Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Eroii din Primul Război Mondial (XXXVII): Târgu Neamț
Târgu Neamț
Târgu Neamț

În Primul Război Mondial au fost chemați la arme peste 12.000 de catolici din Dieceza de Iași; jumătate dintre ei nu s-au mai întors. Pentru a recupera memoria eroilor din localitățile catolice din Moldova publicăm lista lor pe parohii după cum am primit-o de la părinții parohi sau după cum a rezultat din cercetări. Așteptăm în continuare - din parohiile care n-au trimis încă - lista eroilor și fotografii cu monumente (dacă acestea există) din centrul parohial și din filiale. Numele eroilor pot fi recuperate de pe monumentul ridicat în localitate; din arhiva parohiei (posibil și în Registrul decedaților); de la primărie; de la credincioșii din localitate (mai toți știu bunicii sau străbunicii lor care au murit în primul război).
 

Târgu Neamț

Comunitatea catolică din Târgu Neamț, chiar dacă nu este una numeroasă, totuși are o istorie bogată, prezența catolicilor în această așezare de pe malul râului Neamț fiind atestată încă din perioada medievală. În acele vremuri, în Târgu Neamț a existat o populație săsească, implicată în special în comerț și meșteșugărit. Prima menționare a unei biserici catolice în Neamț datează din 1595-1596. Bernardino Quirini, care era în trecere prin Neamț, găsește două biserici catolice, din lemn, deservite de un preot sas, de 70 de ani[1].

La începutul secolului al XX-lea, comunitatea catolică reprezenta un grup minoritar în structura localității Târgu Neamț. În ciuda acestui fapt, catolicii din Târgu Neamț au luat parte la toate evenimentele care au marcat această așezare în perioada Primul Război Mondial, când orașul a suferit o decădere evidentă ca urmare a stării de război. Soldații care au plecat pe front au luptat în zonele dificile și importante din punct de vedere strategic, în special în zona trecătorilor carpatice de pe valea Trotușului și Oituzului. Pentru a-i omagia pe acești eroi, autoritățile locale au mobilizat populația și au ridicat, în cinstea soldaților căzuți pe front, trei monumente: primul în anul 1926, al doilea în 1939, și al treilea în anul 2002, ultimul fiind construit pe locul unei gropi comune a eroilor din Primul Război Mondial[2].

1. Monumentul din 1926

În anul 1926 s-a ridicat un prim monument, din inițiativa unui comitet format din 17 persoane, coordonat de col. Fotin Alexandrescu, C. Ionescu, cap. V. Crețu, lt. C. Margaritescu, informație consemnată pe una dintre laturile monumentului. Monumentul este amplasat în cimitirul eroilor din suburbia Țuțueni, cartier al orașului[3].

Înfățișarea monumentului în momentul inaugurării sale este diferită față de cea din prezent, acest lucru fiind determinat de o serie de lucrări de restaurare. În 1926, memorialul avea o bază de plan pătrat în două trepte, continuat cu un soclu în mai multe trepte, treapta de sus fiind în formă dreptunghiulară, astăzi, monumentul nu mai prezintă acele trepte, însă a păstrat coloana de formă trapezoidală, în vârful căreia se află un vultur cu aripile deschise[4].

Pe laturile monumentului sunt încadrate unele dedicații, iar pe soclu sunt inscripții cu numele eroilor și dedicația: "Pentru slăvirea în veci a eroilor din suburbia Țuțueni căzuți pe altarul patriei".

Numele eroilor înscriși: Aprecesei Gheorghe, Bârliba C. Vasile, Bumbea Petru, Ciobanu Gheorghe, Cojocaru Gheorghe, Cozma Ioan, Dan Ioan, Florescu Ioan, Itiu Ioan, Lupu Vasile, Muraru D. Ioan, Muraru V. Ioan, Oprea V. Ioan, Podoleanu Emil, Posă Gh. Vasile, Rudolf Ionel, Savin Gheorghe, Steflea Vasile, Ștefănescu Ion, Teohari Radu, Terhene Ioan, Timisescu Niculai, Unicureanu Gheorghe, Zvolinschi Ioan.

2. Monumentul Vânătorilor de Munte (1939)

Cel de-al doilea monument, care este mai impunător, este dedicat Vânătorilor de Munte, care au luptat pentru realizarea României Mari. Este amplasat într-un gol alpin de pe culmea Pleșului. S-a ridicat între anii 1937 și 1939, din inițiativa unui comitet format din Badulescu Virgil - președinte, Gh. C. Pantazi - vicepreședinte, Niță C. Giorgescu Coșna - secretar și N. Balcescu, informație consemnată pe memorial. Monumentul - mausoleu al Vânătorilor de Munte, situat în partea de N-E a orașului, pe o largă terasă creată artificial, a fost ridicat în acest loc, întrucât pe povârnișurile Culmii Preșului s-au instruit primii luptători, Vânători de Munte, batalion înființat la 3 noiembrie 1916. Acesta adăpostește 196 de oseminte ale eroilor căzuți în Războiul de Reîntregire a Neamului[5].

Monumentul a fost construit cu sprijinul Societății "Cultul Eroilor", prin stăruința financiară a unor veterani, participanți la luptele de la Cireșoaia și Coșna din 1917, și a unor persoane cu un suflet mare și respect față de eroii naționali.

Memorialul este construit din piatră, marmură și bronz. Pe o platformă de plan dreptunghiular se înalță memorialul înalt de peste 9 metri, având forma unui turn cu căile de acces spre vârf, asemenea unui observator. Pe cele patru fețe ale memorialului, pe plăci de marmură sunt mai multe inscripții evocative cu un conținut încărcat de adânci semnificații: "De pe aceste plaiuri și-au luat zborul în zorii zilei de 27 iulie 1917, primul batalion de Vânători de Munte, sub comanda Mr. Virgil Badulescu"; "Înfruntând urgia focului dușman, Vânătorii de Munte au înscris pagini de glorie în istoria războiului nostru de întregire la Târgu-Ocna, Cireșoaia, Coșna"[6].

Memorialul este "îmbrăcat" cu însemne ale gloriei și vitejiei ostășești și anume: lucrări plastice din bronz reprezentând asaltul Vânătorilor de Munte de la Coșna, un luptător cu o coroană de lauri pe corp, coroana României și un vultur cu aripile larg desfăcute pentru zbor. Numele celor 196 de ostași: Deciu Ioan, Otetelisanu Ioan, Nanu Roger, Badescu Mircea, Popescu Dumitru, Mandescu Gh., Rosescu Victor, Bozianu Nicolae, Paun Florea, Roghina Haralambrie, Georgescu Ioan, Ionescu Ioan, Negoiță Vasile, Dobre Petre, Simu Vasile, Stoleru Gh., Nicola I. Nicolae, Voinea Florea, Ștefan Dumitru, Județ Ioan, Bacanu Ioan, Matei Ioan, Căldăraru Nicolae, Maftei Dumitru, Teacă Ion, Mardare Ioan, Lazăr Ioan, Iacob Constantin, Geuca Costache, Mînescu Mihai, Murariu Ioan, Bulașu Alexandru, Pacionga Iorgu, Teodor Toader, Sulapa Vasile, Popescu Traian, Trică Isef, Tătărescu Gh., Matinescu Ioan, Dobrescu Ioan, Vâlceanu Șerban, Nistorescu Gheorghe, Popescu Matei, Ciuvat Alexandru, Mărgineanu Ioan, Aurel Nitu, Neagu Gheorghe, Stanciu C-tin, Mincu Ilie, Onete Nicolae, Baru Ilie, Branzu Iancu, Tivga Aurel, Pra Ioan, Olteanu C-tin, Stancu Radu, Enciu Ioan, Busin Ioan, Pană Ioan, David Ștefan, Bucur Marin, Popescu Ioan, Banu V. Toma, Dastaru Ioan, Vasile Andrei, Dumitru Radu, Thaler Ițic, Voicu Martin, Samoila Ioan, Orghidan Ioan, Spriescu Ioan, Cojocaru Pascal, Branea Anghel, Săcăleaunu Ioan, Marin Gheorghe, Zamfir Mihai, Constantinescu Gh., Togaru Vasile, Epure Ioan, Ciucan Gavrilă, Dumitru Vasile, Pârvu Anghel, Boureanu Ioan, Moșcovici Marcu, Olinzeanu Gavril, Mârlea Nicolae, Budaca Ioan, Huțanu Ioan, Radu Ioan, Neacșu Vasile, Covaci Ioan, Robu Dumitru, Prisăcaru Costache, Adămuța Dumitru, Cobzaru Iojca, Iopescu Grigore, Voicu Grigore, Toporan Ilie, Mandrescu Stan, Lungu Nicolae, Vasile Andrei, Ană Gheorghe, Tarca Mușat, Mâncea Nicolae, Denca Dima, Eremia Dumitru, Boncu Nicolae, Pascal C-tin, Cretu Dumitru, Rohozeanu Alex, Marina Vasile, Stoica neagu, Onea Gh., Popa Stelian, Magu Nicolae, Ștefan Gh., Ștefan Ioan, Tica Andrei, Zamfira Gh., Rigiu Ilie, Sogor Ioan, Dumitrescu Gh., Voicu Florea, Mitroi Gh., Banciu Dumitru, Ilie Gh., Large Marin, Neacșa Gheorghe, Dumitrescu Ioan, Neuca Marin, Stirbu Constantin, Bucur Constantin, Peta Ioan, Ioan Tache, Barleac Ștefan, Rusu Oana, Antochi Pancu, Pesteriu Anton, Barbu Aristide, Pusdrea Aurel, Manu Stan, Dobre Gheorghe, Baronale Nicolai, Pavel Teodor, Bacanu Jogea, Telebu Ioan, Uta Ioan, Anton Gheorghe, Stancu Grigore, Bicu Anastase, Voicu Ilie, Bucianga Ioan, Marcu I. Dan, Cucu D. Constantin, Herlea Nicolae, Iolol Alexandru și Antonie Marin.

