Anul pastoral
2024‑2025

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Misionarii uciși în anul 2017

„Biserica este Biserică dacă este Biserică de martiri” (Papa Francisc, 22 aprilie 2017)

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) – În anul 2017 au fost uciși în lume 23 de misionari: 13 preoți, 1 călugăr, 1 călugăriță, 8 laici. După repartiția continentală, pentru al optulea an consecutiv, numărul cel mai ridicat se înregistrează în America, unde au fost uciși 11 lucrători pastorali (8 preoți, 1 călugăr, 2 laici), după care urmează Africa, unde au fost uciși 10 lucrători pastorali (4 preoți, 1 călugăriță, 5 laici); în Asia au fost uciși 2 lucrători pastorali (1 preot, 1 laic). Din 2000 până în 2016, conform datelor adunate de Agenția Fides, au fost uciși în lume 424 lucrători pastorali, dintre care 5 episcopi.

Lista anuală de la Fides de mult timp nu se referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci încearcă să înregistreze toți lucrătorii pastorali morți în mod violent, nu în mod expres „din ură față de credință”. Pentru aceasta se preferă să nu se folosească termenul „martiri”, decât în semnificația sa etimologică de „martori”, pentru a nu intra în evaluarea pe care Biserica eventual o va putea da cu privire la unii dintre ei, și pe care încercăm oricum să-i documentăm în acest context anual.

Mulți lucrători pastorali au fost uciși în timpul tentativelor de răpire sau de furt, făcute și cu ferocitate, în contexte de sărăcie economică și culturală, de degradare morală și ambientală, unde violența și samavolnicia au ajuns regulă de comportament, în totală lipsă de respect față de viață și față de orice drept uman. La toate latitudinile, preoții, călugărițele și laicii împărtășesc cu oamenii obișnuiți aceeași viață zilnică, aducând valoarea specifică a mărturiei lor evanghelice ca semn de speranță. Cei uciși sunt vârful icebergului, deoarece este cu siguranță lungă lista lucrătorilor pastorali, sau a catolicilor simpli, agresați, bătuți, tâlhăriți, amenințați, ca și aceea a structurilor catolice în slujba întregii populații, asaltate, vandalizate sau prăduite. La listele provizorii făcute anual de Agenția Fides trebuie adăugată mereu lista atâtora, despre care probabil nu se va afla niciodată nimic sau nici măcar numele nu se va cunoaște, care în orice colț al planetei suferă și plătesc cu viața credința lor în Isus Cristos. Rar asasinii de preoți sau surori sunt găsiți sau condamnați. Este exemplificativă condamnarea celui care a mandatat asasinarea misionarului iezuit spaniol Vicente Canas, ucis în Brazilia în 1987. În primul proces, celebrat în 2006, imputații au fost achitați din lipsă de probe; noul proces din 29 și 30 noiembrie, a dus la condamnarea mandantului, unicul supraviețuitor dintre imputați.

„Violența împotriva clerului a crescut în ultimii ani, fără a vedea acțiuni concrete pentru a o opri”, a afirmat părintele Omar Sotelo, director al Centrului Catolic Multimedial din Mexic, care prezintă în fiecare an un raport despre violență și despre uciderea de preoți și călugări în națiunea latinoamericană. „Populația este expusă permanent criminalității, știm bine asta, dar acum mai ales preoția a devenit o slujire periculoasă; în cursul ultimilor nouă ani, Mexicul este țara cu cel mai mare număr de preoți uciși”.

„Am denunțat atacurile împotriva Bisericii și mai ales răpirea slujitorilor lui Dumnezeu”, a afirmat mons. Marcel Utembi Tapa, arhiepiscop de Kisangani și președinte al Conferinței Episcopale Naționale din Congo (CENCO), în timpul unei conferințe de presă la Bruxelles. „Preoții nu sunt angajați în politică. Dacă au existat apeluri din partea unor lucrători pastorali, este în cadrul angajării civile, al respectării valorilor precum dreptatea, pacea și reconcilierea”. Biserica nu face altceva decât „să predice dreptatea, pacea, respectarea bunei guvernări, în cadrul doctrinei sale sociale”.

În timpul liturgiei Cuvântului în amintirea „Noilor Martiri” din secolul al XX-lea și al XXI-lea, pe care a prezidat-o la 22 aprilie 2017 în bazilica „Sfântul Bartolomeu la Insula Tiberina”, la Roma, papa Francisc a afirmat: „Amintirea acestor martori eroici antici și recenți ne întărește în convingerea că Biserica este Biserică dacă este Biserică de martiri. Și martirii sunt aceia care… au avut harul de a-l mărturisi pe Isus până la sfârșit, până la moarte. Ei suferă, își dau viața, iar noi primim binecuvântarea lui Dumnezeu pentru mărturia lor”. Papa a reafirmat că motivul oricărei persecuții trebuie căutat în ură, „ura principelui acestei lumi față de cei care au fost mântuiți și răscumpărați de Isus cu moartea sa și cu învierea sa” și a subliniat că „Moștenirea vie a martirilor ne dăruiește astăzi nouă pace și unitate. Ei ne învață că, prin forța iubirii, prin blândețe, se poate lupta împotriva prepotenței, a violenței, a războiului și se poate realiza cu răbdare pacea”.

În lista lucrătorilor pastorali uciși în anul 2017 nu figurează episcopul de Bafia, în Camerun, E.S. Mons. Jean-Marie Benoît Bala, al cărui trup a fost găsit în apele fluviului Sanaga, la 2 iunie. În mașină era „un mesaj straniu (…) alături de cartea sa de identitate și alte efecte personale”, informa un comunicat al Conferinței Episcopale din Camerun, subliniind: „Noi episcopii din Camerun afirmăm că mons. Jean-Marie Benoît nu s-a sinucis; a fost asasinat cu brutalitate”. Comunicatul adăuga „amintirea tristă a multor prelați, membri ai clerului și persoane consacrate care au fost asasinați în circumstanțe neclarificate până astăzi”. La sfârșitul investigațiilor, procurorul general a afirmat că el consideră că „înecul este cauza cea mai probabilă a morții episcopului”, deci n-ar fi vorba de ucidere, ci de sinucidere. După câteva zile, președintele Conferinței Episcopale a reafirmat poziția episcopilor (vezi Fides 10/7/2017).

În listă nu apare nici numele preotului venezuelean José Luis Arismendi, 35 de ani, mort în dimineața de Sâmbăta Sfântă, 15 aprilie, datorită lipsei de medicamente. Timp de două zile preotul a așteptat antibioticele potrivite pentru a trata meningita bănuită, dar în pofida căutării zeloase a celor din familie și a altor persoane, și a intervenției cardinalului Baltazar Porras, n-au ajuns la timp. Deși n-a fost ucis de mâna cuiva în mod deosebit, acest preot poate să-i reprezinte pe atâția venezuelani morți datorită lipsei de hrană, de asistență, de medicamente ca urmare a gravei crize politice și sociale prin care trece țara (vezi Fides 19/04/2017).

