Ciofliceni: Învățământul religios catolic din România - realități și perspective
Reprezentanți ai diecezelor romano-catolice și eparhiilor greco-catolice din România au participat, între 17-19 noiembrie 2017, la întâlnirea națională a responsabililor cu învățământul catolic, desfășurată la mănăstirea părinților carmeliți desculți de la Ciofliceni (Snagov). PS Aurel Percă, responsabil cu învățământul în Conferința Episcopilor din România, a coordonat desfășurarea evenimentului, la care au participat și doi reprezentanți ai Ministerului Educației Naționale.
Lucrările întâlnirii au început vineri după-amiază printr-o sfântă Liturghie celebrată în sanctuarul arhidiecezan de la Ciofliceni. În cadrul predicii, PS Aurel Percă, după ce i-a salutat pe cei prezenți, a vorbit despre sfânta Elisabeta a Ungariei, sărbătorită în acea zi, pe care a prezentat-o ca model de perseverență în a găsi cele mai bune soluții în fața unor realități uneori crude cu care ne întâlnim în munca educativă.
Domnul conf. univ. dr. Vasile Timiș, inspector școlar general în cadrul MEN, și doamna Mihaela Zăbavă, consilier în cadrul Centrului Național pentru Evaluare și Examinare, au fost cei doi reprezentanți ai ministerului care au participat la această întâlnire. Domnul inspector a avut mai multe intervenții în care a punctat plusurile și minusurile educației religioase în România. Între altele s-a amintit că România este una dintre puținele țări în care toate cultele religioase organizează Olimpiadă la disciplina Religie. Domnia sa a amintit și câteva pericole care amenință educația religioasă, cum ar fi ideologiile care vor să scoată religia în afara spațiului public, prin relativizarea ei, apoi riscul de fanatizare a religiei etc. Domnul inspector a cerut tuturor profesorilor să prețuiască ora de religie, să îi confere consistență teologică, dar și o dimensiune misionară.
Doamna profesoară Mihaela Zabavă a adus în discuție situația manualelor, auxiliarelor și examenelor naționale. Se cere din partea profesorilor catolici o implicare activă în formarea echipelor de lucru organizate în acest sens. De asemenea, având în vedere schimbările curriculare care se întrevăd, au fost organizate comisii pentru realizarea noilor programe școlare pentru liceu la disciplinele teologice.
Organizarea Olimpiadei de Religie a fost un punct important al discuțiilor. După ce reprezentantul Diecezei de Timișoara a prezentat concluziile Olimpiadei din anul școlar precedent, atenția s-a concentrat pe organizarea în cele mai bune condiții a olimpiadei în acest an școlar. Etapa Națională urmează să se desfășoare la București, prin grija Eparhiei Greco-Catolice, în prima săptămână din luna aprilie, anul 2018.
Un alt punct al discuțiilor a fost legat de statutul "școlilor catolice" și de învățământul vocațional. Lipsa unor metodologii și absența unui cadru legislativ clar și predictibil oferă școlilor catolice instabilitate și le împiedică să proiecteze activitatea pe termen lung. De aceea, în urma acestor dezbateri, Secretariatul Național pentru Educația Catolică urmează să înainteze Ministerului Educației Naționale un memoriu în care să prezinte principalele dificultăți cu care se confruntă educația catolică.
O mai bună organizare a Secretariatului Național pentru Educația Catolică, prin numirea a doi vicepreședinți, care să reprezinte toate grupurile prezinte, a fost un alt punct al dezbaterilor. S-a subliniat apoi nevoia urgentă de a înființa asociații ale profesorilor, elevilor și părinților care să promoveze valorile educației religioase.
Din Dieceza de Iași au participat la această întâlnire PS Aurel Percă, episcop auxiliar și responsabil cu învățământul în Conferința Episcopilor din România, pr. Anton Săboanu, director al Colegiului Național Catolic "Sfântul Iosif" din Bacău, și pr. Petru-Sebastian Tamaș, inspector școlar diecezan.
Pr. Petru-Sebastian Tamaș
* * *
Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto:
17-19 noiembrie: Ciofliceni: Învățământul religios catolic din România - realități și perspective
lecturi: 10.