Alfie a murit, anunțul părinților pe social. Mariella Enoc: "O înfrângere"
De Salvatore Cernuzio
"Copilul nostru a pus aripile în această noapte la 2.30. Avem inima frântă. Mulțumim tuturor pentru tot sprijinul vostru". Puține rânduri, însoțite de o inimă albastră; astfel Kate James, mama lui Alfie Evans, a dat în această noapte (28 aprilie 2018) anunțul despre moartea copilului pe pagina Facebook "Alfie's Army" (Armata lui Alfie) care în aceste luni a monitorizat și a furnizat actualizări în timp real despre evenimentul copilașului englez de 23 de luni afectat de o patologie neurodegenerativă nediagnosticată. Aproape în același timp a ajuns și postarea tatălui Thomas: "Gladiatorul meu a depus scutul și și-a câștigat aripile. Te iubesc, băiatul meu".
"Îndurerată", așa se declară Mariella Enoc, președinta de la "Bambino Ges?" care a urmărit de aproape evenimentul neezitând lunea trecută să zboare la Liverpool pentru a arăta apropiere de familie și a reafirma disponibilitatea spitalului său să-l primească pe Alfie pentru a-i garanta, în afară de îngrijirile paliative, o însoțire până la sfârșit. "Tocmai am aflat această tristă veste. Ce să spun... când moare un copil există o durere profundă", comentează la Vatican Insider care i-a telefonat în timp ce este în călătorie spre Siria. "Acest eveniment m-a implicat personal, nu sunt în măsură să dau judecăți de tip sanitar, în ultimele zile părinții mi se pare că s-au și împăcat cu medicii... Rămâne numai durerea umană în fața morții".
"Fiecare moarte este o înfrângere, în special a unui copil", afirmă Enoc. "Odată i-am spus unei mame căreia îi murise fetița în brațe: «Spitalul nostru a fost înfrânt». «Nu - mi-a răspuns ea - pentru că a fost iubită și a avut demnitate». Cred că același lucru s-a întâmplat pentru Alfie: a fost înconjurat de iubire, mai ales de iubirea părinților săi, și a murit cu demnitate".
În urmă cu două zile, tânărul tată Thomas, care în aceste luni a luptat dur pentru viața copilului îndeosebi pentru transferarea sa în Italia (după ce guvernul îi acordase lui Alfie cetățenia), a cerut ca să coboare tăcerea asupra întregului eveniment, în ultimele zile în centrul unui caz diplomatic care a implicat împreună Regatul Unit, Italia și Vaticanul.
Într-un comunicat citit jurnaliștilor îngrămădiți de multe zile în fața lui Adler Hey Hospital din Liverpool, Tom cerea să se pună capăt oricărei activități informative și de sprijin pentru Alfie (de la interviuri la adunări de semnături, de la campanii online la manifestații) în așa fel încât "să construiască o punte" cu medicii. Mai ales pentru binele copilului, mai ale pentru a-i asigura "demnitatea și confortul de care are nevoie".
"Raporturile cu spitalul Adler Hey s-au îmbunătățit mult, facem pași înainte treptați", spunea tânărul. Speranța era măcar să se obțină permisiunea de a duce copilul acasă, după ultimul «nu» al Curții de Apel din Londra care a respins recursul înaintat de cuplu pentru a duce copilul în Italia, considerând transferarea inutilă și dăunătoare pentru copil.
Cât privește condițiile sale, tatăl Tom asigura despre faptul că Alfie era "stabil" și că el continua să respire cu toate că trecuseră aproape 96 de ore de la desfacerea de la ventilația asistată permanentă.
Desfacerea a avut loc în seara de luni 23 aprilie, la 22.17, din voința judecătorului Anthony Hayden. Conform previziunilor medicilor, copilul ar fi trebuit să supraviețuiască nu mai mult de cincisprezece minute, în schimb a continuat să respire autonom deși cu dificultate și cu ajutorul oxigenului timp de aproape cinci zile. Până în această noapte, când se pare că o nouă criză respiratorie puternică a oprit inima sa pe la 2.30 (orarul englez).
Mătușa Sarah, mereu prezentă în aceste zile în spital, lansase un apel disperat pe Facebook spunând: "Războinicul nostru are nevoie de rugăciunile noastre" și cerând pentru el "100 de respirații profunde".
Până acum n-au fost furnizate detalii și nici informații suplimentare.
(După Vatican Insider, 28 aprilie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 11.