Sunt de semnalat și cei doi lucrători de la Crucea Roșie Internațională (CICR), Lukudu Kennedy Laki Emmanuel, ucis la 8 septembrie în Sud Sudan în timpul unei ambuscade la un convoi care adusese ajutoare umanitare, și fizioterapeuta spaniolă Lorena Enebral Perez, ucisă la 11 septembrie în centrul de reabilitare în care lucra, la Mazar-e-Sharif, ca reprezentanți ai celor care, în fiecare continent, se străduiesc cu jertfă pentru a alina suferințele populației.

PLAGA SECHESTRĂRILOR

Provoacă îngrijorare răspândirea, la diferite latitudini, a sechestrărilor de preoți și surori, unele încheiate în mod tragic, altele cu eliberarea ostaticilor, altele cu tăcerea încă.

Misionara columbiană sora Gloria Cecilia Narvaez Argoty a fost răpită la 8 februarie în satul Karangasso, în Mali. Grupul Al Qaeda din Mali, prin social media, a publicat în luna iulie un material video în care apare sora și alți cinci ostatici străini, răpiți de rețeaua jihadistă. În pofida interesării și a mobilizării Bisericii și a guvernelor, nu există vești sigure.

Și în Nigeria șase Surori ale Inimii Euharistice a lui Cristos, (trei călugărițe cu voturi: sora Roseline Isiocha, sora Aloysius Ajayi și sora Frances Udi, și trei aspirante) au fost răpite la 13 noiembrie din conventul lor la Igouriakhi de bărbați înarmați intrați noaptea în casa de formare. Pentru eliberarea lor a lansat apel și papa Francisc, în timp ce Conferința Episcopală a declarat că explorează diferite căi pentru a asigura eliberarea lor.

Au avut un rezultat fericit, cu eliberarea ostaticilor, răpirile părintelui Tom Uzhunnalil, salezianul răpit la 4 martie 2016 la Aden, în Yemen, în atacul unor probabili qaediști la casa pentru bătrâni a surorilor Maicii Tereza în care au fost ucise patru surori și alte 12 persoane, eliberat după 18 luni de închisoare, și cea a părintelui Teresito Soganub (numit „părintele Chito”), vicarul prelaturii apostolice din Marawi, în Filipine, sechestrat la 23 mai și eliberat după 117 zile de închisoare de către teroriștii din grupul „Maute”, legat de Statul Islamic, care ocupase orașul Marawi, pe insula Mindanao, sechestrând în afară de preot și un grup de credincioși, dintre care doi au fost uciși în timpul unui bombardament. A durat de la 12 la 17 octombrie sechestrarea părintelui Maurizio Pallù, preot italian din dieceza de Roma, răpit în Nigeria, pe lângă Benin City, unde este misionar catehet din Drumul neocatecumenal. Părintele William Walter Rozario, preot din Bangladesh, din dieceza de Rajshahi, ale cărui urme se pierduseră la 27 noiembrie, a fost găsit de poliție la Syleth, în nord-estul țării, la 2 decembrie. Evenimentul său rămâne de clarificat deoarece poliția susține că preotul s-a îndepărtat singur și n-a suferit nicio violență, în timp ce Biserica locală este convinsă că a fost vorba de o sechestrare.

Cu privire la soarta iezuitului italian părintele Paolo Dall’Oglio, răpit la 29 iulie 2013 la Raqqa, în Siria, au circulat în acești ani atâtea voci, fără nicio confirmare. Răpirea sa n-a fost niciodată revendicată.

În ultimii ani în Nigeria, în special în statele din sud, a crescut numărul răpirilor de preoți și călugări cu scop de recompensă. Cea mai mare parte dintre ei sunt eliberați după puține zile. Conferința Episcopală Nigeriană a interzis plătirea oricărei răscumpărări în cazul răpirii de preoți și călugări. Conform informațiilor adunate de Fides, numai anul acesta au fost răpiți cel puțin cinci preoți în sudul Nigeriei. Părintele Samuel Okwuidegbe, iezuit, a fost luat de necunoscuți la 18 aprilie pe strada care leagă Benin City de Onitsha și apoi eliberat la 22 aprilie (vezi Fides 25/4/2017). La 18 iunie un blitz al poliției l-a eliberat pe părintele Charles Nwachukwu, din dieceza de Okigwe, în statul Imo, care fusese răpit de 5 bandiți înarmați la 16 iunie (vezi Fides 28/6/2017). Episodul cel mai dramatic a avut loc la 1 septembrie cu răpirea și uciderea părintelui Cyriacus Onunkwo în statul Imo, al cărui trup a fost găsit la 2 septembrie (vezi 12/9/2017). Părintele Lawrence Adorolo, paroh al bisericii „Sfântul Benedict” din Okpella, în statul Edo, în timp ce se întorcea de la Auchi la parohia sa, a fost răpit la 27 septembrie și eliberat la 30 septembrie. De doi ani nu se știe nimic despre părintele Gabriel Oyaka, călugăr nigerian din Congregație Duhului Sfânt, răpit la 7 septembrie 2015 în statul Kogi (vezi Fides 10/9/2015).

În Republica Democratică din Congo, părintele Pierre Akilimali și părintele Charles Kipasa au fost luați de necunoscuți din parohia Notre-Dame des Anges din Bunyuka, în dieceza de Beni-Butembo, provincia Nord-Kivu, în nord-estul Republicii Democratice din Congo, în noaptea dintre duminică 16 și luni 17 iulie. Conferința Episcopală Națională din Congo (CENCO) a denunțat climatul de nesiguranță din zonă, a amintit autorităților congoleze de datoria lor de „a garanta siguranța persoanelor și a bunurilor lor” și a amintit că din octombrie 2012 nu se știe nimic despre soarta a trei părinți asumpționiști, Jean-Pierre Ndulani, Anselme Wasikundi și Edmond Bamutute, răpiți din parohia lor Notre-Dame des Pauvres din Mbau (vezi Fides 22/10/2012). În pofida inițiativelor, apelurilor și manifestărilor publice, despre părintele Pierre Akilimali și părintele Charles Kipasa nu există vești. În aceeași provincie Nord-Kivu doi membri ai Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR), Muhindo și Joseph, au fost răpiți în dimineața zilei de 7 iunie, pe strada dintre Kirumba și Kaseghe, și au fost eliberați la 15 iunie (vezi Fides 8/6/2017). CICR a comunicat că echipa desfășura activități umanitare, ocupându-se de distribuirea de alimente și alte bunuri esențiale.

Și în Mexic sunt frecvente răpirile, dintre care multe nu sunt denunțate, deci nu găsesc spațiu în mass-media, de teama de a nu pune în pericol viața celor răpiți și a accelera eliberarea lor. La 28 martie a fost răpit preotul Oscar Lopez Navarro, care-și desfășura slujirea la parohia San José Obrero din Altamira. Mons. Dibildox, episcop de Tampico, a denunțat că la Tamaulipas „din păcate crește mult criminalitatea. Până astăzi au respectat Biserica, dar după cum se vede, nici preoții nu mai sunt respectați, chiar ei care-și dau viața pentru bine, pentru persoane”. Preotul a fost eliberat la 30 martie (vezi Fides 30 și 31/03/2017)         

AMINTIREA, FORȚĂ PENTRU VIITOR

În unele cazuri, amintirea jertfei lucrătorilor pastorali este reînnoită în timp, devenind astfel sprijin și încurajare pentru comunități de a continua pe urmele lor.

Familiile de agricultori din, în sudul statului Pará (Brazilia), s-au întâlnit la 12 februarie pentru a aminti moartea sorei Dorothy Stang, ucisă pentru lupta sa pentru săracii din regiune (vezi Fides 15/02/2005). Comunitățile în care lucra sora Dorothy cereau o reformă agrară dreaptă și să se oprească despădurirea crescândă a zonei (vezi Fides 16/02/2015). Sora Dorothy Stang, 73 de ani, născută în Statele Unite ale Americii, naturalizată braziliană, a fost ucisă în dimineața zilei de 12 februarie 2005 cu șase gloanțe trase de la mică distanță.

„Oraș mort” la Butembo în prima aniversare a asasinării părintelui Vincent Machozi, preot asumpționist, care denunța exploatarea ilegală a coltanului în regiune (vezi Fides 22/3/2016). Toată populația din Butembo a oprit activitățile pentru a participa la comemorarea curajosului preot, animată de clubul „Prietenii părintelui Vincent” care a prezentat un material video despre gesturile părintelui ucis. O liturghie pentru el a fost celebrată la parohia Lyambo de Kalemire (vezi Fides 21/3/2017).

În timpul celei de-a XIV-a Întâlniri a Tineretului Misionar Spaniol, desfășurată la El Escorial (Madrid) de la 21 la 23 aprilie, a fost amintită sora Isa Solà, misionară spaniolă, călugăriță a lui Isus și a Mariei, agresată și ucisă pe o stradă din capitala Haiti la 2 septembrie 2016, cu scop de răpire (vezi Fides 3/09/2016). De mulți ani era angajată să aline suferințele populației, agravate de cutremur. Maria Angeles Aliño, superioară provincială a călugărițelor lui Isus și ale Mariei din Spania, a explicat că, în aceste luni, „amintirea lui Isa Solá este o constantă în comunitatea noastră” și a subliniat că are o influență foarte puternică printre surorile mai tinere (vezi Fides 21/04/2017)

La 21 iulie 1987, episcopul spaniol Mons. Alejandro Labaca Ugarte, O.F.M. Cap., episcop al vicariatului apostolic din Aguarico (Ecuador), și călugărița columbiană sora Inés Arango, terțiară capucină, care încercau să salveze populațiile indigene Tagaeri de amenințarea unei incursiuni în ținutul lor din partea companiilor petrolifere, au fost uciși în mod barbar. În a 30-a aniversare a martiriului lor, REPAM (Rețea Eclezială Panamazoniană) a produs un documentar cu titlul „Viața pentru Amazonia” (vezi Fides 24/07/2017).

La 5 octombrie 2016 părintele Juan Heraldo Viroche a fost găsit mort în locuința sa, la Tucuman, la circa 70 de km de capitala Argentinei. Era foarte cunoscut pentru lupta sa împotriva traficului de droguri. „Părintele Juan a înfruntat cu curaj mafiile care gestionează traficul de droguri și care-l amenințaseră pe el și pe alții din comunitatea sa. Circumstanțele morții sale tragice încă trebuie clarificate de autorități”, se citea în textul Comisiei episcopale, la o lună de la moartea sa violentă (vezi Fides 4/11/2016). Nici astăzi nu există clarificări din partea autorităților care susțin că a fost sinucidere. Liturghia pentru părintele Viroche, în prima aniversare a morții, a fost prezidată de mons. Fernando Maletti, episcop de Merlo-Moreno și referent al Comisiei Naționale a toxico-dependenței din Conferința Episcopală Argentiniană, concelebrată de mulți preoți care lucrează în acest sector, și a fost o enormă prezență de tineri (vezi Fides 06/10/2017).

Evenimentul episcopului lazarist olandez mons. Frans Schraven și al celor opt misionari europeni, uciși de soldații japonezi în urmă cu 80 de ani, pentru că au încercat să protejeze cele peste 200 de tinere chineze pe care militarii din armata invadatoare voiau să le reducă la starea de sclave sexuale, a fost amintită de studioși și profesori în timpul simpozionului „The Conference on the 80th anniversary of Zhengding Church massacre at the start of the anti-Japanese War”, organizat la 25 octombrie la Pechin de Institutul de studii creștine din Academia Chineză de Științe Sociale și de Institutul cultural Faith al Bisericii catolice. Academicienii, ecleziasticii, istoricii și reprezentanții politici prezenți la întâlnire s-au arătat unanimi în recunoașterea contribuției obiective pe care Biserica catolică din China a oferit-o națiunii și poporului chinez în timpul războiului cu invadatorii japonezi. Diferite intervenții, pornind de la acel episod sângeros, au exaltat în termeni mai generali și aportul dat de misionarii catolici la dezvoltarea societății chineze, mai ales în domeniul educativ, cultural și sanitar, precum și prin operele de caritate în favoarea celor mai nevoiași (vezi Fides 9/11/2017).

RECUNOAȘTEREA BISERICII

În ziua de Joia Sfântă, 1e aprilie, arhiepiscopul de Rouen (Franța), E.S. Mons. Dominique Lebrun, a anunțat deschiderea fazei diecezane a cauzei de beatificare a părintelui Jacques Hamel, care a fost ucis în dimineața zilei de 26 iulie 2016 în timp ce celebra Liturghia în biserica Saint Etienne du Rouvray, în Normandia, de doi bărbați militanți ai așa numitului Stat Islamic, care l-au înjunghiat pe altar. Papa Francisc a acordat dispensa pentru a deschide, la puține luni după moartea sa, procesul de beatificare. În prima aniversare a evenimentului tragic, în aceeași biserică și la aceeași oră în care celebra părintele Hamel, arhiepiscopul de Rouen a celebrat sfânta Liturghie transmisă de diferite posturi. Alte inițiative în amintirea părintelui Hamel și pentru pace au fost organizate în diferite comunități la aniversarea morții (vezi Fides 25/7/2017).

