Roma: Pr. Toni-Mihăiță Cântaciu, doctor în teologie
Joi, 14 iunie 2018, în cadrul Universității Pontificale Lateran, pr. Toni-Mihăiță Cântaciu, într-un cadru academic solemn, și-a prezentat și apărat teza de doctorat cu tema "Pastorale per non morire. La Diocesi di Iași (Romania) negli anni del comunismo (1948-1977)" - Pastorală pentru a nu muri. Dieceza de Iași în anii comunismului (1948-1977). Moderatorul lucrării a fost prof. Nicola Reali, iar corelatori: prof. Philippe Chenaux și prof. Denis Biju-Duval.
Pr. Toni-Mihăiță Cântaciu, născut la Tămășeni (Neamț) în anul 1977 și sfințit preot în anul 2002, după șapte ani de slujire în diferite parohii din Dieceza de Iași, a ajuns la Roma în toamna anului 2009. Aici a urmat studii de specializare la Institutul Pastoral "Redemptor Hominis" din cadrul Universității Pontificale Lateran, unde, în anul 2012, a obținut licența în Teologie pastorală. Pentru pr. Toni au urmat apoi șase ani intenși de studiu și cercetare științifică în domeniul teologiei. Conștient că niciun plan pastoral eficient pentru viitor nu poate face abstracție de ceea ce memorialiștii numesc "recursul la memorie", pr. Toni a ales să aprofundeze solicitudinea pastorală și zelul arătat de păstorii Diecezei de Iași în timpul regimului comunist pentru a salva credința credincioșilor împotriva amenințărilor venite din partea unui sistem ateu ostil. Însuși titlul lucrării de doctorat - Pastorală pentru a nu muri - vrea să exprime, așa cum a explicat părintele, "acea acțiune de rezistență, exprimată și realizată prin intermediul credinței active a comunităților creștine-catolice, care nu au vrut să se compromită cu regimul și care, de asemenea, au știut să-și păstreze vitalitatea".
În cadrul prezentării făcute joi, 14 iunie 2018, în fața comisiei, a confraților preoți, a rudelor și prietenilor, pr. Toni a sintetizat rezultatele muncii sale de cercetare. Printre altele, a subliniat modul în care providența divină a ales persoane integre și înțelepte, ca episcopul martir Anton Durcovici și episcopul Petru Pleșca, care "nu doar au menținut barca Diecezei de Iași pe linie de plutire, ci au reușit, cu un curaj extraordinar, să sfideze periculoasa furtună a ideologiei comuniste, contribuind la creșterea Bisericii locale de Iași".
Moderatorul și cei doi corelatori ai lucrării, felicitându-l pe candidat pentru munca depusă, au scos în evidență originalitatea tezei doctorale și nevoia de a continua aprofundarea acestui argument atât de important pentru istoria Bisericii noastre.
La sfârșit, președintele comisiei, prof. Renzo Gerardi, în urma consultării cu ceilalți profesori, l-a declarat pe pr. Toni-Mihăiță Cântaciu doctor în teologie, aprobând și publicarea tezei. Pr. Toni a mulțumit familiei sale, care a însămânțat în inima sa frumusețea credinței, episcopilor Diecezei de Iași pentru că au avut încredere în el, comunității academice a Universității Pontificale Lateran, Colegiului Lateran unde a locuit în perioada petrecută la Roma, și tuturor celor care l-au susținut și încurajat în munca de cercetare.
Felicitări noului doctor în teologie!
Pr. Vasile Petrișor
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
14 iunie: Roma: Pr. Toni-Mihăiță Cântaciu, doctor în teologie
lecturi: 58.