Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc la Geneva. Mons. Morerod (episcop), Elveția așteaptă "un mesaj de speranță și de bucurie"

De M. Chiara Biagioni

Totul epuizat. Biletele puse online pentru a intra la Palaexpo din Geneva și a participa joi 21 iunie 2018 la Liturghia cu papa Francisc au fost luate toate la 1 iunie, zi în care s-au deschis prenotările. Patruzeci și unu de mii de bilete puse la dispoziția parohiilor: 77% din locuri vor fi ocupate de catolici din Elveția franceză, 12% din Elveția germană, mai puțin de 1% din Elveția italiană și 11% din Franța vecină. "Nu credeam să primim așa de multe înscrieri prin intermediul parohiilor", ne destăinuiește monseniorul Charles Morerod, episcop de Geneva, Lausanne și Friebourg. "Prevăzusem să distribuim biletele fiecărei persoane pentru a completa dar n-am putut să facem asta pentru că toate erau epuizate. Și nu putem accepta mai multe persoane din motive de siguranță".

Ce înseamnă toată această adeziune?

Este semnul bucuriei de a-l vedea pe papa. Apoi nu trebuie să uităm că este o joi după-amiază și că pentru a participa la Liturghie oamenii trebuie să ajungă deja pe la prânz. Deci nu este așa de ușor. Și apoi mă impresionează că 77% dintre participanți vin din Elveția franceză.

Înseamnă că elvețienilor le place de papa, care comunică un creștinism care se bazează pe oameni?

Da, multor elvețieni le place de papa. Desigur persoanele sunt uimite de persoana sa. Oamenii au percepția de a vedea în el o persoană evanghelică. Și acesta este un motiv specific de simpatie. Asta am auzit spunându-se de mai multe ori.

Ce Elveție va întâlni papa Francisc?

Cea mai mare parte a zilei papa o va petrece cu Consiliul Ecumenic al Bisericilor care este un organism internațional. Apoi va celebra Liturghia și îi va întâlni pe credincioși. Mai ales persoanele care frecventează parohiile noastre. Nu trebuie uitat că Elveția este compusă din 26 de cantoane și că aceste cantoane nu sunt diviziuni administrative. Fiecare canton are o cultură a sa și chiar și între cele 6 cantoane unde se vorbește numai sau mai mult franceză, culturile sunt diferite. Elveția nu este o țară centralizată. Există o diferență considerabilă între viața Bisericii catolice la Lausanne, la Geneva sau la Friebourg, deși fac parte din aceeași dieceză. Și între Elveția italiană, franceză și germană, diferențele sunt enorme, aproape lumi diferite dar care trăiesc bine împreună.

În toată Europa bisericile se golesc. Sunt tot mai puține persoanele care merg la biserică așa cum sunt tot mai puține vocațiile. Cum se răspunde la această provocare?

În dieceza mea chiar în acel loc unde papa Francisc va celebra Liturghia - Palexpo - am avut o întâlnire diecezană tocmai despre tema discipolului misionar inspirată din ceea ce spune papa. Trebuie spus și că în unele biserici din marile orașe acest fenomen nu este așa de simțit, în timp ce în regiunile rurale fenomenul se percepe foarte bine.

Sunteți preocupați?

Preocupați? Mai degrabă avem dorința ca persoanele să-l întâlnească pe Isus. Nu este preocuparea celui care crede că trebuie să facă totul singur. Lucrăm ca mici lucrători în via Domnului. Un paroh din dieceza mea care celebra 60 de ani de hirotonire, a fost întrebat cum trăia condiția în care Biserica nu mai este puternică așa cum era în urmă cu 60 de ani. Și el a spus: "Domnul nu abandonează Biserica sa. Nu trebuie să ne fie frică".

După părerea dumneavoastră, ce a îndepărtat în acești ani persoanele de Biserică?

Există fenomene mai generale. Adică, o distanță culturală. Mare parte dintre conceptele și filozofice care erau integrate în viața noastră de credință nu mai sunt comune așa cum erau în trecut. Și modul de a înțelege și a trăi familia, de exemplu. Apoi, într-o țară unde au fost războaie de religie, creează o anumită distanță și formarea la credință pentru că adesea este înțeleasă drept ceva potențial periculos. Apoi, mulți cred că ei cunosc credința creștină și dacă ei caută, caută în altă parte. Există și o problemă de transmitere a credinței de la generație la generație, de la părinți la copii. Toate aceste nu sunt un fenomen tipic elvețian.

Papa vine în inima acestei Europe. Ce anume vă așteptați de la el?

Un mesaj de speranță și de bucurie.

Ce înseamnă pentru Elveția de astăzi?

Suntem una dintre țările din lume cu procentul cel mai ridicat de sinucideri din lume. Când din punct de vedere material se are tot ceea ce se vrea, când nu există preocupări economice (în Elveția situația economică nu este perfectă; există săraci, da, dar situație este bună) unde și ce anume se caută? Ba chiar este un pic de plictiseală în mulți. Dar este și mai mult: mulți nu bănuiesc nici posibilitatea unei vieți diferite pentru că n-au auzit niciodată vorbindu-se despre asta.

Ce-i veți spune papei Francisc?

Mulțumiri pentru că a venit. Mulțumiri mai ales pentru că a venit într-un oraș unde prima atitudine în fața religiei este lipsa de religie. Îi voi mulțumi și pentru tot ceea ce face.

(După agenția SIR, 14 iunie 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat