Irlanda spune da avortului, Mons. Paglia: "Nu este nici o bucurie pentru ceea ce facilitează munca morții"
Aproape 70% dintre irlandezi au rostit "da"-ul lor în favoarea avortului cu ocazia referendumului din 25 mai 2018, care cerea abolirea celui de-al optulea amendament al constituției irlandeze, care stabilește "drept egal la viață" pentru mamă și făt. Intenția guvernului este să aprobe într-un an o nouă lege prin care va fi posibil să se întrerupă sarcina până la a douăsprezecea săptămână (până la a douăzeci și patra pentru risc grav de sănătate a femeii), cu excepții ulterioare pentru malformații. Biserica irlandeză, care a încercat în aceste luni să facă să prevaleze dreptul la viață și grupurile pro-life au anunțat deja angajarea de a se lupta împotriva viitoarei legislații.
Cu privire la această problemă a intervenit și Monseniorul Vincenzo Paglia, președinte al Academiei Pontificale pentru Viață, care la Vatican News a spus: "Cred că nu există nicio victorie de cântat și nu este nicio bucurie, și pentru că tot ceea ce într-un fel facilitează munca murdară a morții nu ne face deosebit de fericiți. Iată pentru ce și această trecere în Irlanda trebuie să ne determine și mai mult nu numai să apărăm viața, ci s-o promovăm, s-o însoțim, creând condițiile pentru ca să nu se adeverească, să nu aibă loc decizii dramatice, pentru că este întotdeauna o dramă când se decide să se întrerupă o viață, așa cum ar trebui să fie mereu o dramă ori de câte ori o viața - chiar născută - este distrusă, umilită, este retezată".
"Într-o lume în care atât de ușor se ajută munca murdară a morții eu m-aș bucura în schimb ori de câte ori viața este apărată, însoțită și promovată. De fapt, de asta are nevoie întreaga lume", afirmă monseniorul Paglia. Și observă el cum, aparte evenimentul irlandez "există în aer o atitudine de individualism care întunecă și duce la uitarea drepturilor tuturor, inclusiv dreptul celui care trebuie să se nască. Iată pentru ce dacă pe de o parte este important a fi alături și a evita decizii uneori dramatice - pentru că nu sunt conștienți de ceea ce se face - pe de altă parte este indispensabil a afirma drepturile fiecăruia, mai ales ale celor mai slabi, împreună cu obligația de a însoți, a susține, fără a abandona pe nimeni niciodată".
Aceasta este cultura, subliniază președintele Academiei Pontificale pentru Viață, care "trebuie promovată împotriva culturii unui «hiper-individualism» care duce la luarea în considerare numai a bunăstării individuale care uneori se plătește și cu preț scump". "Problema - afirmă el - este că ne aflăm în fața unei culturi care într-un fel în întregul arc al vieții pune pe planul al doilea dreptul fiecăruia de a exista pentru a afirma primatul oricui vrea să-l elimine pe altul pentru a se salva pe sine însuși. Aceasta este o logică absolut dramatică. Iată pentru ce - conclude Paglia - este indispensabil ca într-un mod să se promoveze în manieră puternică apărarea, însoțirea și promovarea vieții umane în orice clipă a ei".
(După Vatican Insider, 26 mai 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 14.