Drăgălășenia nemaiauzită a președintelui față de papa
De Andrea Tornielli
A fost un gest neașteptat, inedit, și în anumite privințe nemaiauzit, dacă ne gândim că l-a făcut nu un șef de stat oarecare, ci președintele Republicii Franței, leagănul lui "laicité", patria Revoluției.
Emmanuel Macron, care în urmă cu câteva zile dojenise dur un tânăr care i se adresase numindu-l cu diminutivul de "Manu" în loc să folosească "domnule președinte", la sfârșitul audienței cu Francisc, încălcând orice protocol, și-a pus mâna sa stângă pe umărul drept al pontifului, apoi l-a mângâiat și l-a sărutat pe obraz. Un rămas-bun de prieteni de o viață, chiar dacă a acționat astfel un șef de la Elizeu care se afla pentru prima dată față în față cu episcopul de Roma. Lui Macron îi place să manifeste afectul său în mod "tactil", explică observatorii de treburi franceze, însă ieri în Vatican chiar i-a uluit pe toți. Photo oportunity, transport spontan sau convertire pe drumul Damascului? Se va vedea în viitorul apropiat.
Desigur că Parisul și Vaticanul își vorbesc din nou. Întâlnirea de ieri din Vatican a durat un timp foarte lung pentru standardele vaticane, 57 de minute, aproape dublu decât timpul prestabilit, mai mult decât timpul dedicat audiențelor cu Barack Obama, Donald Trump, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdoğan.
După anii de îngheț cu socialistul François Hollande și brațul de fier care l-a contrapus în 2015 pe papa Bergoglio cu locuitorul de la Elizeu din cauza numirii unui nou ambasador pe lângă Sfântul Scaun neacceptat de Vatican, se redeschide așadar un canal de comunicare direct. Macron a făcut totul pentru a solemniza întâlnirea și pentru a reafirma voința sa de a consolida relațiile dintre Franța și Sfântul Scaun, după deschiderile de credit manifestate de el public recent episcopilor francezi. Și dacă la sosire era destul de tensionat și încurcat, la sfârșitul colocviului a apărut o altă persoană. Așa de prieten și "destins" încât să-l îmbrățișeze pe Bergoglio dărâmând sub ochiul telecamerelor tabuuri seculare pentru o țară promotoare a laicității.
Dezghețul a avut loc în mod ostentativ și acum președintele francez intenționează "să aprofundeze relațiile de prietenie, înțelegere și încredere pe care le are cu Sfântul Scaun", așa cum l-a asigurat el însuși pe Francisc în timpul dialogului cu ușile închise. S-a vorbit despre contribuția Bisericii "la promovarea binelui comun" în Franța, despre protejarea mediului, despre migrații și despre angajarea pentru prevenirea și rezolvarea conflictelor, despre Africa și Orientul Mijlociu. Și s-a reflectat și "asupra perspectivelor proiectului european" aflat în criză în acest moment. "Ne-am apropiat unul de altul cu luciditate", a relatat Macron, spunând că se așteaptă ca relațiile cu Sfântul Scaun "să se dezvolte ulterior".
(După Vatican Insider, 27 iunie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 12.