S-a încheiat la 25 martie faza diecezană a cauzei de beatificare a slujitorului lui Dumnezeu părintele Ezechiele Ramin, misionar combonian (MCCJ) italian, ucis în Brazilia la 24 iulie 1985. Cu un an înainte, la 20 ianuarie 1984 a venit în Brazilia și după aceea a fost destinat la Cacoal în Rondonia, unde a îndrăgit problematica indigenă a repartiției terenurilor. La 24 iulie 1985 a fost ucis într-o ambuscadă, în timp ce se întorcea de la o întâlnire cu câțiva țărani care ocupaseră terenuri, cărora le ceruse să se retragă. După câteva zile, papa Ioan Paul al II-lea a vorbit despre el ca despre un „martir al carității”. În Brazilia amintirea părintelui Ezechiele este încă foarte vie, mai ales în rândul populațiilor indigene, al agricultorilor și al persoanelor mai simple (vezi Fides 27/3/2017).

Sfântul Părinte Francisc a autorizat anul acesta promulgarea mai multor decrete referitoare la martiriu.

Martiriul mons. Jesús Emilio Jaramillo Monsalve, din Institutul pentru Misiuni Externe din Yarumal, primul episcop de Arauca, ucis din ură față de credință în 1989, pe lângă Fortul (Columbia). Mons. Jaramillo a fost sechestrat de bandiți înarmați la 2 octombrie 1989 împreună cu 3 preoți și un seminarist, în timp ce era în vizită pastorală în localitatea Fortul, la 800 de km est de Bogotá. A fost găsit mort ziua următoare, ucis de patru gloanțe trase în cap (vezi Fides 7/7/2017).

Martiriul sorei Leonella Sgorbati, Misionară a Consolatei, ucisă la 17 septembrie 2006 la Mogadiscio (Somalia), lovită mortal de câțiva călăi în timp ce mergea la spitalul în care lucra. Cu ea a fost ucis și Mohamed Mahamud, paznicul care a încercat s-o salveze. Din 1970 era misionară în Kenya și la 18 aprilie 2002 a început primele cursuri de la școala profesională pentru infirmiere la Mogadiscio (vezi Fides 10/11/2017).

Martiriul misionarului italian părintele Tullio Maruzzo, de la Frații Minori. Plecat misionar în Guatemala în 1960, a început opera evanghelizatoare a indigenilor dedicându-se instruirii lor, în așa fel încât să știe să se apere de latifundiarii care puneau stăpânire pe terenurile lor. În seara zilei de 1 iulie 1981 a fost asasinat pe stradă de câțiva tâlhari împreună cu catehetul său, terțiarul franciscan Luis Obdulio Arroyo Navarro.

La 4 noiembrie la Indore, în India, a fost beatificată sora Regina Maria Vattalil (ca laică: Maria), de la Surorile Clarise Franciscane, ucisă din ură față de credință, la 25 februarie 1995. Sora Maria, 41 de ani, era originară din Kerala, și de doi ani și jumătate lucra la Udaynagar, în dieceza de Indore, în statul indian Madhya Pradesch. A fost ucisă în timp ce călătorea cu autobuzul de la Udaynagar la Indore. Doi bărbați au constrâns-o să coboare din mijloc și, în fața pasagerilor, au înjunghiat-o cu peste 50 de lovituri de cuțit. Călugărița era angajată mai ales în favoarea agricultorilor și a femeilor din sate, desfășura activități de asistență socială, învățând drepturile civile populațiilor tribale din Udaynagar, într-o zonă dominată de mari proprietari de terenuri și de bișnițari (vezi Fides 24/3/2017). Asasinul său în închisoare s-a căit și a îmbrățișat credința creștină și era prezent la liturgia de beatificare.

La 23 septembrie, misionarul părintele Stanley Francis Rother, a devenit primul martir din SUA recunoscut oficial. Născut la Okarche, Oklahoma, SUA, după câțiva ani de activitate pastorală ca vicar parohial, a cerut să fie înscris la misiunea pe care dieceza de Oklahoma City și Tulsa o avea la Santiago Atitlán, în Guatemala. A învățat spaniola și limba populației locale, tz’utujil, pentru a putea celebra sacramentele. Vizita familiile, îi catehiza pe cei mici, a celebrat mii de botezuri, sute de căsătorii și prime împărtășanii, avea mare caritate față de cei nevoiași. Când a izbucnit războiul civil în Guatemala, părintele Rother a fost în listele persoanelor care trebuiau eliminate. S-a întors în patrie, dar numai pentru scurt timp, deoarece simțea că nu poate să lase îndelung turma sa fără păstor. La 28 iulie 1981, la puține luni de la întoarcerea sa în Guatemala, a fost asasinat de trei bărbați care au intrat în timpul nopții în locuința sa.

Printre fericiții canonizați la 15 octombrie de papa Francisc figurează și doi preoți portughezi și un grup de laici care au fost martirizați împreună cu păstorii lor în 1645, în statul brazilian Rio Grande do Norte, la jumătate de secol după începutul evanghelizării acelor ținuturi, și sunt considerați „protomartirii Braziliei”. Două comunități, cea din Cunhaù condusă de părintele André de Soveral și cea din Natal al cărei paroh era părintele Ambrosio Francisco Ferro, au fost masacrate împreună cu păstorii lor la distanță de câteva luni. Sfântul Ioan Paul al II-lea, la beatificarea acestor martiri, la 5 martie 2000, a spus în omilie: „În această țară vastă, nu erau puține dificultățile de a evangheliza. Prezența Bisericii a fost afirmată lent prin activitatea misionară a diferitelor ordine călugărești și a preoților din clerul diecezan. Martirii beatificați astăzi… aparțin acestei generații de martiri care udând solul național l-au făcut fertil pentru nașterea de noi creștini. Sunt primele roade ale muncii misionare, protomartiri ai Braziliei” (vezi Fides 14/10/2017).

În aceeași celebrare au fost canonizați și fericiții Cristobal, Antonio și Juan, adolescenți, martiri, uciși din ură față de credință în Mexic în 1529. „Copiii martiri din Tlaxcala, sunt martiri ai întregii Americi Latine, pentru că au fost primii care au dat mărturia credinței”, a spus E.S. Mons. Francisco Moreno Barron, episcop de Tlaxcala. Sunt printre primii născuți din etnia americană convertiți la credința catolică și sunt și protomartirii Americii, primii care și-au vărsat sângele lor pentru Cristos în acest continent (vezi Fides 30/06/2016; 24/03/2017).

 

 

PANORAMA CONTINENTELOR

AMERICA

În America au fost uciși 8 preoți, 1 călugăr, 2 laici.

În Mexic au fost uciși preotul Joaquin Hernandez Sifuentes, dispărut la 3 ianuarie și găsit după câteva zile; părintele Felipe Carrillo Altamirano, ucis la 26 martie aparent victimă a unei agresiuni pentru furt; părintele Luis Lopez Villa, ucis la 5 iulie de criminali care au năvălit în parohia sa; la 3 august a murit în spital părintele José Miguel Machorro, înjunghiat la 15 mai la sfârșitul Liturghiei pe care o celebra.

