Traian: Semne bune anul are!
Sâmbătă, 20 ianuarie 2018, la Centrul "Gaudium et Spes" de la Traian, a avut loc primul curs pentru logodnici de anul acesta, organizat de către Oficiul pentru Pastorația Familiei. Au fost prezente cinci perechi de logodnici din mai multe parohii ale diecezei.
Întâlnirea s-a desfășurat ca de obicei într-un climat de bucurie și speranță, atât din partea celor care pregătesc noile familii, cât și a tinerilor logodnici, dornici să cunoască cât mai bine care este "premiul" care-i așteaptă atunci când își vor spune "da"-ul liber și responsabil pentru totdeauna, în sacramentul Căsătoriei.
Părintele Felician Tiba a dat startul întâlnirii vorbindu-le tinerilor logodnici despre măreția darului pe care Dumnezeu îl face fiecăruia în parte, atunci când la un moment al vieții îți este așezată aproape o ființă cu o demnitate imensă, un soț, o soție ca să împarți cu ea, cu el, totul. Bineînțeles acest dar venind din mâna Domnului, responsabilitatea de a-l îngriji bine, este imensă. De aceea prin sacramentul Căsătoriei, Dumnezeu dăruiește mirilor harurile necesare pentru ca iubirea lor umană să devină simbolul iubirii cu care îi iubește Dumnezeu: total, fidel, indisolubil și fecund.
A urmat Eugenia Dămătăr cu tema: "Căsătoria: «Bărbat și femeie i-a creat...»". Tocmai în această relaționare responsabilă dintre bărbat și femeie, este frumusețea vocației la căsătorie, o frumusețe care nu se află în afara relației dintre soți, ci în ei. Bărbatul și femeia, soțul și soția, sunt chemați să construiască cu artă frumusețea căsniciei lor.
S-a încercat să se facă o analiză la situația zilelor noastre răspunzând la unele dintre întrebările pe care și le punea și sfântul Ioan Paul al II-lea în catehezele sale despre iubirea umană: De ce nu mai înțelegem noi iubirea, bărbatul, femeia?
După prezentarea frumuseții vocației la căsătorie, a urmat o temă foarte provocatoare și actuală: Copilul; "produs" sau "dar"? Actul conjugal: "sărbătoare" sau "gropar"?. Doamna Maria Gherghel, coordonator și formator pe programe de promovare a reglementării nașterilor prin metode naturale, a explicat cum știe ea mai bine despre responsabilitatea enormă pe care o au soții în fața iubirii și a vieții.
La final a urmat un scurt moment de rugăciune, prânzul și fiecare ne-am întors la casele noastre, mulțumind Domnului pentru aceste momente de formare și comuniune.
A pregăti logodnicii să se căsătorească în Domnul, înseamnă pentru mine, a-i pregăti să înțeleagă ce face frumoasă și măreață o iubire. Societatea ne spune că ceea ce face frumoasă și măreață o iubire, este intensitatea sentimentelor noastre. Foarte frumos, tuturor ne plac zilele însorite, însă, nu toate zilele sunt pline de soare, uneori plouă, se întunecă. Și atunci, ce face frumoasă și măreață o iubire? Măreția căsătoriei creștine este a participa la arta de a iubi a lui Dumnezeu, soții creștini tind să se iubească cu iubirea lui Dumnezeu, prin harul lui Dumnezeu.
Eugenia Dămătăr
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment sunt publicate pe pagina de facebook a părintelui Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei:
lecturi: 16.