Pildești: Fraternitatea nu e posibilă fără consolare
A avut loc la Pildești, la Liceul Tehnologic "Sfântul Ioan de la Salle" din Pildești, al Fraților Școlilor Creștine, duminică, 18 martie 2018, ziua de reculegere a grupului de familii din Pildești, care de 20 de ani se întâlnesc pentru a continua formarea spirituală și umană susținut fiind de frați și de misionarii verbiți.
Pentru o pregătire mai profundă la solemnitatea Învierii Domnului și în ciuda vremii nefavorabile ne-am adunat pentru ca, împreună și sub îndrumarea pr. Claudiu Eva SVD să pătrundem mai bine darul consolării și al fraternității. Ca exemplu de consolare și fraternitate am străbătut în decursul dimineții istoria lui Iosif din Vechiul Testament, meditând asupra textului recunoașterii lui de către frații săi. A urmat un timp de reflecție personală, colocvii și spovezi.
Punctul central al zilei a fost sfânta Liturghie, prezidată de pr. Gheorghe Iordache SVD. După-amiaza a continuat cu o tematică actuală, trecând granițele fraternității de sânge și ajungând la "Familia misionară: o misiune imposibilă?". Pornind de la ceea ce sfântul Ioan Paul al II-lea, în FC 17, spunea despre familie că este o "expresie vie a iubirii lui Dumnezeu", ne-am reamintit ceea ce magisteriul actual subliniază în legătură cu misiunea și rolul familiei în societatea de azi: formarea unei comunități de persoane, slujirea vieții, participarea la dezvoltarea societății, participarea la viața și misiunea Bisericii (FC 51), evanghelizarea vieții sociale, evanghelizarea culturii și înculturarea evangheliei (EE 58).
Am analizat împreună ceea ce se poate face în societatea și în comunitățile noastre subliniind schimbările culturale, antropologice, economice care provoacă familia de azi să se deschidă spre o misiune dincolo de granițele curții sau a zidurilor proprii.
"Este necesară o confruntare critică clară cu actuala situație culturală a Europei, evaluând tendințele care apar, faptele și situațiile de o mai mare relevanță în timpul nostru în lumina centralității lui Cristos și a antropologiei creștine" (EE 58).
Educarea tinerilor la credință, atenția față de mass-media, misiunea ad gentes (EE 61-64) au fost alte tematici subliniate în întâlnirea de după-amiază. Provocarea a venit la finalul zilei: am fi dispuși, noi familiile, după o atentă pregătire și îndrumare, de a da din timpul nostru câteva luni pe an și de a merge în misiune într-o altă țară, o altă cultură?
Fraternitatea lărgită are nevoie de semne concrete azi: proiecte de ajutor social, economic, strângeri de fonduri, dar credem că provocarea cea mai mare e de a merge și a fi frate și soră trăind, mâncând, vorbind și simțindu-i pe cei pe care îi ajutăm material, aproape, față în față.
Ziua de reculegere s-a încheiat cu parcurgerea căii Sf. Cruci în capela liceului. Mulțumim celor care au făcut posibilă această zi: fraților care ne-au pus la dispoziție locația, familiilor care au pregătit prânzul, misionarilor verbiți care încearcă să fie întotdeauna aproape de noi și să ne susțină spiritual și uman.
În numele membrilor grupului de familii din Pildești vă dorim ca Învierea Domnului să vă aducă lumina care nu se stinge niciodată, pe Cristos în mijlocul nostru.
Grupul de familii din Pildești
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
18 martie: Pildești: Fraternitatea nu e posibilă fără consolare
lecturi: 27.