Cardinalul Sandri: Dacă ar exista condițiile, papa ar merge imediat în Siria
"Un gest de sensibilitate, o purtare a suferinței lumii pe umerii săi, îndeosebi a celei din Siria, din Irak și din Orientul Mijlociu". Așa definește cardinalul Leonardo Sandri întâlnirea papei Francisc din 7 iulie la Bari cu patriarhii și conducătorii Bisericilor orientale.
"Îl văd pe papa respirând suferința lumii încă de la începutul pontificatului", subliniază într-un interviu la Vatican News prefectul Congregației pentru Bisericile Orientale, care peste câteva zile va fi în vizită în Liban. Întâlnirea de la Bari, explică el, este pentru pontif un mod "pentru a manifesta lumii această suferință și a-i chema pe toți la dreptate, la pace, la respectarea demnității persoanei umane și îndeosebi la apărarea creștinilor, a celor persecutați și a celor care trăiesc în acest mediu teribil de bombardamente zilnice, de ucideri, de terorism, de răzbunări și separări".
Cardinalul spune că nu are îndoieli cu privire la faptul că, dacă ar exista condițiile, Francisc ar merge în aceste ținuturi tulburate de războaie. "Nu mă îndoiesc că papa ar merge. Numai că lui nu-i este frică pentru el însuși: îi este frică pentru toți cei care ar fi reuniți în acele circumstanțe, toți aceia care ar putea să fie aproape de el! Și în acest sens, cu siguranță, încă n-a putut face acest pas, de a merge în Siria sau în alte țări din Orientul Mijlociu, cum ar fi în Irak. În Egipt a mers și totul a mers bine! Trebuie văzut dacă permit condițiile de siguranță ca el să poată face asta... pentru că a merge pentru a face niște ceremonii separat de oameni, este cu siguranță un lucru care ar avea o anumită «teatralitate», dar care n-ar avea acest rod de a duce bucurie și speranță poporului concret".
Sandri vorbește și de "ecumenismul sângelui" adesea citat de papa Francisc în discursurile sale. "Ecumenismul este un drum", subliniază el, "există o cărare de urmat care duce departe și care până acum din păcate n-a dus la unitatea creștinilor! Însă «ecumenismul sângelui», al martirilor, al celor care au fost uciși datorită faptului de a fi și de a se mărturisi discipoli ai lui Cristos - creștini - este un lucru pentru care nu este nevoie de făcut nicio declarație. Este pur și simplu a se simți creștini alături de un altul, un episcop, un preot, care au fost uciși, fie catolici fie ortodocși, numai pentru că sunt creștini! Aceasta este cartea de identitate a acestui martiriu, care realizează în sine deja unitatea acestui drum care încă n-a ajuns la capătul său".
În sfârșit, oprindu-se asupra experienței sale de zece ani la conducerea Congregației - care, recent, a publicat noua ediție în trei volume a "Oriente cattolico" - cardinalul mărturisește că acest rol la dus "la o anumită relativizare a atâtor frici și a atâtor scheme pe care noi le avem aici în Occident, unde, mulțumire fie lui Dumnezeu, avem pacea, siguranța și ne pierdem în schimb în atâtea, aș spune, «fleacuri». În schimb aceste persoane m-au făcut să înțeleg adevărata realitate pe care noi toți trebuie s-o urmărim: triumful Domnului Isus în viața noastră și în viața lumii, prin dreptate și pace!".
(După Vatican Insider, 5 mai 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 8.