Iași: Zilele Seminarului
Între 11 și 13 mai 2018, Institutul Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași și-a deschis porțile larg pentru a-i primi pe tinerii dornici să cunoască seminarul, dornici să-și pună sub semnul întrebării propria viață, propria chemare. În acest sens părinții formatori și seminariștii le-au pregătit trei zile pline de momente care să dea naștere oportunității unui sincer discernământ vocațional, trei zile pentru a experimenta viața de seminar și de prietenie cu Domnul.
În după-amiaza zilei de 11 mai au pășit pe poarta institutului 25 de tineri, îndemnați fie de curiozitate, fie de fascinație, dar mai ales de Duhul Sfânt care călăuzește cu suspine negrăite atât Biserica întreagă, cât și pe fiecare în parte. Odată ajunși, au fost întâmpinați cu căldură de întreaga comunitate a seminarului: preoți, seminariști, surori, dar mai ales de cel care este inima acestei case, Isus Cristos, cel cu care au purtat primul dialog în seminar în cadrul momentului de rugăciune la care au participat împreună cu seminariștii. După acest moment au avut parte de o apropiere mai strânsă de seminariști, atât în cadrul cinei, dar mai ales prin momentul de cunoaștere și împărtășire de seară. În cadrul acestui moment, împărțiți pe grupe, tinerii, împreună cu seminariștii, s-au cunoscut și au împărtășit experiențe din viața lor.
În cea de-a doua zi, participanții au putut experimenta ce înseamnă viața unui seminarist în această comunitate prin momentele petrecute împreună: rugăciune, sfânta Liturghie, micul dejun... însă ar fi fost imposibil să ia contact cu foarte multe aspecte ale vieții acestei case. De aceea pe parcursul dimineții părinții formatori (pr. Pius Iancu, pr. Ciprian Piser, pr. Nicu Butacu, pr. Emilian Jitaru, pr. Ștefan Lupu) le-au împărtășit esența și finalitatea seminarului: cele patru laturi ale formării (umană, spirituală, intelectuală, pastorală). Apoi au avut parte de o mostră a vieții noastre spirituale concretizată în Lectio divina, unde au "rumegat" textul biblic referitor la chemarea lui Moise alături de pr. Iulian Faraoanu și pr. Iosif Antili (profesori în Studiul Biblic). După o inițiere în aspectele principale ale seminarului, programul de după-amiază a fost o ocazie de a lua contact cu "exteriorul" seminarului - o vizită a orașului Iași -, dar și cu realitatea din adâncul seminarului, și anume experiența propriei relații cu spiritualul - ocazie de colocviu cu părinții spirituali ai seminariștilor. Această zi s-a încheiat cu o oră de veghe și rugăciune în prezența preasfântului sacrament pentru vocații, prezidată de pr. Pius Iancu. A fost un moment în care, în fața celui care cheamă, atât cei chemați, cât și cei care își caută chemarea s-au putut analiza, au putut conștientiza glasul Domnului și au putut în tăcerea inimii să dea un răspuns.
În ultima dintre aceste zile, tinerii au avut parte de trei întâlniri importante. Prima a fost cea cu părintele spiritual Daniel Iacobuț care le-a vorbit despre dorință, despre rolul celui chemat în fața chemării divine. A doua a fost întâlnirea cu Cristos în cadrul unei Liturghii solemne celebrată de Mons. Benone Farcaș, rectorul seminarului. În cadrul acestei celebrări cuvântul de învățătură ne-a fost oferit de pr. Cristinel Fodor. El a subliniat importanța unității ca rod al iubirii pe care le-a cerut-o Cristos celor care vor să-l urmeze. Iar un al punct a fost acela al chemării și al "examenelor" celor chemați: cel al curajului și cel al disciplinei. Iar ultima întâlnire a fost cea cu Mons. Benone Farcaș, rectorul seminarului care le-a oferit un ultim cuvânt de încurajare. Această întâlnire a fost totodată ocazie de evaluare a acestor zile.
Câteva dintre impresiile participanților:
"ITRC Iași este o casă în care dăinuie o armonie și o fraternitate incredibilă. Studenții de aici au fost mereu disponibili și săritori". (Giovanni Curzio Curotto)
"Este un loc deosebit în care am găsit multă deschidere, înțelegere, prietenie din partea seminariștilor și a formatorilor. Am avut parte de o experiență de neuitat apropiindu-mă de Dumnezeu". (Andrei Bilovolschi)
"Această experiență m-a îmbogățit pe plan disciplinar, uman și spiritual. Cel mai mult m-a impresionat simbolistica capelei". (Marius Gherghel)
"Am găsit aici seriozitate, comuniune, legătură profundă cu seminariștii și oameni deosebiți". (Sorin Enășoaie)
Ciprian Fechetă
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
11-13 mai: Iași: Zilele Seminarului
lecturi: 28.