Irlanda îl așteaptă pe papa Francisc
Spre întâlnirea mondială a familiilor la Dublin
De Brenda Drumm
Responsabil media și comunicare al ÎMF 2018
La mai puțin de o lună de la începerea celei de-a IX-a Întâlniri Mondiale a Familiilor (ÎMF) - programată de la 21 la 26 august 2018 la Dublin - pregătirile sunt în fază avansată: suntem gata să primim familii și pelerini din toată lumea și abia așteptăm ora de a-l îmbrățișa pe papa Francisc care va fi cu noi sâmbătă 25 și duminică 26.
De altfel, ÎMF a avut încă de la început atingerea personală a pontifului: el este cel care a ales Irlanda pentru a o găzdui și a indicat tema lucrărilor: "Evanghelia familiei: bucurie pentru lume"; și, mai ales, ne-a dat exortația apostolică Amoris laetitia ca document cheie cu care să ne confruntăm. Și când la 21 martie, papa Francisc a anunțat că va veni, aici dezbaterea s-a centrat pe ceea ce va însemna vizita sa pentru credincioși, pentru familii și pentru tineri, pentru Biserică și pentru popor.
Acum când cunoaștem și itinerarul vizitei papale, putem recunoaște în el câteva dintre prioritățile slujirii sale: de fapt, pontiful va petrece cea mai mare parte a timpului aici în Irlanda cu familiile și cu persoanele de la marginile societății. Și, tot cu familiile în centrul intențiilor sale, și-a rezervat o pauză de rugăciune la sanctuarul marian din Knock.
Răspunsul oamenilor a fost năvalnic. Deja de mult timp toate biletele necesare pentru evenimentele programate au fost prenotate: 37.000 pentru congresul pastoral, 77.000 pentru Festivalul familiilor, 45.000 pentru vizita la "Stăpâna Noastră de la Knock", 500.000 pentru liturghia de încheiere. Cifre în cadrul cărora se pot citi date interesante: vor veni în Irlanda familii din 116 țări, un total de circa 15.000 de participanți internaționali; mii de familii vor veni la Dublin din toată țara. Vor fi circa 6.000 de tineri de vârstă mai mică de 18 ani și 10.000 de voluntari angajați pentru a asigura reușita întâlnirii.
Date semnificative. Însă în spatele cifrelor sunt persoanelor: familii din toată lumea care se vor reuni pentru a celebra bucuriile lor și per a discuta câteva dintre multele provocări înfruntate într-o lume care se schimbă rapid. Împreună pentru a răspunde la ceea ce simt ca o invitație personală a papei Francisc. De fapt, există ceva special în el. Știe să se descurce cu cuvintele, cu persoanele, cu tinerii, cu copiii și știe să perceapă perfect realitatea vieții familiale de astăzi, cu dificultățile de fiecare zi. Înțelege că noi ca părinți ne străduim zilnic unul pentru altul și pentru copiii noștri și înțelege și că familiile nu sunt perfecte.
Încă de la începutul pontificatului, familia a fost centrală pentru papa. Adesea el repetă fraza celebră a sfântului Ioan Paul al II-lea: "Viitorul omenirii trece prin familie", având grijă să adauge: "... și viitorul Bisericii". Știe să sintetizeze realitatea vieții familiale într-o mulțime nenumărată de fraze ușor de înțeles și adesea emoționante pe care oricine, care este implicat sau nu în Biserică, poate să le înțeleagă. Astfel papa Francisc vorbește despre familie ca "spitalul cel mai apropiat, prima școală pentru tineri și cea mai bună casă pentru bătrâni", știe bine că "uneori pot să zboare farfuriile" și amintește "cât de fericită ar fi viața noastră de familie dacă am înțelege importanța cuvintelor «te rog», «mulțumesc» și «iartă-mă»".
În toate acestea, pontiful rămâne pasionat de convins că familia continuă să fie "o veste bună" pentru lume. Crede că în realitățile adesea complexe și dezordonate ale vieții familiale moderne, harul și iubirea lui Isus Cristos sunt vii într-o galaxie de fapte zilnice de gentilețe, duioșie, generozitate și fidelitate, adesea trăită eroic între imensa fragilitate umană și provocările sociale năvalnice. Într-o societate înclinată cu ușurință spre violență, spre inumanitate și spre exploatarea celuilalt, rămâne convins că tocmai familia, realitate complexă dar plină de har, ține împreună viețile noastre și lumea însăși.
Cred că pontiful ne va provoca prin cuvinte și prin gesturi când va fi cu noi la Dublin. Ne va provoca pozitiv ca părinți. Ne va încuraja și ne va inspira despre modul de a transmite mai bine copiilor noștri și familiilor noastre frumusețea credinței. Și noi îl așteptăm cu bucurie și speranță.
(După L'Osservatore Romano, 27 iulie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.