Ladispoli: Celebrarea Mirului în comunitatea românilor catolici
În biserica "San Giovanni Battista" din Ladispoli (Italia), duminică, 27 mai 2018, în solemnitatea Preasfintei Treimi, la ora 9.30, PS Aurel Percă a celebrat sacramentul sfintei Euharistii și sacramentul sfântului Mir în comunitatea românilor catolici din Ladispoli. Cei 10 candidați din comunitatea catolică românească din Ladispoli și împrejurimi l-au primit pe Duhul Sfânt în viața lor pentru. Au concelebrat pr. Adrian Chili, responsabilul comunității, pr. Isidor Iacovici, pr. Gabriel Hălănduț și pr. Cristian Bîrnat, iar pr. Isidor Mîrț a fost disponibil pentru Spovezi.
La ora fixată, comunitatea l-a întâmpinat pe PS Aurel cu pâine și sare. După un scurt salut, episcopul a acordat celor adunați binecuvântarea Domnului.
La începutul celebrării sacre, unul dintre candidații la Mir a rostit un cuvânt introductiv:
"Excelență, așa cum apostolii s-au pregătit cu multă nerăbdare pentru primirea Mângâietorului promis de Isus Cristos, la fel și noi, timp de aproape un an, ne-am pregătit prin cateheză și rugăciune pentru a-1 primi pe Duhul Sfânt, dar și dătător de daruri.
Duhul lui Cristos cel înviat și înălțat la cer să ne ajute să formăm și aici, departe de țară, o adevărată comunitate creștină, iar credința creștină primită aici și-n România, să avem curajul să o transmitem oriunde ne vom afla".
Corul, prin intermediul cântecelor interpretate, a introdus adunarea credincioșilor în atmosfera de sărbătoare sufletească, invocând în repetate rânduri prezența Duhului Sfânt.
În cadrul omiliei, PS Aurel a evocat momentul emoționant al coborârii Duhului Sfânt asupra Mariei și apostolilor adunați în Cenacol. Asemenea ucenicilor, cei 10 copii l-au primit pe Duhul Sfânt în existența lor.
Predicatorul a adresat mai multe întrebări candidaților la sacramentul Mirului. din răspunsurile primite, individual sau în cor, a rezultat că sunt conștienți de însemnătatea spirituală a acestui sacrament și pregătiți pentru a se îmbogăți cu pecetea și darurile Duhului Sfânt.
Cum am putea înțelege misterele pe care le celebrăm? Cum am putea pătrunde în misterul Sfintei Treimi?
Pentru a răspunde la această întrebare, Preasfințitul a amintit o întâmplare din viața sfântului Augustin petrecută la Ostia, aproape de Ladispoli.
Augustin își propusese să scrie o carte despre Dumnezeu, o carte buna, înțeleasă de toți. Dar nu reușea să-și contureze ideile. Obosit de cugetarea încordată, a ieșit din casă, spre a se odihni, pe malul mării.
Acolo, un copil făcuse o groapă în nisip, iar cu un vas căra apă din mare și o vărsa în groapă.
Văzând aceasta, sfântul Augustin l-a întrebat:
- Ce faci aici, copile ?
- Uite, am făcut o groapa mică în nisip și acum vreau să vărs în ea toată apa din mare.
Augustin, amuzându-se, plecă mai departe, zicându-și:
- Cum poate crede acest copilaș că va putea muta, cu vasul lui, toata apa din mare în gropița făcută de el?
Mai apoi se gândi astfel:
- Oare nu sunt și eu asemenea copilului? Nu vreau și eu, cu mintea mea slabă și mică, să cuprind întreaga ființă a lui Dumnezeu?
Chiar dacă nu vom putea înțelege niciodată pe deplin misterul lui Dumnezeu, Duhul Sfânt este acela care ne acordă capacitatea de a ne lăsa luminați pe drumul vieții noastre de misterul divin.
După predică, cu mare emoție, cei 10 adolescenți au fost miruiți, fiindu-le alături nașii, părinții și rudele.
La finalul sfintei Liturghii, a fost adresat un cuvânt din partea comunității.
"Preasfințite episcop Aurel Percă, cu sufletul plin de bucurie, vă mulțumim pentru imensul dar pe care copii noștri l-au primit astăzi de la Dumnezeu prin mâinile Excelenței Voastre: Duhul Sfânt cu cele șapte daruri ale sale. Această pecete a Duhului Sfânt pe care tocmai l-au primit de la Excelența Voastră îi face ca să devină oameni maturi în credință, vestindu-l pe Cristos prin întreaga lor viață, amintindu-le totodată de faptul că prin Botez au devenit temple vii ale Duhului Sfânt. Prezența puterii sale în acești 10 candidați la sfântul Mir face ca de astăzi și ei să devină cea mai frumoasă și convingătoare mărturie despre Cristos; o pagină vie a Evangheliei sale prin trăirea autentică a promisiunilor făcute la Botez și reînnoite cu o nouă și personală bucurie astăzi".
În primele secole ale Bisericii, Mirul se administra imediat după Botez: el confirma integrarea creștinului în comunitatea bisericească și îl pregătea pentru Euharistie. Ordinea de celebrare a acestor trei sacramente a rămas aceeași în inițierea sacramentală a adulților, precum și în tradiția Bisericii Orientale. De-a lungul istoriei această ordine s-a schimbat din motive practice, creșterea numărului de botezuri la copii nu permitea prezența episcopului la toate celebrările baptismale. În Biserica Occidentală, întrucât administrarea acestui sacrament este rezervată episcopului, din secolul al IV-lea, a început să fie administrat când persoana ajunge la o vârstă mai mare. Conciliul Tridentin a stabilit ca Mirul să fie dat copilului care are vârsta priceperii, adică vârsta puterii de discernământ.
Pr. Cristian Bîrnat
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
27 mai: Ladispoli: Celebrarea Mirului în comunitatea românilor catolici
lecturi: 55.