Monumentul a fost inaugurat în dimineața zilei de 29 iunie 1939, în prezența regelui Carol al II-lea, a primului ministru Armand Călinescu, a multor militari și unui numeros public[7].

3. Monumentul din 2002

Al treilea monument ridicat în 2002 este amplasat în cimitirul bisericii "Sfântul Spiridon". Acest monument reprezintă inițiativa și osteneala preotului paroh Gheorghe Vrăjitoriu, cu contribuția materială și financiară a familiei Mihai și Gabriela Stroica. Acest monument a fost construit pe locul unde a fost o groapă comună a eroilor din războiul de întregire națională. Pe o platformă de plan dreptunghiular, surmontat de un soclu încadrat de patru piloni, se înalță memorialul sub formă trapezoidală. Latura din față prezintă o cunună de lauri înfășurată la mijloc cu tricolorul românesc și un triunghi de culoare albastru având în centru un ochi. Pe celelalte laturi sunt însemne ale gloriei și curajului militar: două săbii încrucișate și o cască ostășească. Textele de pe monument sunt: "Glorie, cinste și pomenire veșnică eroilor neamului din toate timpurile, ostașilor, martirilor și luptătorilor din lagăre și închisori". "Ei au căzut cu fața la dușmani, dar nu sunt morți, căci inima lor bate dincolo de moarte și de ani. De-a pururi pentru noi și libertate" - Eugen Jebelianu. "Hristos a înviat din morți cu moartea pre moarte călcând și celor din mormânturi viață dăruindu-le". Monumentul urmează să fie completat cu plăci de marmură cu numele eroilor .

Michail Iulian Echert

Note
[1] www.ziartarguneamt.ro [accesat pe 11.06.2018].
[2] Ibidem.
[3] Cf. O. Mancu, Monumente și însemne memoriale din județul Neamț, Cetatea Doamnei, Piatra-Neamț 2007, p. 47.
[4] Ibidem.
[5] Cf. O. Mancu, Monumente și însemne memoriale din județul Neamț, p. 48.
[6] www.historia.ro [accesat pe 11.06.2018].
[7] www.monumenteneamt.ro [accesat pe 11.06.2018].
[8] Cf. O. Mancu, Monumente și însemne memoriale din județul Neamț, pp. 50-51.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: Eroii din Primul Război Mondial (XXXVII): Târgu Neamț

* * *

PS Petru Gherghel: Decret episcopal - În veci recunoștința și amintirea lor

* * *

Eroii din Primul Război Mondial (vor urma și alte episoade): (CX): Sascut, (CIX): Fălticeni, (CVIII): Berzunți, (CVII): Botoșani, (CVI): Mircești, (CV): Belcești, (CIV): Târgu Ocna, (CIII): Nisiporești, (CII): Gheorghe Doja (Gâșteni), (CI): Sagna, (C): Bârlad și Tecuci, (XCIX): Roman, (XCVIII): Piatra-Neamț, (XCVII): Onești, (XCVI): Tămășeni, (XCV): Bacău, (XCIV): Văleni, (XCIII): Tețcani, (XCII): Iași, (XCI): Slănic Moldova, Cerdac și Cireșoaia, (XC): Focuri (LXXXIX): Dărmănești, (LXXXVIII): Ferăstrău, (LXXXVII): Târgu Trotuș, (LXXXVI): Tuta, (LXXXV): Ștefan cel Mare (Valea Seacă), (LXXXIV): Vizantea, (LXXXIII): Oituz, (LXXXII): Mărășești, (LXXXI): Rotunda, (LXXX): Pașcani, (LXXIX): Comuna Pârgărești, satele Nicorești, Pârgărești, Satu Nou (LXXVIII): Corhana, (LXXVII): Buruienești, (LXXVI): Horlești, (LXXV): Buhuși, (LXXIV): Bălușești, (LXXIII): Satu Nou - NT, (LXXII): Măgura, (LXXI): Pralea, (LXX): Luizi-Călugăra, (LXIX): Cacica, (LXVIII): Suceava, (LXVII): Mărgineni, (LXVI): Iugani, (LXV): Slobozia, (LXIV): Izvoarele, (LXIII): Gioseni, (LXII): Bârgăuani, (LXI): Dochia, (LX): Solca și Arbore (Parohia Solonețu Nou), (LIX): Gura Humorului, (LVIII): Faraoani și Valea Mare, (LVII): Răducăneni, (LVI): Câmpulung Moldovenesc, (LV): Siret, (LIV): Oțeleni, (LIII): Valea Seacă și Nicolae Bălcescu, (LII): Cotnari, (LI): Galbeni, (L): Răchiteni, (XLIX): Mogoșești-Siret, (XLVIII): Fărcășeni, (XLVII): Huși, (XLVI): Pustiana, (XLV): Scorțeni - Florești, (XLIV): Moinești, (XLIII): Ardeoani, (XLII): Arini, (XLI): Răcăciuni, (XL): Focșani, (XXXIX): Adjudeni, (XXXVIII): Șcheia, (XXXVII): Târgu Neamț, (XXXVI): Hălăucești, (XXXV): Pildești, (XXXIV): Sarata, (XXXIII): Rădăuți, (XXXII): Adjud, (XXXI): Ciucani, (XXX): Dumbrăveni și Berindești, (XXIX): Lespezi, (XXVIII): Galați, (XXVII): Vatra Dornei, (XXVI): Ploscuțeni, (XXV): Dofteana, (XXIV): Schineni, (XXIII): Barticești, (XXII): Cleja, Somușca și Valea Mică, (XXI): Ciugheș, (XX): Lilieci, (XIX): Chetriș, Tamași, Furnicari, (XVIII): Vladnic, (XVII): Poiana Negri și Mâgla, (XVI): Fundu Răcăciuni, (XV): Călugăreni, (XIV): Prăjești, (XIII): Buhoci, (XII): Brusturoasa și Cuchiniș, (XI): Comănești, (X): Frumoasa, (IX): Gherăești, (VIII): Coman, (VII): Luncași, (VI): Bijghir, (V): Buhonca, (IV): Săbăoani și Traian, (III): Traian (BC), (II): Horgești, (I): Butea.


 

lecturi: 85.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat