Bangladesh, a fost găsit preotul dispărut
De Paolo Affatato
William Walter Rozario, preotul catolic dispărut lunea trecută la Bonpara, în districtul Natore, în nord-vestul Bangladeshului, a fost găsit de poliție la Syleth, oraș metropolitan în nord-estul țării, la granița cu India, la circa 400 km distanță de reședința sa, în Dieceza de Rajshahi. Știrea a fost difuzată de autoritățile de poliție, care au anunțat că preotul este sănătos și teafăr, deși fără a furniza multe detalii despre dinamica evenimentului. Preotul a povestit că a reușit să scape de răpitori și că l-a anunțat pe fratele său, care după aceea a sunat forțele de ordine, care l-au pus în siguranță.
După cum confirmă la Vatican Insider Dino Giacominelli, misionar italian de la PIME în același district, care a împărtășit timp de trei ani munca pastorală cu Rozario: "Știrea ne-a dat alinare, chiar dacă am vrea să știm mai multe. Noi misionarii, îndeosebi, continuăm să trăim în tensiune și în frică: suntem escortați de poliție ori de câte ori ieșim din misiune. Îmi amintesc că un colaborator al nostru, Sunil Gomez, a fost ucis în urmă cu un an. Ne temem de violența grupurilor extremiste care numai recent s-au infiltrat în Bangladesh".
"Misionarii de la PIME sunt în această parte a țării de mulți ani și această violență n-a existat niciodată", afirmă Giacominelli, amintind de atentatul de la Dacca, unde au fost uciși nouă italieni. Misionarul era la Dacca pentru a participa la liturghia papei și știrea eliberării a ajuns la el în timp ce se întorcea în misiunea din Natore, unde "Biserica gestionează școli, orfelinate, opere sociale" pentru 64 de mii de credincioși din dieceza de Rajshahi.
Biserica locală era cu respirația tăiată și familia preotului, care pierduse urma lui luni după-amiază, denunțând dispariția la poliție, a respirat ușurată. William Walter Rozario era responsabil de școala "Saint Lewis" și, în ultima perioadă, era angajat să organizeze călătoria a circa trei sute de credincioși spre Dacca, pentru vizita lui Bergoglio. Pentru papa s-au mobilizat toate parohiile într-o țară majoritar islamică, unde catolicii sunt circa 400 de mii, 0,2% dintr-o populație de circa 170 de milioane de locuitori. Din 2015, sunt cel puțin trei catolici uciși în atacuri pe care unii le atribuie unuia dintre grupurile din variata galaxie jihadistă locală, "Jamayetul Mujahideen Bangladesh".
Francis Lintu D'Costa, preot din Arhidieceza de Dacca, și el prieten al preotului abia eliberat, explică la Vatican Insider împrejurările situației: "Sunt diferite ipotezele care pot fi făcute atunci când este luat în vizor un preot catolic. Prima pistă este aceea a extremismului islamic și a acelor grupuri care caută vizibilitate sau să-i înspăimânte pe creștini, chiar cu ocazia călătoriei papei. A doua posibilitate este inerentă muncii lui William, care este director într-o școală: uneori pot apare controverse cu privire la admiterea elevilor, majoritatea necreștini, și poate există vreun act de răzbunare. Al treilea scenariu, criminalitatea obișnuită care răpește în scopul răscumpărării și de fapt a existat o cerere de răscumpărare, chiar dacă probabil nu este credibilă".
În orice caz, D'Costa amintește că Bangladeshul se mândrește cu o conviețuire istorică între religii diferite și numai în ultimii ani mici grupuri jihadiste încearcă s-o amenințe: "Trebuie să fim pregătiți s-o protejăm. Papa Francisc, venit să aducă Evanghelia și să spună un cuvânt de pace, este pentru noi o binecuvântare și suntem siguri că ne va ajuta".
Pe baza acestei certitudini, pentru a-l asculta și a-l vedea pe papa a fost o mobilizare excepțională din fiecare colț al Bangladeshului. "Chiar au fost unii care și-au luat concediu, numai să aibă ocazia de a-l întâlni pe papa", a relatat la agenția vaticană Fides Damian Quiah, credincios din Chittagong, oraș portuar cu 5 milioane de locuitori. "Mica turmă a credincioșilor catolici bangladezi, grație prezenței papei Francisc, a voit parcă să-l atingă pe Isus Cristos și să aibă o experiență directă, concretă a Evangheliei", afirmă D'Costa. Sfidând și pericolele și tensiunile și, mai ales, în pofida sărăciei, "una dintre problemele cele mai grave: 36% din populație trăiește într-o stare de sărăcie extremă cu o retribuție puțin mai mare de o mie de dolari pe an", amintește preotul.
Într-o țară unde fundamentalismul islamic răspândește violență și intoleranță, "creștinii - conclude preotul din Dacca - trăiesc credința lor conștienți că stau într-o țară în care sunt o comunitate mică. Vizita papei astăzi este o încurajare de a continua pe acest drum, continuând în operele umanitare și sociale îndreptate spre populație, fără deosebire de etnie sau crez religios, cu o atenție specială față de cei mai săraci".
(După Vatican Insider, 1 decembrie 2017)
Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
* * *
A dispărut un preot în Bangladesh, există teama că a fost răpit
lecturi: 13.