În Bolivia Helena Agnieszka Kmiec, voluntară poloneză de la Voluntariatul Misionar Salvatorian, a fost asasinată la 24 ianuarie într-o tentativă de furt.

În Venezuela călugărul franciscan Diego Bedoya a fost găsit mort în zorii zilei de 10 aprilie, ucis în timpul unei răpiri.

În Columbia părintele Diomer Eliver Chavarría Pérez, a fost ucis în seara zile de 27 iulie, în parohia sa; la 3 octombrie, în timpul unei tentative de furt, a fost ucis părintele Abelardo Antonio Muñoz Sánchez.

În Brasile părintele Pedro Gomes Bezerra, a fost găsit ucis în casa parohială în dimineața zilei de 24 august.

În Argentina Ricardo Luna, laic, paznic la parohie, a fost ucis la 23 august.

În Haiti la 21 decembrie a fost ucis în scop de răpire părintele Joseph Simoly.

AFRICA

În Africa au fost uciși 4 preoți, 1 călugăriță, 5 laici.

În Sud Sudan un catehet din Kajo-Keji, pe nume Lino, a fost ucis la 22 ianuarie într-o capelă împreună cu alte cinci persoane.

În Madagascar părintele Lucien Njiva, capucin, a fost ucis de hoți la unu noaptea, duminică 23 aprilie, în conventul din Ambendrana Antsohihy, în Madagascar.

În Burundi părintele Adolphe Ntahondereye, a murit la 11 mai, la două săptămâni după eliberarea sa, din cauza stresului acumulat în timpul sechestrării.

În Nigeria părintele Cyriacus Onunkwo a fost răpit și ucis în statul Imo, la 1 septembrie; George Omondi a fost ucis la 18 martie în tentativa de a-i opri pe hoții care voiau să fure din biserica unde el era paznic; trei cateheți laici, Joseph, John și Patrick, au fost uciși într-un atentat al lui Boko Haram la Pulka.

În Kenya părintele Evans Juma Oduor a fost găsit inconștient în seara zilei de duminică 22 octombrie, dus la spital unde a murit; sora Ruvadiki Plaxedes Kamundiya, călugăriță, a fost violată și ucisă la 22 octombrie.

ASIA

În Asia au fost uciși 1 preot și 1 laic.

În Filipine la 4 decembrie, părintele Marcelito Paez a fost ucis de patru bărbați care i-au întins o capcană în timp ce era la volanul mașinii sale; la 20 august, în timp ce mergea să conducă o liturgie a Cuvântului, a fost ucis catehetul laic Domingo Edo.

DATE BIOGRAFICE ȘI CIRCUMSTANȚELE MORȚII

Agenția Fides este recunoscătoare tuturor celor care vor dori să semnaleze actualizări sau corecturi la această listă sau la cele din anii anteriori.

Trupul preotului Joaquin Hernandez Sifuentes, din dieceza de Saltillo, Coahuila (Mexic), care dispăruse din 3 ianuarie, a fost găsit după câteva zile de autoritățile mexicane, împreună cu alte două cadavre. Episcopul diecezei de Saltillo, E.S. Mons. José Raúl Vera López, O.P. a mulțumit autorităților și i-a invitat pe cetățeni să-și dea seama că membrii ai clerului pot să devină victime ale oricărui delict, ca și întreaga societate: „Trăim într-un mediu destrămat, într-o societate stricată, și preoții nu trăiesc sub un clopot de sticlă” (vezi Fides 09/01/2017; 13/01/2017).

Helena Agnieszka Kmiec, voluntară poloneză, 26 de ani, membru al Voluntariatului Misionar Salvatorian, a fost asasinată la primele ore ale zile de 24 ianuarie 2017 în zona Pacata din capitala Boliviei, Cochabamba. Venise cu puține zile înainte, împreună cu o altă voluntară poloneză, la școala „Edmundo Bojanowski” ale surorilor Siervas de la Madre de Dios, gestionată de asociația religioasă „Lucyna Teresa Jdolowska”, unde ar fi trebuit să stea șase luni. Helena a fost înjunghiată mortal de doi tâlhari, arestați după aceea, în timpul unei tentative de furt în interiorul structurii în care era găzduită. Helena făcea parte din voluntariatul misionar din 2012. Conform mărturiilor celor care au cunoscut-o, încă de la început s-a angajat puternic în activitățile la nivel național și regional, mereu gata să-și asume responsabilitatea inițiativelor misionare, folosindu-se cu plăcere și de talentul său muzical. A prestat slujire în România, Ungaria și Zambia.

Un catehet din parohia „Preasfânta Inimă” din Kajo-Keji (Sud Sudan), pe nume Lino, a fost ucis duminică 22 ianuarie în capela care se ridică în localitatea Lomin, împreună cu alte cinci persoane, de un grup înarmat. Situația în zonă este dramatică datorită nesiguranței și atacurile la adresa satelor din zonă din partea armatei sud-sudaneze împotriva populațiilor care sunt considerate ostile guvernului central din Juba (vezi Fides 25/1/2017).

George Omondi, laic, 47 de ani, a fost ucis în noaptea dintre 18 și 19 martie în tentativa de a opri hoții care voiau să fure din parohia Nyalenda, slum di Kisumu, Nigeria, și din locuința preotului, misionarul din Mill Hill părintele George Kraakman. Bărbatul, care din 2008 era paznicul bisericii, a fost rănit în mod repetat la cap și la gât în timp ce îi împiedica pe hoți să ajungă la locuința misionarului, dar a fost înfrânt de tâlhari. Transportat la spital, a murit acolo imediat după ce a ajuns. Lasă soția și cinci copii. Poliția a intensificat controalele în zonă ca urmare a unei creșteri a delictelor violente, mai ales noaptea.

Părintele Felipe Carrillo Altamirano a fost ucis duminică 26 martie în localitatea El Nayar, prelatura Jesús María del Nayar, statul Nayarit (Mexic), aparent victimă a unei agresiuni pentru furt. Comunicatul episcopilor mexicani comentează astfel știrea tristă: „Isus Cristos să ne dea forța de a lupta pentru construirea unei lumi reconciliate și pașnice, drepte și fraterne. Moartea nu este sfârșitul mesajului de iubire pe care ni l-a adus Mântuitorul nostru, ci plinătatea vieții. Cu preoția sa, părintele Felipe a întrupat aceste ceretitudini pe care ni le dă credința”. Prelatura teritorială El Nayar se află în statul mexican Nayarit și este una dintre cele 20 de primării din acest stat (vezi Fides 28/03/2017).

