Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

CEI: întâlnire de dialog și fraternitate cu o delegație a patriarhiei de Moscova

De M. Chiara Biagioni

Pelerinajul, venerarea sfinților, schimbul de tradiții religioase. Dar și preocuparea față de situația creștinilor persecutați din Țara Sfântă și colaborarea comună pentru a permite, cu acțiuni de restaurare și reconstruire, refacerea locurilor de cult și întoarcerea lor în case. Între Biserica catolică și Biserica rusă ortodoxă este mult mai mult ceea ce unește decât ceea ce desparte. Este ceea ce se trăiește în aceste zile la Roma, la "întâlnirea de muncă și de fraternitate" între o delegație a patriarhiei ruse ortodoxe și o delegație a Conferinței Episcopale Italiene.

Cel care conduce delegația rusă este mitropolitul Hilarion de Volokolamsk, șef al Departamentului pentru Relații Externe al Patriarhiei de Moscova. În schimb, cei care fac pe "gazda" la CEI sunt secretarul general, mons. Nunzio Galantino, și președintele Comisiei CEI pentru Ecumenism și Dialog, mons. Ambrogio Spreafico. Cu această ocazia a fost organizată o întâlnire cu tema "Pelerinajul ca ocazie de schimb teologic, spiritual și cultural", la care au luat cuvântul experți, teologi și episcopi din ambele delegații. Faptul că pelerinajul este o cale prețioasă de dialog între popoare și Biserici a fost demonstrat anul trecut transportarea timp de două luni a relicvelor sfântului Nicolae din orașul Bari spre Rusia. Un eveniment care a atras atenția și venerația a două milioane de credincioși, veniți pentru acest moment din Ucraina, din Bielorusia, din Moldova. "Un gest", care așa cum a spus însuși patriarhul Kiril și a amintit mitropolitul Hilarion, "a făcut pentru reconcilierea dintre Occident și Occident mult mai mult decât a făcut vreodată vreo diplomație laică și ecleziastică".

În aceste zile la Roma sunt prevăzute o vizită la bazilica "Sfântul Petru" și la Capela Sixtină și la bazilica "Sfântul Paul din afara zidurilor". După aceea, miercuri dimineața, înainte de a se întoarce la Moscova, cele două delegații, la care se va adăuga și cardinalul Gualtiero Bassetti, vor fi primite în audiență privată de papa Francisc. Prezența delegației ruse la Roma întoarce vizita pe care o delegație a CEI a făcut-o la Moscova anul trecut în februarie centrată pe temele artei și schimbului cultural în domeniul religios.

În salutul său adresat Conferinței Episcopale Italiene, mitropolitul a vorbit despre "situația gravă a creștinilor din Siria și Irak. Trăim - a spus el - o persecuție fără precedent. Noi îl numim genocid, pentru că este semnalul evident al voinței de a distruge prezența creștină". "Au distrus simbolurile creștine, au distrus altarele, icoanele, crucile", a insistat Hilarion. După aceea, mitropolitul a adus la cunoștința episcopilor italieni inițiativa de a redacta un catalog al siturilor dărâmate și distruse pentru a favoriza lucrările de restaurare și de reconstrucție și a permite astfel creștinilor să se întoarcă în Siria și în Irak. "Nu sunt îndoieli că diminuarea prezenței creștine în Orientul Mijlociu este o adevărată catastrofă nu numai pentru regiunea aceea ci pentru toată lumea", a spus Hilarion. "Ca Biserică italiană și Biserică rusă trebuie să mărturisim în fața liderilor politici situația catastrofală a creștinismului în Orientul Mijlociu pentru a face în așa fel încât acele locuri sacre să fie restituite și creștinii să se poată întoarce în casele lor".

Și secretarul general al CEI, mons. Nunzio Galantino, a îndemnat Bisericile să "spună cuvinte semnificative care nu derivă din sensibilitățile noastre nici din orientările noastre, ci care sunt realmente expresie a Evangheliei care ne invită astăzi să fim ca Biserică plămadă într-o societate care trăiește momente de dificultate și de tensiune". "Nu putem să stăm la balcon", a adăugat după aceea citându-l pe papa Francisc. "Fiind credincioși, fiind Biserici din Europa, nu putem să ne întoarcem privirea în partea ailaltă. Există spații pe care trebuie să învățăm să le locuim cu responsabilitate, cu competență, cu discreție.

Vindecarea trecutului. Monseniorul Ambrogio Spreafico este cel care schițează pentru SIR contextul și semnificația acestor trei zile de lucru și fraternitate, pe urmele sfinților Petru și Paul la Roma. "Noi suntem în fața unei istorii care are rănile sale - explică el - și rănile se vindecă uneori cu încetineală, mereu cu răbdare și se vindecă mai ales întâlnindu-ne. Întâlnirea este primul mod pentru a depăși prejudecățile și a arăta unii altora că suntem cu toți pe aceeași cale, care este calea unității. În diferență trebuie să recunoaștem și marea bogăție care ne unește. Tema pelerinajului ne unește profund și marchează un alt pas în răspunsul nostru comun la rugăciunea lui Isus pentru unitatea Bisericilor noastre".

"Profund emoționat". Cu această stare sufletească mitropolitul Hilarion a primit darul pe care Conferința Episcopală Italiană l-a oferit delegației ruse: o copie certificată a Giulgiului din Torino. "Există atâtea discuții cu privire la Giulgiu", a spus mitropolitul. "Există unii care îl consideră autentic și alții care în schimb îl consideră pur și simplu articol fabricat în Evul Mediu. Eu îl consider autentic. Cred că Giulgiul este pânza în care a fost înfășat Cristos, după moartea sa pe cruce".

(După agenția SIR, 28 mai 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat