"Mediterana, o mare așa de frumoasă a devenit un mormânt pentru bărbați, femei și copii"
De Salvatore Cernuzio
Un "mormânt" pentru bărbați, femei și copii. O "mare așa de frumoasă" ca Mediterana a devenit asta: locul simbolic al ecatombelor atâtor persoane care "încercau numai să scape de condițiile inumane din ținuturile lor". În mintea papei această imagine este imprimată cu foc de doi ani încoace, adică de când, la 16 aprilie 2016 s-a îmbarcat pentru o zi în insula Lesbo, vizitându-i pe refugiații din lagărul Moria, însoțit de primatul Bisericii ortodoxe grecești Hieronymus al II-lea și de patriarhul de Constantinopol, Bartolomeu.
Chiar lui Bartolomeu îi este adresat mesajul în care Bergoglio deapănă firul amintirilor acelei vizite istorice, scris cu ocazia Simpozionului internațional despre protecția și salvgardarea mediului deschis ieri la Atena cu intervenția patriarhului de Constantinopol. "Spre o Attica mai verde. A păstra planeta și a proteja poporul său" este tema evenimentului la care Sfântul Scaun participă prin intermediul cardinalului John Onaiyekan, arhiepiscop de Abuja, și cardinalul Peter Turkson, prefect al Dicasterului pentru Dezvoltarea Umană Integrală, care a citit mesajul pontifului.
"Îmi amintesc cu emoție vizita mea la Lesbo, împreună cu Sanctitatea Voastră și cu Preafericirea Sa Hieronymos al II-lea, pentru a exprima preocuparea noastră comună față de situația migranților și refugiaților", se citește în text. "În timp ce eram încântat de scenariul cerului albastru și al mării, am rămas lovit de gândul că o mare așa de frumoasă a devenit un mormânt pentru bărbați, femei și copii care în mare parte încercau doar să scape de condițiile inumane din ținuturile lor".
Împreună cu amărăciunea acestei imagini, Francisc păstrează recunoștința față de populația din Grecia, încă de la începutul crizei migratoare deschisă la primire. La Lesbo "am putut să ating cu mâna generozitatea poporului grec, așa de bogat în valori umane și creștine și angajarea lor, în pofida efectelor crizei lor economice, de a-i întări pe cei care, despuiați de toate bunurile materiale, s-au îndreptat spre malurile lor", subliniază episcopul de Roma.
Și afirmă că astăzi "nu numai casele persoanelor vulnerabile din toată lumea ne fărâmițează, așa cum putem vedea în exodul crescând al migranților climatici și al refugiaților ambientali... condamnăm și viitoarele generații să trăiască într-o casă comună redusă la ruine".
Întrebarea este mereu aceeași: "Ce tip de lume dorim să transmitem celor care vor veni după noi, copiilor care cresc?". Francisc a spus și a scris asta de nenumărate ori în ultimii cinci ani, însă întrebarea încă rămâne urgentă și de actualitate stringentă. Situația creației nu s-a îmbunătățit deloc, dimpotrivă. Criza planetei este o criză "înrădăcinată în inima omului" care "aspiră să controleze și să exploateze resursele limitate ale planetei noastre, ignorându-i pe membrii mai vulnerabili din familia umană", afirmă pontiful.
De aceea invită la "o serioasă examinare a conștiinței": "Îngrijirea creației - spune el - înțeleasă ca un dar împărtășit și nu o posesie privată, implică mereu recunoașterea drepturilor fiecărei persoane și ale fiecărui popor". De aici referința la Mesajul pentru Ziua Mondială de Rugăciune pentru Creație din 1 septembrie, semnat împreună cu patriarhul Bartolomeu: "Obligația de a ne îngriji de creație provoacă toate persoanele de bunăvoință și îi invită pe creștini să recunoască rădăcinile spirituale ale crizei ecologice și să coopereze în oferirea unui răspuns incontestabil".
"Intenția fermă" a papei este ca "Biserica catolică să continue să meargă împreună cu Sanctitatea Sa și cu patriarhia ecumenică de-a lungul acestui parcurs. În același mod, sper ca, împreună cu credincioșii din alte comunități creștine și cu toate persoanele de bunăvoință, catolicii și ortodocșii să poată lucra activ împreună și la nivel local pentru îngrijirea creației și pentru o dezvoltare sustenabilă și integrală".
Din partea sa Bartolomeu, în intervenția de deschidere a Simpozionului, a reafirmat apelul cu privire la respectarea "casei comune" care merge în același pas cu respectul față de orice creatură care locuiește în ea: "Când rănim persoanele, facem rău pământului. Aviditatea noastră extremă și risipele excesive nu sunt numai inacceptabile din punct de vedere economic; sunt nesustenabile din punct de vedere ecologic. Sunt de neiertat din punct de vedere etic".
Degetul este îndreptat îndeosebi împotriva sistemului economic: "O economie care ignoră ființele umane și nevoile ființelor umane duce în mod inevitabil la exploatarea mediului natural. Cu toate acestea, continuăm să amenințăm existența omenirii și să epuizăm resursele naturii în numele profiturilor și beneficiilor pe termen scurt", a spus în intervenția sa prezentată de agenția SIR.
Conform patriarhului de Constantinopol, "este ironic să constatăm că nu am avut niciodată atâta cunoaștere a lumii noastre ca astăzi, și totuși niciodată ca până acum nu am fost mai distructivi unii față de alții și față de natură".
(După Vatican Insider, 6 iunie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 22.