Călugărul franciscan Diego Bedoya, de la „Hermanos Franciscanos de la Cruz Blanca”, responsabil al „Casa Hogar” la La Victoria, în statul Aragua, Venezuela, a fost găsit mort în zorii zilei de luni 10 aprilie, în biroul său, foarte probabil ucis în timpul unei răpiri, deoarece la gât avea o rană provocată de o armă albă și corpul avea semne de luptă. Diego, 35 de ani, de naționalitate columbiană, era în Venezuela de peste 15 ani, și desfășura slujirea sa pastorală la Casa dedicată îngrijirii și asistenței bătrânilor și copiilor neputincioși. Hoții au luat, în afară de pc-uri și câteva obiecte de valoare, stocurile de alimente destinate celor găzduiți în centru (vezi Fides 11/04/2017).

Un capucin malgaș de 46 de ani, părintele Lucien Njiva, a fost ucis în noaptea dintre sâmbătă 22 și duminică 23 aprilie, în conventul din Ambendrana Antsohihy, în Madagascar. Pe la unu noaptea, câțiva bandiți au atacat conventul, rănind un tânăr diacon de 26 de ani, Jérémy. Auzind strigătele sale, părintele Lucien a alergat să-l ajute, dar hoții au tras în el cu pistol mitralieră Kalashnikov. Bandiții voiau să pună stăpânire pe clopotul conventului pentru a extrage metalele și a le vinde pe piața neagră. Capucinii au reușit să dejoace deja o primă tentativă de furt punându-i pe fugă pe hoți. Atacul de la conventul din Ambendrana Antsohihy face parte dintr-o serie de atacuri la convente și biserici catolice cu violențe și jafuri (vezi Fides 26/4/2017).

Părintele Adolphe Ntahondereye, vicario din parohia „Sfântul Francisc Xaveriu” din Gatumba (în vestul Burundiului la graniță cu RDC), a murit la 11 mai, la două săptămâni după eliberarea sa, din cauza stresului acumulat în timpul închisorii. La 9 aprilie, părintele Ntahondereye a fost răpit împreună cu alte două persoane după ce a căzut într-o capcană stradală întinsă de un grup de bărbați înarmați. Cei trei au fost eliberați după 17 zile de închisoare. Conform arhiepiscopului de Bujumbura, mons. Ngoyagoye Evariste, „preotul, care nu părăsise patul din spitalul în care a fost internat după eliberarea sa, a murit ca urmare a maltratărilor care i-au fost aplicate și care au agravat starea sa precară de sănătate” (vezi Fides 12/5/2017).

Preotul diecezan Luis Lopez Villa, 71 de ani, a fost ucis de criminali care au reușit să intre în parohia „San Isidro Labrador”, în localitatea mexicană Los Reyes. Episcopul diecezei de Netzahualcóyotl, E.S. Mons. Héctor Luis Morales Sánchez, a informat că părintele Lopez Villa a fost asasinat brutal în timp ce era în camera sa, în noaptea de miercuri 5 iulie. Conform raportului politiției, preotul a fost legat și imobilizat, mâinile și picioarele, cu bandă adezivă, și avea două răni profunde, una la gât și una pe partea stângă a toracelui, provocate de o armă ascuțită (vezi Fides 07/07/2017).

Preotul Diomer Eliver Chavarría Pérez, a fost ucis în ziua când împlinea 31 de ani, în seara zilei de 27 iulie, în parohia din Raudal, în satul Puerto Valdivia, în departamentul Antioquia (Columbia). Mons. Jorge Alberto Ossa Soto, episcop al diecezei de Santa Rosa de Osos în care era încardinat părintele Chavarría Pérez, anunțând tragicul eveniment, a invocat convertirea asasinilor și a reafirmat refuzarea oricărei forme de violență împotriva vieții și a demnității persoanelor. Episcopul i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul vieții sacerdotale „al acestui fiu și frate, în slujba evanghelizării”, „jertfit în exercitarea misiunii sale” (vezi Fides 29/07/2017).

La 3 august a murit în spital părintele José Miguel Machorro, 55 de ani, mexican. Preotul a fost la 15 mai victimă a unui atac cu armă albă din partea unui individ aproape la sfârșitul Liturghiei pe care o celebra în catedrala din Ciudad de Mexico: a fost agresat la altar de un bărbat de circa treizeci de ani care l-a înjunghiat de cel puțin trei ori. Câțiva credincioși au chemat imediat ajutoare în timp ce alții l-au oprit pe agresor și l-au imobilizată până la sosirea forțelor de securitate. Se pare că acesta suferea de tulburări psihice, motiv pentru care nu era în măsură să distingă între fantezie și realitate. Din momentul agresiunii condițiile preotului s-au agravat tot mai mult până la moartea cerebrală (vezi Fides 16/05/2017; 19/05/2017; 03/08/2017).

Catehetul Domingo Edo, a fost ucis la 20 august în timp ce mergea să prezideze o liturgie a Cuvântului în satul Bong Mal. Era un lucrător de la Centrul de Acțiune Socială al diecezei de Marbel, în insula Mindanao, în Filipine. Cu el era și un tânăr ministrant, rănit în atac. Episodul a avut loc în zona minierei Tampakan. Domingo era angajat pentru apărarea drepturilor pământului populațiilor indigene, amenințate de expansiunea minierei. În anii trecuți, tot în aceeași zonă, au fost uciși alți activiști pentru drepturile umane și executanții au rămas nepedepsiți.

Preotul Pedro Gomes Bezerra, 49 de ani, a fost găsit ucis în casa parohială la Borborema, în statul brazilian Paraibo, în dimineața zilei de 24 august, deci crima ar fi avut loc în seara precedentă sau noaptea. Corpul preotului, învelit într-un cearșaf, a fost înjunghiat de cel puțin 29 de lovituri de cuțit. N-au fost găsite semne de intrare prin efracție și n-a fost furat nimic, mașina sa a fost găsită abandonată într-o zonă rurală, la circa cincisprezece kilometri de locul delictului. Comunicatul diecezei de Guarabira informează că preotul se ocupa de zona pastorală Nossa Senhora do Carmo, la Borborema, unde exercita slujirea pastorală de doi ani. Din 1999 până în 2007 și-a desfășurat slujirea la Belem, unde a întemeiat Casa de primire pentru bătrâni „Bunul Păstor” și a dat o mare mărturie de credință și de angajare socială (vezi Fides 28/8/2017).

Ricardo Luna, laic, 29 de ani, paznic la parohia „Virgen Immaculada”, al colegiului și al centrului anexate parohiei, în cartierul Villa Soldati din Buenos Aires (Argentina), a fost ucis la 23 august cu un glonț tras în cap. Foarte probabil autorii crimei erau o bando de adolescenți, care îl amenințaseră cu moartea în zilele precedente deoarece i-a împiedicat să comită furturi. L-au ucis fără a fura nimic. Ricardo, care desfășura această muncă de patru ani, era iubit și respectat. Era căsătorit și avea trei copii. După ucidere, locuitorii din zonă au organizat o manifestație publică cerând dreptate și siguranță.

Un preot nigerian, părintele Cyriacus Onunkwo, a fost răpit și ucis în statul Imo, în sudul Nigeriei. În după-amiaza zilei de 1 septembrie, mașina părintelui Onunkwo a fost blocată pe lângă Banana Junction, la Amaifeke, de câțiva bărbați înarmați care l-au răpit, în timp ce mergea în satul său natal, Osina, pentru a participa la înmormântarea tatălui. Corpul preotului a fost găsit pe 2 septembrie pe lângă satul Omuma, fără răni de armă de foc sau de cuțit. În zilele următoare poliția a arestat șase membri dintr-o bandă care se ocupă de răpiri stradale. Criminalii au mărturisit că sunt responsabili de răpirea părintelui Onunkwo, cu scopul de a percepe bani de la familie și de la Biserică. Preotul a murit sufocat, deoarece criminalii i-au astupat gura și nasul cu celofan (vezi Fides 4/9/2017; 12/9/2017).

A fost ucis la 3 octombrie, în timpul unei tentative de furt, în cartierul San Antonio a Rionegro, pe strada principală care duce la La Ceja (Columbia), preotul Abelardo Antonio Muñoz Sánchez, 41 de ani. Doi criminali l-au înfruntat pe preot, care cobora dintr-un taxi pentru a merge să viziteze câteva rude, spunându-i să le dea geanta, unde credeau că are bani. La refuzul preotului au tras în el de mai multe ori, provocându-i moartea. Poliția a reușit să-i prindă pe delincvenți. Părintele Abelardo Antonio Muñoz Sánchez, din dieceza de Girardota, era preot de 10 ani și lucra de 4 luni în parohia din Cisneros, în departamentul Antioquia (vezi Fides 04/10/2017).

Sora Ruvadiki Plaxedes Kamundiya, călugăriță catolică de 49 de ani, a fost ucisă în mod brutal duminică 22 octombrie la Mutoko, în provincia Mashonaland Orientală, în Zimbabwe. Poliția a arestat un tânăr de 20 de ani, care a mărturisit. Conform poliției, este vorba despre o persoană care suferă de tulburări mentale. Sora Ruvadiki Plaxedes Kamundiya, care era învățătoare la Hartmann House, ce face parte din Colegiul „St George” la Harare, a mers în 22 octombrie la Mutoko, în vederea unei excursii școlare a St. George’s College. Înainte de a se întoarce la Harare, a voit să se reculează în rugăciune la sanctuarul „John Bradburn”, unde a fost atacată, violată și ucisă. Corpul a fost găsit în apele barajului Mutemwa în ziua următoare. Conform informațiilor Conferinței Episcopale, sora Ruvadiki aparținea unei congregații călugărești sub arhidieceza de Harare, pe care însă o părăsise deși continua să trăiască sfaturile evanghelice (vezi Fides 25/10/2017).

Părintele Evans Juma Oduor, preot din Kenya, a fost găsit inconștient în seara zilei de duminică 22 octombrie, aproape de o plantație de trestie de zahăr, pe lângă Chiga Market Centre din Muhoroni. Caroseria arsă a mașinii sale a fost găsită la cinci km distanță. Dus la spital, părintele Evans, care avea răni la cap, a murit după câteva ore, la 23 octombrie, fără să-și fi reluat cunoștința. Era paroh la biserica din Sigomore, făcând parte din arhidieceza de Kisumu, în vestul Kenyei. Presa locală a amintit că înainte cu două săptămâni părintele Evans lansase un apel public guvernului pentru ca să înceteze să-i ucidă pe Luo, etnia lui Raila Odinga, principalul sfidant al președintelui care a terminat mandatul Uhuru Kenyatta, în alegerile prezidențiale din 8 august, anulate după aceea de Curtea Supremă, la recursul aceluiași Odinga (vezi Fides 24/10/2017).

Părintele Marcelito Paez, numit Tito, un preot bătrân din dieceza de San José, a fost ucis în orașul Jaen, în Filipine, în partea centrală a insulei Luzon. Patru bărbați pe două motociclete i-au întins o capcană pe la 8 seara, în ziua de 4 decembrie, în timp ce preotul de 72 de ani conducea mașina sa. Dus în spital, a murit acolo după circa două ore, datorită rănilor provocate de armă de foc. A fost vorba de o adevărată execuție, pe care episcopul Mallari „o condamnă cu fermitate”, cerând autorităților „să facă investigațiile corespunzătoare și să se facă dreptate pentru moartea sa”. Părintele Paez era un preot diecezan care a slujit dieceza peste 30 de ani și a ieșit la pensie în 2015, deși continua lucrarea pastorală și apostolică. În slujirea sa adusă Bisericii era cunoscut pentru implicarea sa activă în apărarea dreptății sociale, îndeosebi în problemele drepturilor umane care se refereau la cei săraci. Încă era coordonator la Luzon al „Misionarilor Rurali din Filipine” (Rural Missionaries of the Philippines RMP), organizație intercongregațională și interdiecezană, formată din călugări, preoți și laici, bărbați și femei, pentru a asigura o prezență creștină activă în zonele rurale. În ziua în care a fost ucis, părintele Paez contribuise la facilitarea eliberării prizonierului politic Rommel Tucay (vezi Fides 6/12/2017).

Trei cateheți, Joseph Naga, John Manye și elevul catehet Patrick, sunt printre persoanele care au fost ucise într-o explozie care a avut loc la 11 decembrie în lagărul Minawao la Pulka, în nord-estul Nigeriei, care primește refugiați nigerieni repatriați din Camerun. Câțiva membri ai Boko Haram au intrat în lagăr și au aruncat în aer centura lor sinucigașă ucigând circa zece persoane, între care cateheții comunității (vezi Fides 13/12/2017).

Părintele Joseph Simoly, 54 de ani, haitian, a fost atacat la 21 decembrie la mică distanță de locuința sa, pe strada Frères, localitatea Pétion-Ville, de trei indivizi înarmați la bordul unei motociclete. Preotul tocmai scosese niște bani din bancă, atunci când a fost atacat și lovit de gloanțele trase de tâlhari, care i-au furat portofelul. Ajutat și transportat la Haitian Community Hospital (HCH) a murit puțin după aceea din cauza rănilor provocate (vezi Fides 23/12/2017).

TABLOU REZUMATIV AL ANULUI 2017

 

Nr.

Nume și prenume

Naționalitate

Institut sau dieceză

Data și locul morții

1.

Pr. Joaquin Hernandez Sifuentes

Mexic

Diecezan

12/1 – Coahuila (Mexic)

2.

Lino

Sud Sudan

Catehet laic

22/1 – Lomin (Sud Sudan)

3.

Helena Agnieszka Kmiec,

Poloneză

Voluntariat Misionari

24/1 – Cochabamba (Bolivia)

4

George Omondi,

Nigeria

Laic

18-19/3 – Kisumu (Nigeria)

5.

Pr. Felipe Carrillo Altamirano

Mexic

Diecezan

26/3 – El Nayar (Mexic)

6.

Fr. Diego Bedoya

Columbia

Călugăr

10/4 – La Victoria (Venezuela)

7.

Pr. Lucien Njiva

Madagascar

Capucin

23/4 - Ambendrana Antsohihy (Madagascar)

8.

Pr. Adolphe Ntahondereye

Burundi

Diecezan

11/5 – Gatumba (Burundi)

9.

Pr. Luis Lopez Villa

Mexic

Diecezan

5/7 – Los Reyes (Mexic)

10.

Pr. Diomer Eliver Chavarría Pérez

Columbia

Diecezan

27/7 – Antioquia (Columbia)

11.

Pr. José Miguel Machorro

Mexic

Diecezan

3/8 – Ciudad del Mexico (Mexic)

12.

Domingo Edo

Filipine

Catehet laic

20/8 – Marbel (Filipine)

13.

Pr. Pedro Gomes Bezerra

Brazilia

Diecezan

24/8 – Paraibo (Brazilia)

14.

Ricardo Luna

Argentina

Laic

23/8 – Buenos Aires (Argentina)

15.

Pr. Cyriacus Onunkwo

Nigeria

Diecezan

2/9 – Omuma (Nigeria)

16.

Pr. Abelardo Antonio Muñoz Sánchez

Columbia

Diecezan

3/10 – Rionegro (Columbia)

17.

Pr. Evans Juma Oduor

Kenya

Diecezan

23/10 – Kisumu (Kenya)

18.

Sora Ruvadiki Plaxedes Kamundiya

Zimbabwe

Călugăriță

22/10 – Mutoko (Zimbabwe)

19.

Pr. Marcelito Paez

Filipine

Diecezan

4/12 – Luzon (Filipine)

20.

Joseph Naga

Nigeria

Catehet laic

11/12 – Pulka (Nigeria)

21.

John Manye

Nigeria

Catehet laic

11/12 – Pulka (Nigeria)

22.

Patrick

Nigeria

Elev catehet

11/12 – Pulka (Nigeria)

23.

Pr. Joseph Simoly

Haiti

Diecezan

21/12 – Petion Ville (Haiti)

 

Starea religioasă

Preoți                          13        (12 diecezani; 1 OFM Cap.)

Călugări                      1          (Hermanos Franciscanos de la Cruz Blanca)

Călugărițe                   1

Laici                            8

Țări de origine

Africa              10        (5 Nigeria, 1 Sud Sudan, Madagascar, Burundi, Kenya, Zimbabwe)

America          10        (4 Mexic, 3 Columbia, 1 Brazilia, Argentina, Haiti)

Asia                 2          (Filipine)

Europa             1          (Polonia)        

Locurile morții

Africa              10        (5 Nigeria, 1 Sud Sudan, Kenya, Burundi, Madagascar, Zimbabwe)

America          11        (4 Mexic, 2 Columbia, 1 Bolivia, Brazilia, Venezuela, Argentina, Haiti)

Asia                 2          (Filipine)

*

LUCRĂTORII PASTORALI UCIȘI DIN 1980 PÂNĂ ÎN 2016

Cetatea Vaticanului (Agenția Fides) – Conform datelor deținute de Agenția Fides, în deceniul 1980-1989 și-au pierdut viața în mod violent 115 misionari. Însă această cifră este fără îndoială imprecisă deoarece se referă numai la cazurile constatate despre care s-au aflat știri.

Tabloul rezumativ al anilor 1990-2000 prezintă un total de 604 misionari uciși, tot conform informațiilor noastre. Numărul este în mod sensibil mai mare față de deceniul precedent, totuși trebuie să fie analizați și următorii factori: genocidul din Rwanda (1994) care a provocat cel puțin 248 victime printre personalul ecleziastic; viteza mai mare a mijloacelor mass-media în răspândirea știrilor și din locurile cele mai izolate; numărătoarea care nu se mai referă numai la misionarii ad gentes în sens strict, ci la întregul personal ecleziastic ucis în mod violent sau care și-au sacrificat viața conștienți de riscul pe care și-l asumau, numai să nu părăsească persoanele care le-au fost încredințate.

În anii 2001-2016 totalul lucrătorilor pastorali uciși este de 393.

AN

TOT

EP

PR

DIAC

FRAT

CĂL

SEM

IVC

CAT

LAI

VOL

1990

17

 

10

 

 

7

 

 

 

 

 

1991

19

1

14

 

1

3

 

 

 

 

 

1992

21

 

6

 

2

13

 

 

 

 

 

1993

21

1C+1

13

 

 

4

1

1

 

 

 

1994

26

 

20

 

1

4

1

 

 

 

 

1994*

248

3

103

 

47

65

 

30

 

 

 

1995

33

 

18

1

3

9

 

 

 

2

 

1996

48

3

19

 

8

13

1

2

1

1(ct)

 

1997

68

1

19

 

1

7

40

 

 

 

 

1998

40

1

13

 

5

17

4

 

 

 

 

1999

32

 

17

 

 

9

4

 

2

 

 

2000

31

 

19

 

 

7

3

1

 

 

1

2001

33

 

25

 

 

5

1

1

 

1

 

2002

25

1

18

 

1

2

2

1

 

 

 

2003

29

1

20

 

1

 

3

 

 

2

2

2004

16

 

12

 

 

1

 

 

 

3

 

2005

25

1

18

 

2

3

 

 

 

1

 

2006

24

 

17

 

1

3

 

 

 

2

1

2007

21

 

15

3

1

1

1

 

 

 

 

2008

20

1

16

 

1

 

 

 

 

2

 

2009

37

 

30

 

 

2

2

 

 

3

 

2010

25

1

17

 

1

1

2

 

 

3

 

2011

26

 

18

 

 

4

 

 

 

4

 

2012

13

 

11

 

 

1

 

 

 

1

 

2013

23

 

20

 

 

1

 

 

 

2

 

2014

26

 

17

 

1

6

1

 

 

1

 

2015

22

 

13

 

 

4

 

 

 

5

 

2016

28

 

14

 

 

9

1

 

 

4

 

* = Date referite numai la genocidul care a avut loc în Rwanda.

EP: episcopi; C: cardinali; PR: preoți diecezani și călugări; DIAC: diaconi; FR: călugări care nu sunt preoți; CĂL: călugărițe; SEM: seminariști; IVC: membri ai institutelor de viață consacrată; CAT: cateheți; LAI: laici; VOL: voluntari; CT: catecumen.

PENTRU ULTERIOARE APROFUNDĂRI DESPRE ULTIMII ANI: www.fides.org

Special Fides îngrijit de S.L. – Agenția Fides 28/12/2017

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul Misionar Diecezan

Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat