă", așa cum îi plăcea să traducă (cf. Regula pastoralis II, 5: PL 77, 32; cf. Omilia din 22 august 1968 la Bogotá). Pentru Paul al VI-lea suspendarea contemplativă era un soi de "acrobație spirituală", motivată de o iubire, înțeleaptă și puternică, a lucrurile quae sursum sunt, acelea de sus (cf. Audiență acordată maicilor abatese și priore ale mănăstirilor benedictine din Italia, 28 octombrie 1966).

Montini a învățat încă din primii ani să iubească piscurile, orice formă de altitudine. Când a fost chemat la catedra lui Petru, un bătrân (Giacinto Contrini) din Pezzoro, o localitate din regiunea Brescia, a amintit prietenilor că l-a luat pe copil pe umeri pentru a-l duce în vârful muntelui Guglielmo. Odată, vorbind aici la Castello, și-a imaginat nu numai pe vârful unui munte, ci pe puntea de comandă a unei nave; apoi, luând în considerare cupolele de la Observator ridicate pe Palatul Apostolic, le-a explicat pelerinilor: "pentru că ați venit așa de filial să ne întâlnim pe nava noastră, vă vom arăta un singur lucru deocamdată: observatorul nostru; adică periscopul, ca să spunem așa, care conduce privirea noastră, care este de fapt însăși privirea Bisericii". Privirea papei, a precizat imediat, nu era asupra spațiului, ci asupra timpului (care este superior spațiului, ar spune astăzi Francisc). Și ce vedea? În trecut - a spus el - se văd Vechiul și Noul Testament rezumate în Isus Cristos, care este punctul de pornire al Bisericii; apoi, în prezent, cu ochiul "mai deschis ca oricând asupra semnelor timpurilor", se văd actualele evenimente umane unde "Biserica și lumea se întâlnesc și se ciocnesc". În sfârșit, este viitorul... În acest moment privirea lui Paul al VI-lea se aseamănă cu aceea a celor trei discipoli, singuri cu Isus pe munte. Spune el: ochiul care de la acest observator se îndreaptă spre viitor privește departe și "orizontul său este învăluit de o ceață luminoasă, care nu-l lasă să vadă în amănuntele sale, dar îl face să întrevadă în imagini, în semne, în presimțiri, care sunt suficiente pentru a confirma direcția drumului întreprins și a imprima mișcării de înaintare a Bisericii o energie singulară, o accelerare sigură; este speranța finală: este certitudinea viitoarei întâlniri cu Cristos glorios".

Așadar, Cristos la început și la sfârșit; la început și la împlinire. În prezent suntem noi, care încercăm să scrutăm semnele timpurilor, adică să discernem în evenimentele, în cererile și în aspirațiile la care luăm parte cu ceilalți oameni din timpul nostru, care sunt adevăratele semne ale prezenței sau planului lui Dumnezeu: sunt cuvinte luate din constituția conciliară Gaudium et spes (cf. nr. 4.11), al căror sens Montini l-a anticipat în acea audiență de miercuri 25 august 1965. Magisteriul papei decedat în urmă cu patruzeci de ani este același al papei de astăzi, care la 14 octombrie îl va înscrie pe Paul al VI-lea în rândul sfinților din paradis. Să ne dispunem pentru ziua aceea cu rugăciunea noastră.

(După agenția SIR, 6 august 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat