Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Predică la duminica a 2-a de peste an - Anul B - 2018

Misionari împreună cu Isus, cu profeții și cu apostolii

Biblia ne arată că atât de puternică a fost otrava păcatului și atât de devastator a fost suflul lui, încât oamenii nu numai că au fost aruncați nesimțitori departe de Dumnezeu și de casa lui, dar li s-a șters din minte și orice amintire despre Dumnezeu, paradis și de drumul de întoarcere acasă. De aceea a fost necesar să vină Isus pe pământ, ca el să ne amintească de Dumnezeu, de paradisul pierdut, și de drumul de întoarcere acasă. Și apoi să ne facă apostoli ai mântuirii sale.

"Și Cuvântul s-a făcut trup și a locuit printre noi plin de har și de adevăr. Și noi am privit slava lui, o slavă întocmai ca slava singurului născut din Tatăl" (In 1,14). Din plinătatea lui am primit noi toți, nu numai adevărul, ci și "har peste har" (cf. In 1,16), adică o abundență de binecuvântări divine, ca rod al iubirii lui. Iată marea realitate despre care ne vorbește evanghelia de astăzi și la care ne invită să luăm parte și noi.

Iată cât de frumos vorbește sfânta Scriptură despre noi și despre misiunea primită de la Isus când ne-a chemat ca, împreună cu primii apostoli și cu primii chemați, să mergem la el, să mergem după el și să pescuim oameni (cf. Mc 1,17) pentru Dumnezeu și pentru împărăția cerurilor: "Cât sunt de plăcute pe munți picioarele celui care aduce vestea cea bună, care anunță pacea, care vestește binele, care anunță mântuirea, zicând Sionului: "Dumnezeul tău domnește" (Is 52,7). "E mic lucru să fii servitorul meu, ca să ridici semințiile lui Iacob și să-i întorci pe cei care au mai rămas dintre fiii lui Israel? Voi face din tine lumina popoarelor, ca să duci mântuirea mea până la marginile pământului" (Is 49,6).

Să luăm exemplul unui cor format din numeroși cântăreți. În acest cor, compus din mulți bărbați, copii, femei, bătrâni și adolescenți, sub conducerea unui singur maestru, fiecare cântă conform naturii și capacității sale proprii: bărbatul ca un bărbat, copilul ca un copil, bătrânul ca un bătrân, adolescentul ca un adolescent, și totuși ei formează împreună o singură armonie. Ca membrii unui cor, așa trebuie să ne împlinim și noi vestirea noastră, fiecare după glasul și talentul lui.

Ce a făcut Samuel când a auzit chemarea lui Dumnezeu? A răspuns, împlinind misiunea pe care Dumnezeu i-a încredințat-o. Ce au făcut apostolii când Isus i-a chemat? Au mers după el, au rămas cu el și au împlinit lucrarea ce le-a fost încredințată până la dăruirea vieții. Dar întrebarea de căpătâi este aceasta: Ce a făcut Isus când Dumnezeu Tatăl l-a trimis la noi ca să ne mântuiască? Iată ce ne spune psalmul responsorial de astăzi: "Jertfă și ofrandă tu nu dorești, tu mi-ai deschis urechile; nu ceri nici arderi de tot, nici jertfă pentru păcat. Atunci, am zis: Iată, vin" (Ps 40,7-8). Explic pe scurt: Isus iubindu-ne, a venit la noi, ne-a învățat, ne-a vindecat, ne-a luat păcatele, a suferit și a murit în locul nostru, ca oamenii să fie mântuiți. Prin asta Isus a devenit exemplu viu de slujire pentru orice creștin chemat de Tatăl să colaboreze cu el.

Ce trebuie să face noi care știm că am fost chemați și chiar consacrați prin ungere la Botezul nostru ca să fim: preoți, profeți și regi ai împărăției cerurilor (cf. 1Pt 2,9)? Simplu, să urmăm chemarea noastră, așa cum au urmat-o toți cei chemați dinaintea noastră, după exemplul lui Isus.

Dacă ne vom folosi trupul după cum ne va plăcea nouă, atunci vom proceda ca niște hoți, însușindu-ne ceea ce nu ne aparține, căci noi nu mai suntem ai noștri pentru că am fost cumpărați de Isus cu un preț mare (cf. 1Cor 6,20). De aceea, să spunem și noi cu un suflet ales: "Cap, gândește-te la cel a cărui frunte a fost brăzdată de spini! Mâini, trudiți neobosite pentru cel ale cărui mâini au fost pironite pe cruce. Picioare, purtați-mă, iute, încotro mă trimite cel ale cărui picioare au fost străpunse. Trup al meu, fii templul celui al cărui trup a fost sfâșiat în chinuri nespus de mari și al cărui Duh l-a trimis asupra noastră".

Apoi, trebuie să mai știm că, după înălțarea lui Isus la cer, din voința Tatălui, el ne-a încredințat nouă misiunea predicării evangheliei (cf. Mt 28,19; Mc 16,15; Fap 1,8). Acum noi suntem aceia prin care lumea îi vede și îl ascultă pe Isus; noi suntem aceia care aducem lumea la lucrarea de vindecare și mântuire a lui Isus.

Oaia poate să se rătăcească îndepărtându-se de păstor; și mlădița poate fi tăiată din viță; și un mădular poate fi îndepărtat din trup; și copilul poate fi înstrăinat de tatăl lui, ba chiar și soția de soțul ei; dar atunci când Duhul lui Cristos fuzionează cu duhul nostru, devenind unul singur, atunci cine sau ce va putea să le mai despartă? Cine ne va despărți pe noi de dragostea lui Cristos (cf. Rom 8,35)? Nici o legătură sau unire externă nu se va putea opune contopirii vieții lui Cristos cu viața noastră. Și atunci: gândim la fel, simțim la fel, trăim la fel, acționăm la fel (cf. Fil 3,16; 1In 2,6).

Trebuie să devenim conștienți că suntem lucrători împreună cu Isus la aceeași misiune primită de la Tatăl ceresc. Trebuie să facem ceva, trebuie să facem exact ceea ce Isus ar fi făcut în locul nostru. Aceasta a fost deviza tuturor sfinților, căci Biblia spune: "Împarte-ți pâinea cu cel flămând și adu în casa ta pe nenorociții fără adăpost; dacă vezi pe un om gol, acoperă-l, și nu întoarce spatele semenului tău. Atunci lumina ta va răsări ca zorile, și vindecarea ta va încolți repede; atunci neprihănirea ta îți va merge înainte, și slava Domnului te va însoți" (Is 58,7-8).

Apoi trebuie să dăm o bună mărturie a credinței noastre, care începe prin fuga de păcat și în mod special prin fuga de desfrânare, care după cum spune sfântul Paul este pricină de poticnire pentru alții (1Cor 6,19). Propriul trup nu-i mai aparține creștinului. Dumnezeu l-a răscumpărat ca să-l facă, pentru Cristos, un mădular al trupului său și, pentru Duhul Sfânt, un templu care trebuie să fie sfânt cum este locatarul său divin. Fericita Marchesina Luzi (+ 1510), care s-a născut la San Severino, în Italia, fiind agresată fizic, a murit, dar n-a cedat necurăției. S-a luptat pentru curăția ei ca Iosif cel drept și ca Suzana din Vechiul Testament (cf. Gen 39,1-20; Dan 13,1-64). Sfântul Iosif cel drept din Vechiul Testament numește necurăția, "nelegiuire" (cf. Gen 39,9)

Să avem și grijă ca să nu devenim pricină de poticnire pentru nimeni, nici pentru creștini, nici pentru necreștini (cf. 1Cor 10,32). Filozoful antic Didim cel orb (313-398) purta mereu un felinar aprins seara. "De ce faci asta de vreme ce ești orb?" "Ca să nu se împiedice alții de mine!" Pe câți oare nu-i împiedicăm și noi cu păcatele noastre ca să ajungă la cunoașterea și la slujirea lui Isus?

Apoi, asemenea eroilor din lecturile biblice de astăzi, să vestim adevărul referitor la mântuirea lui Dumnezeu, prin Cristos și Duhul Sfânt, vestire care este echivalentă cu: indicarea unui izvor de apă în pustiu; cu ridicarea unui greu obstacol din calea unui om neputincios. La un concurs de alergări cu premii, un tânăr a sosit ultimul pentru că a ferit un bolovan din drum, dar a câștigat premiul cel mare, pentru că organizatorii au voit să testeze responsabilitatea participanților și nu viteza lor. Oare nu asta testează și Dumnezeu?

Așa cum Isus a întors-o de pe calea păcatului pe samarineana de la fântâna lui Iacob (cf. In 4,15), tot astfel și noi să întoarcem din drumul păcatului pe cineva care a apucat-o pe o cale greșită. Un tânăr italian, a lăsat de curând drogurile și a intrat într-un seminar. Cum a fost posibil așa ceva? Răspunsul este: mama lui. Mama lui, pentru a-l scoate din acel joc al morții, i-a propus deseori să se spovedească, iar după multe ezitări nu s-a putut opune ideii de a vorbi despre problema lui cu un preot. S-a dus, l-a întâlnit pe bătrânul său paroh, un om plin de duh care i-a ascultat istoria până la capăt și, la sfârșit, când i-a dat dezlegarea, i-a cerut să ardă toate drogurile pe care le mai avea. Ceva mare și sfânt s-a întâmplat în el. După ce a primit sfânta Împărtășanie, a avut un sentiment profund de libertate, o senzație minunată, o bucurie de nedescris. Vedea totul într-o nouă lumină. De atunci, a urmat un drum în sens invers celui de mai înainte: studiu, licență, curs de teologie. Și acum scopul este preoția. Nu pare uimitor? (cf. Revista "Oraș nou", 2012).

Mult contează să lăsăm urme bune de credință în urma noastră: "Știți vorba făcută prin toată Iudeea, începând din Galileea, în urma botezului propovăduit de Ioan; cum Dumnezeu l-a uns cu Duhul Sfânt și cu putere pe Isus din Nazaret, care umbla din loc în loc, făcea bine și vindeca pe toți cei ce erau apăsați de diavolul; căci Dumnezeu era cu el" (Fap 10,37-38). Un soldat american, înainte de a pleca pe front, s-a dus la bibliotecă și a cerut o carte. I s-a dat o carte de poezii. A citit cartea care a avut un impact foarte mare asupra sa. Ce l-a impresionat mai mult decât cartea erau comentariile biblice pe care cineva le scrisese pe marginile paginilor. Cartea fusese donata bibliotecii de către persoana credincioasă. Aceste referințe biblice de pe marginea poeziilor au avut darul de a-l converti pe acest soldat, În final acest soldat a căutat-o și a găsit-o pe acea femeie care făcuse comentariile biblice și s-a căsătorit cu ea. Așa ne va lua și pe noi Isus de "mireasă" pentru urmele credinței pe care le-am lăsat pe acolo unde am trăit, am studiat, am lucrat sau ne-am odihnit (cf. Ap 22,17).

Mult contează încrederea acordată cuiva: Isus în evanghelia de astăzi i-a acordat atenție pescarului Petru și l-a făcut "piatra Bisericii sale" (cf. In 1,42). Și ce lucrare minunată a făcut Petru în Biserică! Iată istoria unică în felul ei a chemării misionare a sfântului Francisc Xaveriu (1506-1552). Sfântul Ignațiu de Loyola (1491-1556) îi alesese pentru misiunile din Indiile Orientale pe părinții Simon Rodriguez și Nicola Bobadilla. Acesta din urmă s-a îmbolnăvit pe drumul dintre Calabria și Roma. Sfântul Ignațiu a spus atunci: "Îmi pare foarte rău că nu pot să îl trimit pe părintele Nicola în misiuni, era tocmai omul potrivit. Totuși, am să îl înlocuiesc imediat. Din lipsă de alții, îl trimitem pe pr. Francisc Xaveriu!" Cum vedeți, din pură întâmplare (a Providenței!) sfântul Francisc Xaveriu a devenit cel mai mare misionar din Orientul Îndepărtat și patronul misiunilor din lumea întreagă.

Mult contează și micile semne de dragoste și atenție pe care le dăm altora. Isus vizita adesea o familie de orfani săraci din Betania și asta i-a ajutat să reziste greutăților vieții (cf. In 11,5). Tot așa și acum: o vizită, o scrisoare, un email, un telefon pot fi salvatoare. A fost odată un om care a ajuns în pragul disperării și voia să se spânzure. El și-a spus: "Dacă cineva mă va suna în seara aceasta, va fi un semn că Dumnezeu este alături de mine. Dacă nu mă sună nimeni, înseamnă că Dumnezeu m-a uitat". Un prieten de-al acestui om, care nu mai vorbise demult cu el, s-a gândit ca în acea seară să-i dea un telefon. A fost telefonul salvator care l-a oprit de la o nelegiuire. Câte semne de dragoste facem altora, sunt tot atâtea mesaje de speranță pe care le transmitem pentru ei! Ne-am gândit vreodată la asta? Să fim atenți măcar de acum înainte!

Isus spunea: "Oricine face voia lui Dumnezeu, acela îmi este frate, soră și mamă" (Mc 3,35). Samuel avea doi părinți minunați: aceștia își doriseră nașterea lui, se rugaseră pentru el, îl consacraseră Domnului și erau fericiți să-l vadă profet, adică un colaborator al lui Dumnezeu. Margareta Occhiena (1788-1856) a pus sămânța sfințeniei în sufletul lui Ioan Bosco: era mamă! Don Bosco (1815-1888) a semănat sămânța sfințeniei în sfântul Dominic Savio (1842-1857), era profesor. Assunta Goretti (1866-1954), a semănat eroismul credinței în inima sfintei martire Maria Goretti (1890-1902), era mamă! Luigi Martin (1823-1894) și Zelia Guérin (1831-1877) au fost primii maeștri ai credinței pentru sfânta Tereza de Lisieux (1873-1897): erau părinți! Astăzi toți aceștia sunt sfinți împreună fericiți în cer. Noi trebuie să fim "frate, soră și mamă" de credință pentru toți.

"Să nu obosim în facerea binelui; căci la vremea potrivită, vom secera, dacă nu vom cădea de oboseală" (cf. Gal 6,9). Cineva povestea: "Pe strada noastră locuia un om vioi și bine dispus. Harnic în lucrul lui. Nimeni nu i-ar fi dat cei 63 de ani pe care îi avea. Toți îi prevesteau o bătrânețe lungă. Dar, într-un singur an, omul a îmbătrânit cât zece ani într-un an; buna dispoziție i s-a ofilit văzând cu ochii și îndată după aceea a murit. Oare pentru că i-a lipsit timpul? Dimpotrivă! Fiind pensionar, nevoi nu avea; la grădină sau albine, nu se pricepea. Timpul său liber, prea mult, l-a sufocat și a murit..."

Dacă a nu lucra fizic este o sinucidere trupească, atunci a nu lucra pe câmpul spiritual este o sinucidere sufletească. Isus a spus foarte clar și răspicat: "De aceea, pe orișicine mă va mărturisi înaintea oamenilor, îl voi mărturisi și eu înaintea Tatălui meu care este în ceruri; dar de oricine se va lepăda de mine înaintea oamenilor, mă voi lepăda și eu înaintea Tatălui meu care este în ceruri". (Mt 10, 32-33). Isus, începându-și misiunea sa primită de la Tatăl ceresc, a început prin a căuta misionari care împreună cu el să ducă imediat altora, vestea mântuirii. Evanghelia și lecturile de astăzi nu ne spun că Isus s-a oprit din această căutare și trimitere și nici nu se va opri până la a doua sa venire. Veniți și vedeți, apoi spuneți și voi altora cum l-ați găsit pe Mesia!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat