Prăjești: Funeraliile părintelui Iosif Comorașu
Înmormântarea părintelui Iosif Comorașu, trecut la Domnul în ziua de 25 martie, într-un spital din Bacău, a avut loc miercuri, 28 martie 2018, la Prăjești, localitatea natală.
Liturghia a fost prezidată de PS Petru Gherghel; PS Cornel Damian, episcop auxiliar de București, a ținut cuvântul de învățătură. Au participat peste 120 de preoți și mulți credincioși din sat, din localitățile învecinate, din Bacău și din Iași, locurile în care a slujit părintele răposat. Prezenți în primele rânduri au fost 14 colegi (seria 1986) dintre cei 22 în viață, pr. Iosif Comorașu fiind al șaselea care a plecat într-o lume mai bună. De asemenea, au fost și patru preoți din cei șase născuți în Prăjești.
Trupul neînsuflețit a fost depus mai întâi în biserica "Sfânta Cruce" din Bacău. Aici luni, 26 martie, la ora 18.00, pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, a prezidat o Liturghie cu requiem, la care au participat mai mulți preoți. În această parohie, pr. Iosif Comorașu a slujit aproape nouă ani.
Sicriul cu trupul neînsuflețit al răposatului a fost transportat la Prăjești, fiind depus în biserica parohială începând cu marți, 27 martie, la ora 17.30. Credincioșii au privegheat și s-au rugat.
Miercuri, 28 martie 2018, celebrarea prezidată de păstorul diecezei a început la ora 10.30 printr-o procesiune care a pornit din casa de noviciat. Biserica, fiind mică, mulți credincioși au stat afară. Rude ale părintelui Comorașu, printre care și tatăl, au stat în apropierea sicriului, înconjurat de flori și coroane.
Lecturile au fost proclamate de o cumnată și o nepoată a părintelui Iosif. Cântarea a fost animată de corul din Parohia Prăjești al cărei paroh este pr. Emilian Antal.
În cadrul cuvântului de învățătură, predicatorul a pornit de la textul proclamat în evanghelie: "Eu sunt învierea și viața, cel care crede în mine, chiar dacă moare, va trăi. Și oricine trăiește și crede în mine nu va muri în veci". Cuvintele exprimă adevărata semnificație a slujbei de înmormântare, pentru că cei prezenți se pot ruga cu această convingere a credinței că Isus Cristos este învierea și viața. Aceasta a fost și credința părintelui Iosif răposat pe care a crezut-o și a mărturisit-o în întreaga lui viață. "Mi se pare sugestiv - a spus PS Cornel - că slujba de înmormântare se celebrează la Prăjești, unde a început drumul vieții părintelui Iosif. Este ca și cum familia și această comunitate creștină l-au primit în același loc în care a fost născut la viața creștină prin Botez și prin Euharistie [...]. De aici, din Prăjești, părintele a plecat la Seminar, aici a fost primit ca preot nou-sfințit. Cu siguranță, familia lui și această comunitate l-au însoțit prin rugăciune în slujirea lui preoțească. Astăzi se întoarce în aceeași comunitate care se roagă pentru el". Apoi predicatorul a vorbit despre suferință și rolul acesteia, mai ales că în ultimii ani părintele Iosif a cunoscut-o. "Cu gândul la el - a încheiat predicatorul - se nasc în inima mea sentimente de recunoștință față de preoții noștri care cu demnitate și coerență își trăiesc propria vocație, amintindu-și zilnic de darul preoție pe care l-au primit, rămânând profund ancorați într-un raport personal cu Cristos. La rugăciunea ehuaristică spunem: Celebrând, așadar, moartea și învierea Fiului tău, îți oferim, Doamne, pâinea vieții și potirul mântuirii, mulțumindu-ți că ne-ai învrednicit să stăm înaintea ta și să-ți slujim ție. [...] Este mulțumirea noastră. Este mulțumirea pentru darul preoției pe care Cristos l-a făcut Bisericii sale. Ce poate fi mai frumos decât a sta în prezența Dumnezeului celui viu, slujindu-l și astfel slujindu-i pe oameni".
La finalul Liturghiei, pr. Mihai Afrențoae a dat o mărturie despre părintele Iosif, primul preot din satul Prăjești. A mărturisit că, pe când era copil, a fost impresionat cum părintele Iosif, seminarist fiind, venea la sfânta Liturghie împreună cu familia, fiind o sămânță aruncată de Dumnezeu în inima unora care acum sunt în altar. De la un Paști vorbitorul și-a amintit cum ajutând la spovezile care nu se mai terminau în Joia Mare, la cină, părintele Iosif cu câte un trandafir pe masă pentru fiecare preot a spus: "Acum să ne odihnim o oră și să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru preoția noastră". La Sfântul Iosif, anul acesta, vizitându-l la spital, într-un târziu a deschis ochii, l-a recunoscut, i-a zâmbit și i-a zis: "Ne vedem acolo sus, la Isus, curaj și ție!" "Părintele, primul dintre noi, ne-a precedat în drumul preoției și acum ne precedă în drumul întâlnirii cu Cristos".
PS Petru Gherghel, la finalul Liturghiei, după ce a salutat întreaga comunitate, exprimând compasiunea sa, a transmis gândul de comuniune al ÎPS Ioan Robu, al PS Aurel Percă și al PS Anton Coșa. Apoi apreciat că dintr-o familie numeroasă unul a fost dăruit pentru a fi lângă altar și a spus că, vizitându-l cu ceva timp în urmă la spitalul din Bacău, a rămas impresionat cum o bătrânică din oraș îl ajuta pe părintele să mănânce. "O persoană care demonstrează că preotul face să ia ființă o familie mai mare [...] o familie care acum se deschide în împărăția lui Dumnezeu".
Părintele Iosif își iubea satul și portul popular. Păstra de la mama sa un costum popular pe care îl arăta adesea. Textele care i-au călăuzit viața au fost cele alese în ziua sfințirii ca preot: "Tu ești preot în veci. Iată mama ta. Iată fiul tău". În ziua primiției (13 iulie 1986), părintele s-a rugat: "Binecuvântează, Doamne, pe toți aceia care prin iubirea și rugăciunile lor m-au ajutat să devin preotul tău". Acum ceilalți s-au rugat pentru odihna sufletului lui.
După celebrarea sfintei Liturghii, părintele decedat a fost purtat în procesiune spre cimitir de persoane îmbrăcate în costum popular. A fost așezat în partea de nord, lângă mormântul rudelor decedate. În același cimitir mai așteaptă învierea morților alți șase preoți: Ferdinand-Ștefan Rottensteiner, Andrei Lenghen, Iacint Bock, Bonaventura Romila, Nicolae Ivanciuc, Silvestru Benchea.
Pr. Cornel Cadar
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
28 martie: Prăjești: Funeraliile părintelui Iosif Comorașu
* * *
A trecut la Domnul pr. Iosif Comorașu
lecturi: 35.