Hawking, astrofizicianul necredincios care a întâlnit patru papi
De Iacopo Scaramuzzi
Astrofizicianul necredincios Stephen Hawking, mort la 14 martie 2018, la vârsta de 76 de ani, era membru al Academiei Pontificale de Științe, care îl comemorează pe omul de știință amintind că a explicat celor patru pontifi pe care i-a întâlnit - Paul al VI-lea, Ioan Paul al II-lea, Benedict al XVI-lea și Francisc - că vrea să "înainteze relația dintre credință și rațiunea științifică".
"Suntem profund întristați de știrea dispariției membrului nostru excepțional Stephen Hawking care a fost așa de fidel față de Academia noastră", a scris pe Twitter organismul vatican născut în 1603. "Celor patru papi pe care i-a întâlnit le-a spus că voia să înainteze relația dintre credință și rațiunea științifică. Îl rugăm pe Domnul ca să-l primească în gloria sa".
Și cardinalul Vincent Nichols îi mulțumește omului de știință britanic "pentru contribuția sa extraordinară adusă științei" și subliniază că "va lipsi" academiei din care face parte și arhiepiscopul de Westminster.
Directorul portalului Documentație Interdisciplinară de Știință și Credință înființat la Universitatea Pontificală "Sfânta Cruce" din Roma, Giuseppe Tanzella-Nitti, amintește că atunci când l-a ascultat pe omul de știință britanic la sediul academiei vaticane, în Casina Pio IV, în 2008: "Toți ascultam cu o mare tăcere frazele care veneau din sintetizatorul vocal și care ofereau rodul reflecției sale intelectuale foarte vii. Fiica sa și asistenții săi erau lângă el facilitându-i cu grijă singulară misiunea primită. Expunând enormele salturi înainte efectuate de cosmologie în ultimele decenii, Hawking încheia conferința sa afirmând că «ne apropiem de acum să putem răspunde la întrebările vechi și mereu actuale: De ce suntem aici? De unde venim? Eu cred - adăuga el - că la aceste întrebări se poate răspunde în cadrul științelor». Dincolo de chestiunile metodologice pe care le-a putut provoca această poziție, și pe care alți iluștri oameni de știință prezenți în Academie, ca de exemplu directorul Proiectului Genoma, Francis Collins, i-au adus la cunoștință în mod oportun în acea ocazie, Hawking exprima o percepție reală, aceea pe care știința contemporană, tocmai din cauza profunzimii și a unitarietății cercetărilor sale, o îndreaptă astăzi cu naturalețe spre întrebări cu caracter filozofic și existențial".
Observatorul Astronomic Vatican, observatorul vatican condus de fratele iezuit Guy Consolmagno, "se unește cu doliul familiei lui Stephen Hawking. Apreciem contribuția științifică enormă pe care a dat-o cosmologiei cuantice și curajul pe care l-a avut în înfruntarea bolii".
"Contribuția profesorului Stephen Hawking la știință", scrie la rândul său primatul anglican Justin Welby, arhiepiscopul de Canterbury, "a fost nelimitat ca și universul pe care și-a dedicat viața să-l înțeleagă. Viața sa a fost una trăită cu curaj și pasiune. În timp ce ne rugăm pentru toți cei care-l plâng, fie ca el să se odihnească în pace".
Primul pontif pe care Hawking l-a întâlnit, când avea 33 de ani, a fost Paul al VI-lea în 1975. "Acum avem bucuria - a spus Montini la încheierea unei întâlniri cu Academia Pontificală de Știință - să încredințăm, medalia «Pius al XI-lea» domnului Stephen William Hawking, ale cărui studii, între altele, despre «găurile negre» i-au meritat pe bună dreptate un renume internațional. Toate felicitările noastre, dragă profesore, și vouă tuturor, dragi domni, cele mai bune urări pentru activitățile voastre și cele ale Academiei. Adăugăm, ca garanție a grijii noastre față de viața voastră spirituală și cea a celor dragi ai voștri, binecuvântarea noastră apostolică". Papa - amintește Tanzella-Nitti - a îngenuncheat timp de două minute la picioarele omului de știință, deja constrâns la scaunul cu rotile de scleroza laterală amiotrofică (SLA), pentru a-i da medalia.
În cele din urmă, în noiembrie 2016, Hawking l-a întâlnit pe papa Francisc. "Există atâtea semne încurajatoare ale unei umanități care vrea să reacționeze, să aleagă binele comun, să se regenereze cu responsabilitate și solidaritate", este fraza pe care pontiful argentinian a ales-o pentru a comenta pe profilul său Instagram fotografia cu omul de știință cu ocazia unei reuniuni a Academiei Pontificale cu tema "Știință și Sustenabilitate. Impactul cunoștințelor științifice și al tehnologiei asupra societății umane și asupra mediului său".
(După Vatican Insider, 14 martie 2018)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
lecturi: 16.