Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Laicii, familia și viața, precum și situațiile "iregulare" în statutul dicasterului

De Iacopo Scaramuzzi

Și situațiile familiale numite "iregulare" intră, mergând pe urma exortației apostolice Amoris laetitia, în noul statut al dicasterului vatican pentru laici, familie și viață aprobat de papa. Printre principalele noutăți ale noii versiuni - ad experimentum - a statutelor (aprobate prima dată, și în acel caz ad experimentum, în momentul nașterii noului dicaster), iese în evidență încredințarea dată organismului condus de cardinalul american Kevin Farrell a pastorației tineretului, a "dialogului inter-generațional" și în afară de asta a promovării participării femeilor în Biserică și în societate, precum și responsabilitatea explicită pentru Întâlnirea Mondială a Familiilor și Zilele Mondiale ale Tineretului (ZMT).

Noul statut, aprobat de papa la 10 aprilie, publicat astăzi de Sala de Presă a Sfântului Scaun și chiar de dicaster pe propriul sit internet precum și pe propriul account Twitter @LaityFamilyLife, în vigoare de duminica viitoare, 13 mai, confirmă schema primei versiuni, aprobate de Francisc în iunie 2016 și aduce câteva modificări la acel text.

Cât privește pastorația familială, documentul reafirmă că noul dicaster "promovează îngrijirea pastorală a familiei, îi tutelează demnitatea și binele bazate pe sacramentul căsătoriei, îi favorizează drepturile și responsabilitatea în Biserică și în societatea civilă, pentru ca instituția familială să poată îndeplini tot mai bine propriile funcțiuni atât în domeniul eclezial cât și în cel social" și, la articolul 11 (fostul articol 9), stabilește, între altele - noutate față de versiunea de acum doi ani - că el "exprimă grija pastorală a Bisericii și față de situațiile numite «iregulare» (cf. AL, 296-306)".

Referința este la paragrafele din Amoris laetitia în care papa, după dublul Sinod despre familie (2014-2015), scria, printre altele, că "referitor la modul de a trata diferitele situații numite «iregulare», părinții sinodali au ajuns la un consens general, pe care-l susțin: «În vederea unei abordări pastorale față de persoanele care au încheiat o căsătorie civilă, care sunt divorțate și recăsătorite, sau care, pur și simplu, conviețuiesc, revine Bisericii să le reveleze pedagogia divină a harului în viețile lor și să le ajute să ajungă la plinătatea planului lui Dumnezeu în ele», mereu posibil cu forța Duhului Sfânt".

Statutul continuă stabilind că dicasterul vatican oferă linii directoare și pentru programe pastorale care susțin familiile în formarea tinerilor la credință și la viața eclezială și civilă, atenți în special față de cei săraci și cei marginalizați, "precum și - este o altă noutate a noii versiuni - față de dialogul inter-generațional". Articolul acesta stabilește în sfârșit, așa cum se întâmpla deja în 2016, că dicasterul favorizează deschiderea familiilor la adopția și la încredințarea copiilor și la îngrijirea bătrânilor, făcându-se prezent pe lângă instituțiile civile pentru ca să susțină aceste practici.

Printre noutățile din noua versiune a statutului trebuie revelat că a dispărut împărțirea explicită a dicasterului în trei secțiuni - pentru credincioșii laici, pentru familie și pentru viață - iar fiecare secțiune, conform primei versiuni, ar fi trebuit să fie prezidată de un subsecretar. În vârful organismului, actualmente, este cardinalul Farrell ajutat de un secretar, părintele Alexandre Awi Mello (din statut, încă de la început, secretarul "ar putea să fie laic"), și două femei subsecretar, Gabriella Gambino și Linda Ghisoni.

Dicasterul este competent în acele materii care sunt de pertinența Scaunului Apostolic pentru promovarea vieții și a apostolatului credincioșilor laici, pentru îngrijirea pastorală a tinerilor, a familiei și a misiunii sale, conform planului lui Dumnezeu și pentru tutelarea și sprijinirea vieții umane, se citește în primul paragraf, care după aceea în noua versiune precizează, cu o subliniere absentă în prima versiune, că "pentru aceste scopuri, conform principiilor colegialității, sinodalității și subsidiarității, dicasterul întreține relații cu Conferințele Episcopale, Bisericile locale și alte organisme ecleziale, promovând schimbul între ele și oferind colaborarea sa pentru ca să fie promovate valorile și inițiativele legate cu materiile de mai sus".

Sunt semnificative și modificările aduse la statut în ceea ce privește tinerii și femeile. Dicasterul, se citește în actualul articol 8, integral nou, "exprimă grija deosebită a Bisericii față de tineri, promovând protagonismul lor în mijlocul provocărilor din lumea de astăzi. Sprijină inițiativele Sfântului Părinte în domeniul pastorației tineretului și se pune în slujba Conferințelor Episcopale, a mișcărilor și asociațiilor de tineret internaționale, promovând colaborarea lor și organizând întâlniri la nivel internațional. Moment forte al activității sale - precizează noul statut - este pregătirea Zilelor Mondiale ale Tineretului".

La articolul 10 referitor la pastorația familială, cu o altă referință' care nu era explicită în prima versiune, documentul format din 15 articole stabilește că dicasterul "promovează întâlniri și evenimente internaționale, îndeosebi Întâlnirea Mondială a Familiilor", cum face deja pentru următoarea întâlnire din august din Irlanda.

La articolul 9, și el integral nou, statutul stabilește că "dicasterul se străduiește pentru a aprofunda reflecția despre raportul bărbat-femeie în respectiva specificitate, reciprocitate, complementaritate și demnitate egală. Valorizând «geniul» feminin, dă contribuția sa la reflecția eclezială despre identitatea și misiunea femeii în Biserică și în societate, promovându-i participarea".

Între diferitele competențe ale dicasterului, documentul precizează că el nu numai că înființează sau aprobă statutele asociațiilor credincioșilor și ale mișcărilor laicale, ci le și "însoțește viața și dezvoltarea". Noul statut, de altfel, repropune conținuturile din primul statut din 2016, confirmând, de exemplu, că între altele dicasterul (articolul 13) "susține și coordonează inițiative în favoarea procreării responsabile, precum și pentru tutelarea vieții umane de la zămislirea sa până la sfârșitul său natural, ținând cont de nevoile persoanei în diferitele faze evolutive" și "promovează și încurajează organizațiile și asociațiile care ajută femeia și familia să primească și să păzească darul vieții, în special în cazul sarcinilor dificile, și să prevină recurgerea la avort. Susține de asemenea programe și inițiative menite să ajute femeile care au avortat".

Încă de la nașterea sa (care a coincis cu închiderea, prin încorporare, a Consiliului Pontifical pentru Laici și a Consiliului Pontifical pentru Familie), oficiul condus de cardinalul Farrell are o "legătură directă" cu Institutul Teologic Pontifical "Ioan Paul al II-lea" pentru Științele Căsătoriei și Familiei, prezidat de monseniorul Pierangelo Sequeri, în timp ce, cu privire la materiile sale, "se folosește de competența" Academiei Pontificale pentru Viață, prezidată de monseniorul Vincenzo Paglia.

(După Vatican Insider, 8 mai 2018)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat