Editura "Presa Bună": A apărut "Buletin istoric", nr. 18/2017
Prezentul număr al revistei "Buletin istoric", numărul 18/2017, publicație anuală a Departamentului de Cercetare Istorică "Fericitul Anton Durcovici" al Episcopiei Romano-Catolice de Iași, prezintă principalele rezultate ale demersurilor științifice realizate în anul 2017 de către membrii și colaboratorii sus-numitului departament.
Volumul se deschide cu articolul părintelui Cornel Cadar, Unde a fost Episcopia Milcoviei?, studiu care aparține rubricii "Din istoria Bisericii locale". În aceeași secțiune se găsește și articolul părintelui Ieronim Budulai, Comunitatea catolică din Huși.
A doua rubrică - "Repere culturale" - conține trei studii semnate de vechi colaboratori ai revistei "Buletin istoric". Primul este semnat de prof. dr. Anton Coșa și este intitulat Emanciparea catolicilor din Moldova prin educație și cultură; al doilea articol din această secțiune - Despre revitalizarea identității culturale - este semnat de dr. Cătălin-George Fedor. Al treilea studiu, semnat dr. Traian Diaconescu, prezintă câteva Documente în limba latină privitoare la Moldova.
La rubrica "Din istoria Bisericii Universale" Michail Iulian Echert prezintă Negocierile dintre Sfântul Scaun și Napoleon înainte de semnarea Concordatului din anul 1801, capitol din lucrarea de licență "Concordatul din 1801. Catolicismul - liantul Franței napoleoniene".
Ultima rubrică a revistei - "Manifestări științifice" - conține două conferințe prezentate în cadrul Simpozionului "Anton Durcovici - Ecoul care nu se stinge" (17 mai 2017): PS Petru Gherghel, Anton Durcovici și Preasfânta Fecioară Maria și pr. dr. Isidor Iacovici, Ecouri internaționale ale beatificării episcopului martir Anton Durcovici (1888-1951).
De asemenea, în cadrul acestei ultime secțiuni, sunt publicate două intervenții speciale: prima este cea a episcopului de Iași, Mons. Petru Gherghel, care cu ocazia comemorării a 90 de ani de la moartea regelui Ferdinand I a ținut discursul intitulat Comemorarea regelui Ferdinand I; a doua intervenție, semnată de pr. dr. Fabian Doboș și intitulată Mihail Kogălniceanu (1817-1891). Un precursor al ecumenismului, a fost ținută cu ocazia comemorării bicentenarului nașterii marelui om politic.
Mulțumim tuturor autorilor studiilor și articolelor din acest număr al revistei "Buletin istoric", întregului colegiu de redacție, dar și echipei de la Editura "Presa Bună", care s-a îngrijit îndeaproape de publicarea prezentului volum.
De asemenea, adresăm mulțumiri deosebite episcopilor Petru Gherghel și Aurel Percă, pentru grija și susținerea pe care au arătat-o mereu față de cercetarea istorică, în vederea descoperirii trecutului catolicilor din Dieceza Romano-Catolică de Iași.
Pr. dr. Fabian Doboș,
director-coordonator al Departamentului de Cercetare Istorică
* * *
Buletin istoric, nr. 18/2017
Departamentul de Cercetare Istorică, Ed. "Presa Bună", 2018, ISSN 1582-103X, 17x24 cm, 178 p., 23 lei
* * *
Această revistă, în limita stocului disponibil, poate fi procurată prin comandă (cu plata taxelor poștale aferente expedierii):
Din Librăria "Presa Bună":
- prin poștă: Librăria "Presa Bună", Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26; 700064-Iași
- prin telefon și WhatsApp: 0770.477.565: de luni până vineri, între orele 9.00 și 19.00; duminica, între orele 10.00 și 18.00
- prin e-mail: libraria@ercis.ro
- prin Internet: www.ercis.ro/libraria
* * *
Vă invităm să accesați pagina "Noutăți editoriale" pe www.ercis.ro
lecturi: 39.