Cleja: O capelă închinată eroilor din Primul Război Mondial sfințită în anul 1919
În ziua de 24 mai 2018, cercetând (prin bunăvoința părintelui paroh Iosif Demeterc) documentele din arhiva Parohiei Romano-Catolice "Sfântul Francisc de Assisi" din Cleja, am avut șansa de a descoperi un document din anul 1919, deosebit de important, privitor la sfințirea unei capele în cinstea eroilor localnici din Primul Război Mondial.
Cunoaștem deja Circulara nr. 75 din 20 mai 1918, prin intermediul căreia administratorul apostolic al Diecezei de Iași, Ulderico Cipolloni, propunea ca să se ridice monumente comemorative dedicate eroilor în satele catolice de pe cuprinsul Diecezei de Iași.
De asemenea, știm că primele monumente comemorative în cinstea eroilor din Primul Război Mondial au fost ridicate și sfințite în câteva din satele catolice din Moldova chiar în anul 1918.
Credincioșii catolici din Cleja au ales atunci (în 1918) să urmeze o cale diferită, închinând în cinstea eroilor o capelă. Este vorba de capela de lemn din cimitirul parohial (aparținând astăzi Parohiei "Sfântul Francisc de Assisi"), construită la începutul secolului al XIX-lea și renovată ulterior de câteva ori. O astfel de renovare s-a făcut și în 1918-1919, după care preotul paroh Celestin Vaes a "cerut voie de a sfinți bisericuța, reparată din temelie, a cimitirului din Cleja". Primind aprobarea din partea forurilor eclesiastice superioare, la 10 iulie 1919 s-a adresat cu o invitație Prefecturii județului Bacău. Reproducem în cele ce urmează textul documentului din 1919:
"Domnule Prefect,
Ziua de 27 Iulie (stilul nou) fiind fixată pentru inaugurarea capelei monument în amintirea morților noștri în răsboiul 1916-1918, ai comunei Cleja, județul Bacău, am onoarea a Vă ruga să onorați cu prezența Domniei Voastre această serbare. Tot odată Vă rog cu respect a binevoi să interveniți pe lângă garnizoana Bacău, ca să fie trimes ca delegat al armatei un Domn ofițer superior pentru a preamări această solemnitate.
Cu deosebit respect,
fr. C. Vaes
paroh catolic din Cleja
Dsale
Dlui Prefect al Județului Bacău".
Evenimentul solemn a avut loc, la data stabilită, parohul din Cleja având grijă să consemneze acest fapt, la locul potrivit: "În acea zi, 27 Iulie, s-a sfințit Biserica, capela monument din cimitir, față cu mai mulți credincioși din toate filialele Parohiei Cleja. După sfințire au stat toți la masa la care au asistat Dl Maior Bărbulescu, Comandantul Garnizoanei Bacău, Dl Mircea Costinescu, fost prefect, reprezentând prefectul, Dl Avocat Mârza, Dl Revizor școlar, Dna Proprietară din Cleja, Dna Vernescu".
În anul 2001, în locul capelei de lemn din cimitirul Parohiei "Sf. Francisc de Assisi" din Cleja, sfințită la 27 iulie 1919, s-a construit o altă capelă, de zid, cu hramul "Înălțarea Domnului".
Având în vedere că suntem într-un an cu semnificație istorică deosebită, când aniversăm Centenarul Marii Uniri, comemorând în același timp și Centenarul Primului Război Mondial, în deplin consens și cu decretul episcopal "În veci recunoștința și amintirea lor", emis la 20 aprilie 2018 de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, i-am făcut părintelui paroh Iosif Demeterc propunerea ca actuala capelă de zid din cimitirul parohial să fie sfințită, asemenea celei de dinainte, tot în cinstea eroilor comunei Cleja. Mai ales că și hramul acestui edificiu de cult, "Înălțarea Domnului", este într-o zi cu semnificație specială, dedicată în mod tradițional pomenirii eroilor neamului. Această sfințire ar fi în același timp și o dovadă de comuniune între generații, de unitate între credincioșii de odinioară și cei din zilele noastre. Astfel, memoria jertfei eroilor localnici s-ar întinde, ca un arc peste timp, din 1918-1919 până în 2018.
Prof. dr. Anton Coșa
* * *
Eroii din Primul Război Mondial (XXII): Cleja, Somușca și Valea Mică
lecturi: 18.