Papa Francisc și premierul polonez vorbesc despre Europa, familie și refugiați
De Iacopo Scaramuzzi
Europa, politicile familiale, îngrijirea creației și "primirea refugiaților" au fost în centrul colocviului de cam 40 de minute pe care papa l-a avut luni, 4 iunie 2018, cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, care i-a dăruit papei Francisc un tricou al naționalei poloneze de fotbal, în vederea mondialelor, cu numele "Franciszek" și numărul 100 care face referință la aniversarea independenței poloneze.
În cursul "colocviilor cordiale" pe care primul ministru polonez le-a avut cu papa și, după aceea, cu cardinalul secretar de stat Pietro Parolin și monseniorul "ministru de externe" al Sfântului Scaun, Richard Paul Gallagher - se citește într-o notă vaticană - "au fost subliniate bunele raporturi bilaterale existente între Sfântul Scaun și Polonia, precum și colaborarea rodnică între Biserică și stat în respectivele domenii de acțiune. Au fost tratate după aceea câteva teme de interes comun, precum politicile familiale și salvgardarea creației, în vederea Conferinței Națiunilor Unite despre schimbările climatice la Katowice în decembrie 2018, precum și câteva chestiuni de caracter etic. În sfârșit, s-au oprit asupra situației europene și internaționale, cu referință deosebită la primirea refugiaților și - conclude nota vaticană - la angajarea guvernului polonez în favoarea refugiaților din Ucraina și Orientul Mijlociu".
Tocmai Morawiecki, exponent al partidului conservator "Drept și Dreptate", a subliniat această distincție - refugiați din Ucraina și din Orientul Mijlociu - în cursul câtorva declarații date la presa poloneză când, din cele afirmate, a ilustrat papei fie angajarea Poloniei în favoarea a unui aproape un milion de ucraineni prezenți în țară, și a necesității contextuale a unei acțiuni diplomatice pentru "situația din Ucraina și Rusia", și fie alegerea Varșoviei - pe care, conform lui Morawiecki, "Francisc n-o înțelege" - de a nu accepta refugiați africani și medio-orientali, ci de a-i ajuta în schimb în țările lor prin cooperarea la dezvoltare.
Premierul polonez a subliniat după aceea la presa conațională că a vorbit papei despre modul în care țara a ieșit din comunism, despre programele de contrastare a criminalității fiscale, despre politicile în favoarea familiei, care au avut în Francisc, a spus premierul, un susținător al unei "politici demografice". În privința Europei, Morawiecki a insistat să sublinieze că guvernul polonez împărtășește ideea papei că Europa are nevoie de unitate nu după forma geometrică a sferei ci după cea a poliedrului, afirmând după aceea că Polonia vrea o "Europă a patriilor" în care identitatea națională să fie menținută și alimentată, de asemenea s-a declarat convins că Francisc înțelege bine diferențele dintre Europa orientală și Europa occidentală și consideră Polonia un "pilastru" al construcției Europei din secolul al XXI-lea.
Papa Francisc i-a dăruit lui Morawiecki o reprezentare a măslinului, simbol de pace. Premierul polonez a dăruit papei, în afară de tricoul naționalei, și o fotografie a fostului primat Stefan Wyszyński și o fotografie în alb-negru a nunțiului apostolic de atunci Achille Ratti, după aceea papa Pius al XI-lea, unul dintre puținii diplomați occidentală care nu au părăsit Varșovia în anii Douăzeci.
După aceea Morawiecki a mers la "Sfântul Petru" - după cum arată o fotografie publicată pe account-ul Twitter al președinției consiliului polonez, @PremierRP - pentru a depune o coroană de flori pe mormântul lui Ioan Paul al II-lea și a petrece îngenuncheat câteva momente de rugăciune în amintirea pontifului polonez.
(După Vatican Insider, 4 iunie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 18.